ye-logo.v1.2

Вибори-2014: за крісло Гаранта мають намір боротися близько 30 кандидатів (ОНОВЛЕНО)

Вибори 7003

У соцмережах, з огляду на кількість претендентів, їх вже встигли охрестити «президентською сотнею».

Прогнозувалося, що бажаючих балотуватися на найвищий пост у державі буде близько двох десятків. В результаті їх кількість досягла 27 осіб.

"Всього було подано 46 заяв на реєстрацію кандидатами на посаду президента. На жаль, деякі бажаючі балотуватися подали лише заяву, без фото та підтвердження застави у суммі 2,5 мільйона гривень», - повідомляють у прес-службі Центральної виборчої комісії (ЦВК). Таким чином, 12 претендентам було відмовлено у реєстрації. 

На момент закінчення реєстрації на сайті ЦВК України офіційно зареєстровано сім кандидатів на пост президента країни. Це – колишні віце-прем'єри Юрій Бойко та Сергій Тігіпко, екс-губернатор Харківської області Михайло Добкін (всі від Партії регіонів), колишній заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, бізнесмен Вадим Рабинович, екс-депутат Верховної Ради Валерій Коновалюк та керівник компанії "Інтерагроекспорт" Володимир Саранов. Всі вони є самовисуванцями.
За вихідні 29-30 березня до ЦВК документи для реєстрації кандидатом на посаду президента подали 21 громадян України. Із них як самовисуванці - 14 осіб, семеро були висунуті на партійних з’їздах. 

Згідно з законом, ЦВК має право розглядати подані заяви протягом п'яти днів, тому всі питання про реєстрацію кандидатами на найвищий пост у державі будуть розглянуті до 4 квітня.

Термін подачі документів від бажаючих обійняти пост Президента закінчився опівночі 30 березня.

Несподіванкою для багатьох стало рішення лідера партії УДАР Віталія Кличка відмовитися від боротьби за пост президента на користь Петра Порошенка.

На з’їзді своєї партії Кличко заявив, що з самого початку підтримував ідею єдиного кандидата на виборах. «Сьогодні такий час, коли не можна помилятися... Минув час політичного популізму, прийшов час відповідальних рішень... Кандидат в президенти повинен мати максимальну підтримку громадян... Це буде можливо, якщо ми не будемо розтягувати голоси демократичних сил. Кандидатом має бути людина з максимальними шансами на перемогу. Сьогодні таким кандидатом є Петро Порошенко», – сказав лідер УДАРу.

Натомість Віталій Кличко заявив про намір балотуватися у мери Києва.

Хто вони, претенденти?

Юрій Бойко

Віце-прем'єр-міністр України в 2012-2014 роках, міністр енергетики та вугільної промисловості України в 2010-2012 роках, міністр палива та енергетики України в 2006-2007 і 2010 роках, перший заступник міністра палива та енергетики України в 2003-2005 роках, глава правління НАК «Нафтогаз України» в 2002-2005 роках, народний депутат України VI скликання, лідер Республіканської партії України (2005-2007).

27 березня 2014 зареєстрований як кандидат на пост президента України. Самовисуванець. «Щойно мене зареєстрували кандидатом на вибори президента України. У мене є чітка програма, основою якої є об'єднання країни і недопущення територіального розколу нашої держави. Я вважаю, що це те, що потрібно зараз всім людям», – розповідав журналістам Юрій Бойко.

Михайло Добкін


Співголова Всеукраїнського громадського союзу «Український фронт», голова Харківської обласної організації Партії регіонів, народний депутат України IV скликання, голова Харківської обласної державної адміністрації в 2010-2014 роках, міський голова Харкова в 2006-2010 роках. Кандидат юридичних наук.

З 27 лютого 2014 року стосовно Михайла Добкіна Службою безпеки України проводиться розслідування за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу України «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене представником влади». 10 березня він був заарештований і поміщений у слідчий ізолятор.

24 лютого 2014 заявив про те, що балотуватиметься в Президенти на найближчих виборах.

28 березня 2014 зареєстрований як кандидат на пост президента України. Того ж дня його кандидатуру підтримали представники 21 парторганізації Партії регіонів, крім Запорізької та Кіровоградської.

З'їзд Партії регіонів, що відбувся 29 березня 2014 року, проголосував за висунення Михайла Добкіна як єдиного кандидата в президенти України від Партії регіонів. За його кандидатуру проголосувало 315 делегатів.

У Добкіна заплановані дві стратегії ведення виборчої кампанії. Одна – на випадок, якщо він буде обмежений в пересуванні країною, друга – повноцінна: з можливістю відвідувати регіони, зустрічатися з виборцями, брати участь у телевізійних програмах.

Валерій Коновалюк


Генеральний директор ТОВ «Центр антикризових програм», народний депутат України II, III і VI скликань, голова партії «Трудова Україна» в 2005-2007 роках.

27 березня 2014 Валерій Коновалюк подав до Центральної виборчої комісії документи для реєстрації кандидатом на президентських виборах. 30 березня 2014 зареєстрований як кандидат на пост президента України. Самовисуванець.

Ренат Кузьмін


Перший офіційний кандидат у Президенти. Центральна виборча комісія зареєструвала його ще 17 березня. Самовисуванець. Про те, що може піти на вибори особливо ніде не заявляв, але не виключав таку можливість.
Колишній перший заступник генерального прокурора України, екс-заступник голови РНБО, державний радник юстиції третього класу, член колегії Генпрокуратури України.

У листопаді 2003 року Кузьмін очолював прокуратуру Києва. Після помаранчевої революції, в лютому 2005 року був призначений заступником прокурора Київської області. Після створення правлячої коаліції у складі « Партії регіонів», СПУ і КПУ, Кузьмін став заступником генерального прокурора України.

У 2010 році призначений першим заступником генерального прокурора України Віктора Пшонки. Відповідав за роботу управління з розслідування особливо важливих справ, за дотримання законів на транспорті та об'єктах оборонної промисловості.

У жовтні 2013 призначений заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.
Звільнений з посади указом в.о. президента України Олександра Турчинова.

Вадим Рабинович


Бізнесмен, президент Всеукраїнського єврейського конгресу, громадський діяч, президент холдингової RC-Group і Media International Group. З 2007 по 2013-й роки був президентом футбольного клубу «Арсенал Київ». Активно підтримує єврейські благодійні проекти та організації, зокрема, він брав участь у реконструкції старого міста в центрі Єрусалиму.
Подав документи 25 березня. Говорив про антисемітизм і назвав себе ідеальним кандидатом.

«Я хочу зруйнувати міф про антисемітську Україну, який тиражується в усьому світі. Я, напевно, найбільш вдалий кандидат. Сьогодні необхідне об'єднання, а я – об'єднуючий кандидат. У мене немає маніакальної жадоби влади, я просто хочу допомогти країні », – сказав він журналістам біля ЦВК після здачі документів.

Зареєстрований як кандидат на пост президента України 28 березня 2014 року. На президентських виборах балотуватиметься як самовисуванець.

Володимир Саранов


Генеральний директор ТОВ «Інтерагроекспорт» безпартійний. 30 березня 2014 зареєстрований як кандидат на пост президента України. Самовисуванець.

Сергій Тігіпко


Заступник голови Партії регіонів, віце -прем'єр -міністр України в 1997-1999 і 2010-2012 роках, міністр соціальної політики України в 2010-2012 роках, міністр економіки України в 1999-2000 роках, голова Національного банку України в 2002-2004 роках, народний депутат України III, IV, VII скликань, голова партії «Сильна Україна» в 2009-2012 роках. Кандидат економічних наук. Член комітету Верховної ради з питань інформатизації та інформаційних технологій. Брав участь у президентських виборах в 2010 році від Трудової партії і за підсумками першого туру посів третє місце (13,05 % голосів) після Віктора Януковича та Юлії Тимошенко.

Документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації на дострокові вибори президента України подав 25 березня 2014 року. Йде на вибори, як самовисуванець. При цьому Тігіпко був на з'їзді Партії регіонів, однак не зібрав більшості голосів серед однопартійців.

28 березня 2014 зареєстрований як кандидат на пост президента України.

Інші особи, які заявили про готовність брати участь у виборах та подали документи у ЦВК

Петро Порошенко


Міністр економічного розвитку і торгівлі України в 2012 році, міністр закордонних справ України у 2009-2010 роках, секретар Ради національної безпеки і оборони України в 2005 році, голова ради Національного банку України в 2007-2012 роках, народний депутат України III, IV, V і VII скликань, голова партії «Солідарність» у 2001-2013 роках. Кандидат юридичних наук.

28 березня 2014 Порошенко заявив про намір балотуватися в президенти. 29 березня на його користь відмовився від участі у президентській компанії Віталій Кличко, а XI з'їзд партії «УДАР Віталія Кличка» ухвалив рішення підтримати кандидатуру Порошенка на президентських виборах. Того ж дня він був зареєстрований як кандидат на пост президента України.

Юлія Тимошенко


Лідер Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина», прем'єр-міністр України в 2005 і 2007-2010 роках, віце-прем'єр-міністр України з ПЕК в 1999-2001 роках, народний депутат України II, III, IV, V, VI скликань, лідер Блоку Юлії Тимошенко в 2001-2012 роках. Кандидат економічних наук.

11 жовтня 2011 була засуджена до семи років тюремного ув'язнення з подальшою трирічною забороною займати державні посади. Значною частиною міжнародного політикуму цей вирок був розцінений як політичний, Європейський суд з прав людини кваліфікував утримання Тимошенко під вартою як «свавілля».

22 лютого 2014 року Верховна рада України проголосувала за постанову № 4166 «Про виконання міжнародних зобов'язань України щодо звільнення Юлії Тимошенко». За відповідне рішення проголосували 322 народних депутата. 22 лютого Тимошенко вийшла на свободу, залишивши клінічну лікарню «Укрзалізниці» в Харкові, при цьому підтвердивши, що збирається брати участь у дострокових виборах 2014.

29 березня 2014 XII з'їзд Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» висунув Тимошенко кандидатом у президенти України, в той же день вона була зареєстрована як кандидат на пост президента України.

Ольга Богомолець


Український лікар, громадський діяч, заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор Київського національного медичного університету ім. Богомольця. Засновник і головний лікар Інституту дерматології та косметології, координатор Європейської асоціації лазерної дерматології у Східній Європі, член Американської академії дерматології, Європейської академії дерматовенерології, Нью-Йоркської академії наук.

27 березня 2014 року Ольга Богомолець подала документи до ЦВК України для реєстрації кандидатом у президенти України. 28 березня 2014 почалася кампанії зі збору коштів на грошову заставу кандидата в Президенти України Ольги Богомолець. Завдяки громадській активності та небайдужості, менш ніж через 24 години після початку збору, на рахунку було вже 2,5 млн гривень. Ольга Вадимівна оприлюднила повний список людей, які внесли кошти на рахунок, на знак подяки до своїх прихильників.

Балотується як самовисуванець.

Олег Тягнибок

Голова Всеукраїнського об'єднання «Свобода» та її фракції в парламенті, народний депутат України III, IV, VII скликань.
29 березня 2014 XXVIII з'їзд Всеукраїнського об'єднання «Свобода» висунув Олега Тягнибока кандидатом на пост президента України. Це рішення підтримали 568 делегатів з'їзду партії.

Олег Тягнибок заявив на з'їзді "Свободи": "Наша політсила важко вступає в цю виборчу кампанію, оскільки надто багато сил віддали ми революції. 18 побратимів загинули, і тепер вони дивляться на нас з небес. Наш обов'язок - зробити так, щоб ці жертви були не марними" .

Дмитро Ярош

Голова Центрального проводу Всеукраїнської організації «Тризуб» імені Степана Бандери і лідер політичної партії «Правий сектор».

8 березня 2014 Дмитро Ярош заявив, що балотуватиметься в президенти на найближчих виборах. 22 березня з'їзд руху «Правий сектор» висунув Дмитра Яроша кандидатом в президенти. 

Проте, подавши документи до ЦВК 29 березня 2014 року, Ярош заявив, що йде на вибори як самовисуванець. 

Запам'ятався своїми діями на Майдані і гучними заявами після смерті Саші Білого.

Влада Російської Федерації раніше направила в Інтерпол документи, необхідні для оголошення в міжнародний розшук лідера «Правого сектора». У Росії Ярош заочно арештований за звернення до ватажка чеченських терористів Доку Умарова з проханням про підтримку. Крім того ультраправий радикал погрожував знищити трубопровід, через який проходять поставки газу з Росії до Європи.

Анатолій Гриценко

Лідер партії «Громадянська позиція», міністр оборони України в 2005-2007 роках, народний депутат України VI і VII скликань.

29 березня 2014 з'їзд партії « Громадянська позиція» висунув Анатолія Гриценка кандидатом в президенти України. Гриценко у своїй заяві був лаконічним. Про намір обиратися на пост президента він заявив ще 26 березня. «Я буду брати участь у виборах. Я збираюся балотуватися», – сказав він.

Олег Ляшко

Лідер Радикальної партії Олега Ляшко, народний депутат України V, VI, VII скликань. 25 липня 2013 заявив про своє бажання брати участь у президентських виборах 2015 року. 25 лютого 2014 року підтвердив свою участь у дострокових виборах президента в 2014 році. 5 березня 2014 V позачерговий з'їзд Радикальної партії висунув Олега Ляшко кандидатом в президенти.

29 березня 2014 року подав всі необхідні документи в ЦВК.

«Програма захисту України, її територіальної цілісності, обороноздатності. Це програма радикальних змін у житті нашої країни. Ось це програма дій і план Ляшко, з якими ми йдемо на президентські вибори, щоб навести порядок в країні», – заявив кандидат.

Олег Царьов

Голова Антифашистського форуму України, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів, народний депутат України IV, V, VI і VII скликань.

28 березня 2014 подав документи до Центральної виборчої комісії України для реєстрації кандидатом у президенти України. Про намір підтримати кандидатуру Олега Царьова оголошувала політична партія «Російський блок». Проте Царьов пішов на вибори, як самовисуванець. На партійний з'їзд не з'явився без пояснення причин.

Олег Царьов визнаний найактивнішим законодавцем від Дніпропетровського регіону. У групі з іншими депутатами він підготував 65 законопроектів.

Петро Симоненко

Перший секретар Центрального Комітету Комуністичної партії України, керівник фракції КПУ у Верховній раді України, народний депутат України II, III, IV, V, VI і VII скликань.

25 березня 2014 відбувся 47-й позачерговий з'їзд КПУ, на якому була висунута кандидатура Петра Симоненка на пост президента України.

Кандидатуру Симоненка підтримали 203 комуніста, 23 члена партії утрималися, 2 - були проти.
«Дякую присутнім товаришам за надану мені довіру і підтримку. Я докладу максимум сил для нашої перемоги», - заявив лідер КПУ.

Олександр Клименко

Олександр Клименко - лідер Української народної партії, народний депутат України VI скликання.

29 березня 2014 XVI позачерговий з'їзд Української народної партії висунув Олександра Клименка кандидатом в президенти України.

«Моя програма грунтується, в першу чергу, на тих принципах, які прописані в програмі Української Народної Партії. В основному, вона збігається з програмою, з якою йшов Юрій Костенко на минулих президентських виборах. Моя програма охоплює політичну, економічну, енергетичну безпеку України, громадську безпеку. Вона буде гідною», - сказав Клименко.

Наталія Королевська

Лідер партії «Україна - Вперед!», міністр соціальної політики України в 2012-2014 роках, народний депутат України V і VI скликань.

29 березня 2014 Наталія Королевська подала до Центральної виборчої комісії документи для реєстрації кандидатом на пост президента, ставши, таким чином, третьою жінкою, яка в 2014 році побореться за пост президента країни.

Василь Куйбіда

Василь Куйбіда - голова Народного руху України, міністр регіонального розвитку та будівництва України в 2007-2010 роках, міський голова Львова в 1994-2002 роках, народний депутат України III, V, VI скликань. Кандидат фізико -математичних наук, кандидат юридичних наук, доктор наук з державного управління, професор.

23 березня 2014 року – львівська і 24 березня 2014 року – тернопільська обласна організація Народного руху України висунули Василя Куйбіду кандидатом в президенти України.

Дарт Вейдер

Інтернет партія України оголосила, що її кандидатом на виборах буде Дарт Олексійович Вейдер. Він вже подав заявку в ЦВК України. Програма Вейдера йде набагато далі європейської інтеграції, він обіцяє «інтеграцію в космос».

Дарт Вейдер – заступник голови «Інтернет-партії України». Брав участь у різних акціях – боровся з незаконними прибережними парковками, допомагав прибирати наслідки урагану, разом зі своїми прихильниками громив магазини, в яких торгували курильними сумішами. На виборах 2012 року до Верховної Ради багато одеських виборців зіпсували бюлетені, вписавши в них ім'я Дарта Вейдера. У підсумку Вейдер здобув нищівну перемогу за кількістю зіпсованих бюлетенів, набравши більше 3% голосів.

Кандидат розповів, що гроші на реєстрацію вірні штурмовики збирали більше півроку серед небайдужих українців. Прийшовши на пост президента, Вейдер обіцяє побудувати Зірку Смерті для захисту наших рубежів, а також надати мові ситхів статус другої державної.

Василь Цушко

Голова Антимонопольного комітету України в 2010-2014 роках, міністр економіки України в 2010 році, міністр внутрішніх справ України в 2006-2007 роках, голова Одеської обласної державної адміністрації у 2005-2006 роках, народний депутат України II, III, IV, V скликань, голова Соціалістичної партії України в 2010-2011 роках.

Подав до Центральної виборчої комісії документи на реєстрацію кандидатами на пост президента 30 березня 2014 року.

Зорян Шкіряк

Депутат Київської міської ради V скликання, лідер Громадянського об'єднання «Новий Київ».

Подав документи до Центрвиборчкому для реєстрації кандидатом у президенти України 30 березня 2014 року.

Микола Маломуж

Голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках, позаштатний радник Президента України в 2010-2014 роках.

Микола Маломуж подав документи для реєстрації кандидатом у президенти 28 березня 2014 року.

Борис Лаврентів-Фурдас, 1977 року народження, освіта вища, тимчасово непрацюючий, безпартійний, проживає у Львові.

Олеся Товтрівська, 1961 року народження, освіта вища, голова громадської організації "Фонд Сприяння розвитку міста Києва ім. Святої Княгині Ольги", безпартійна, проживає в Києві

Віталій Велидченко, 1965 року народження, освіта вища, Науково-виробничий комплекс "Україна" Фонду милосердя і здоров’я України, директор, безпартійний, проживає в Києві.

Олег Омельченко, 1956 року народження, освіта середня спеціальна, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в Києві.

Юрій Іваницький, 1968 року народження, освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в Києві.

Ганна Костів, 1942 року народження, освіта вища незакінчена, пенсіонерка, безпартійна, проживає в Житомирській області.

Євгенія Терехова, 1948 року народження, освіта вища, пенсіонерка, безпартійна, проживає в місті Донецьк.

Сергій Щетинін, 1954 року народження, освіта вища, голова фермерського господарства "Родина Щетиніних - шлях до комунізму", безпартійний, проживає в місті Вінниці.

Відмовилися від участі у президентських виборах:

Олександр Єфремов, народний депутат України, голова фракції Партії регіонів.

Віталій Кличко, народний депутат України, лідер партії УДАР.

Володимир Литвин, народний депутат України, глава Народної партії.

Юрій Луценко, колишній міністр внутрішніх справ України, народний депутат України 4 і 6 скликань.

Ірина Фаріон, народний депутат України, член Всеукраїнського об'єднання «Свобода».

Нестор Шуфрич, народний депутат України, член Партії регіонів.

Віктор Ющенко, третій президент України, лідер партії «Наша Україна».

Віктор Янукович, четвертий президент України.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України.

Коментарі:

antonova 16.05.2014 19:32

Самий крутий лідер це Юля Тимошенко

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую