ye-logo.v1.2

Курінню — бій! -

Здоров'я 3568

оголосили кореспонденти“Проскурівського телеграфу”, випробувавши на собі відомі та не дуже методи подолання цієї шкідливої звички.

 Про те, що куріння — один із найгірших винаходів людства, знає чи не кожен затятий курець. Але ані хвороби серця, ані емфізема легенів, ані захмарні ціни на цигарки не лякають і не зупиняють любителів “затягнутися димком”. Кожен із них переконаний, що недуги оминуть його стороною, а цигарка набагато “смачніша” за хліб чи цукерку. І плювати, що в курців різко зростає ризик онкологічних захворювань у різних органах, а також можуть виникнути інфаркт, інсульт й атеросклероз судин ніг! А неприємний запах, забарвлені в жовтий колір зуби та пальці на руках взагалі відступають на другий план перед “нікотиновим голодом”. Кожен курець хоча б раз у житті намагався відмовитися від цигарок, а ось побороти цю залежність вдається лише одиницям. Аби ви, шановні читачі, також змогли долучитися до цих щасливчиків, ми вирішили поділитися з вами результатами експерименту під кодовою назвою “No smoking”, в якому взяли участь працівники редакції, які давно “товаришують” із цигаркою.

Хочете кинути курити? Прочитайте книжку!
Курити я почала ще після народження дитини і всі одинадцять років цієї рабської залежності щиро була переконана, що контролюю цю звичку й можу позбутися її у будь-який момент. Але не так сталося, як гадалося! Всі мої намагання пручатися цигаркам завершувалися повним крахом, а “бездимні дні” можна було перерахувати на пальцях. Це тривало доти, поки мені до рук не потрапила книжка Аллена Карра “Легкий спосіб кинути курити”. Автор запевняє, що курцеві нічого не потрібно робити, лише читати його “працю” і шкідлива звичка сама собою залишиться у минулому. Привабило мене те, що під час читання не потрібно обмежувати себе в курінні. Навіть навпаки, Карр рекомендує “диміти по-чорному”, а останню цигарку “прикінчити” лише тоді, коли він дасть на це дозвіл. Вирішивши, що я нічим не ризикую і нічого не втрачаю, озброївшись горнятком кави, цигаркою і попільничкою, перегорнула першу сторінку. Сказати, що автор розповів мені щось нове, не можу. Але сила переконання у Аллена Карра така потужна, що під кінець “книжного експерименту” цигарки почали викликати в мене відразу, а самоповага знизилися до нуля. Коли ж прочитала останню сторінку, мені офіційно дозволили викурити останню цигарку і урочисто затушити її в попільничці. Потім у мене розпочалася справжня ейфорія. Я абсолютно не відчувала потреби закурити і шалено пишалася цим. Всім і всюди розповідала про чудодійний метод та рекомендувала його своїм друзям-курцям. Так тривало три місяці, а потім я... закурила. Досі не знаю, навіщо це зробила. Напевно, стало цікаво, який дим на смак після тривалої перерви. Або ж переконатися, що цього разу зможу контролювати ситуацію і до залежності справа не дійде... Вже через місяць я знову викурювала пачку цигарок на день. Тож висновок напрошується один: якщо кинули курити, не починайте знову. Адже колишніх курців не буває!

Знайти мотивацію та поставити собі мету
Курці спустошують не лише ресурси організму, а й свій гаманець. То чи варто розплачуватися цим за таке сумнівне задоволення? Це запитання одного прекрасного дня задав мені 11-річний син. Сказати, що було соромно, нічого не сказати. Активно підтримав сина й чоловік, також курець зі стажем. Разом із ним ми розробили для себе “стратегію” і визначили план відмови від цигарок. Передусім на папері склали список мінусів та плюсів куріння (гадаю, що всім і так зрозуміло, що перший був просто без кінця і краю) і повісили його на холодильник, щоб завжди був перед очима. На іншому папері ми підрахували витрати, які “витікають” з бюджету сім'ї на цигарки, і визначили, що на ці кошти можна придбати за тиждень, місяць, рік... А потім ми викинули всі цигарки, попільнички та запальнички у смітник, випрали штори та переклеїли шпалери. Щоб навіть духу нікотину в квартирі не залишилося! Кожен із нас придбав собі скриньку, в яку щодня складав “цигаркові гроші”. Тобто ті 12-15 гривень, які ми витрачали на нашу згубну звичку. Через місяць я із задоволенням ходила магазинами, розмірковуючи на що ж витратити свої 600 гривень. У мене було таке враження, що вони мені просто з неба впали. Не палю я уже вісім місяців, а складання грошей у скриньку перетворилося для мене на своєрідний приємний ритуал. Це навіть не спосіб заощадити гроші, а привід пишатися собою. Така собі скринька з винагородою. Нині я чітко знаю, що кидати курити потрібно й варто, хоча б заради того, щоб не перетворювати на попіл своє життя!

Замість цигарки — наліпка
“Її поцілунок нагадував ковток теплої горілки, якою прополоскали попільничку...”. Саме ця фраза, почута ненароком у транспорті, стала поштовхом до прийняття рішення позбутися куріння для 28-річної хмельничанки Ольги. До цього дівчина замислювалася про шкоду, яку наносить своєму здоров'ю, але зважитися на кардинальні дії ніяк не могла. “Я постійно обіцяла, що покину цю шкідливу звичку з понеділка, з початку наступного місяця, після свят... Але ця “вирішальна” дата постійно переносилася, - ділиться своїм досвідом Ольга. - Якось в аптеці я натрапила на нікотинові пластирі й придбала собі один. Його дія полягає в полегшенні процесу відвикання від цигарок. Нікотин проникає з пластиря через шкіру, повністю заповнюючи його нестачу в організмі. При цьому категорично забороняється курити цигарки, щоб не виникло передозування нікотином. Спочатку мені допомагало, адже фізична залежність минає за декілька днів. А ось приблизно через тиждень я почала відчувати депресію, а шкіра на зап'ястку під пластиром почала сильно свербіти. Мені постійно снилося, що я з цигаркою, вдихаю-видихаю дим. З чого можна зробити висновок, що куріння — це психологічна залежність і пластир у цьому випадку не панацея. Приблизно через місяць почала курити знову”.

Заприсягнутися перед іконою
Кодування, гіпноз та відвідування різноманітних цілителів й знахарів — ще одні з популярних методів, які допомагають позбутися нездорового захоплення цигарками. А деякі курці ладні їхати на край світу, лише б перестати труїти себе та своїх рідних. “Я курець з 40-річним стажем і без цигарки себе вже навіть не пам'ятаю, - каже 60-річний хмельничанин Володимир. - Дійшло до того, що почав викурювати по дві пачки цигарок на день. Навіть уві сні не знав спокою: прокидався двічі-тричі за ніч, підпалював цигарку і курив із заплющеними очима. А поруч спала дружина і також разом зі мною курила, тільки пасивно. Я знав, що покинути цю звичку сам не зможу, тому навіть не намагався. Мені порадили поїхати до монаха, який мешкає під Києвом у селі Катюжанка. Мовляв, він не лише затятим курцям, а й алкоголікам та наркоманам допомагає. Щоб було дешевше, зібрав невеличку команду друзів, які теж були не проти позбутися куріння. Скинулися грошима на бензин і поїхали. Вразило, що аби потрапити на прийом до батюшки Олександра, довелося вистояти буквально кілометрову чергу, стільки “рабів шкідливих звичок” вишиковувалося перед церквою. Коли я переступив поріг святої оселі, отець поставив мене на коліна перед іконою і змусив заприсягнутися, що більше не куритиму. А потім почалося найцікавіше. Батюшка сказав: “Якщо порушиш свій зарок, за твій гріх платитимуть діти та онуки”. В основі його дій лежить накладання епітімії (заборони) чинити певні дії. Хтось називає отця Олександра святим чоловіком, а хтось талановитим гіпнотизером, який просто вдало вміє залякувати людей. Тим не менше, після повернення додому в мене рука не піднімалася взяти цигарку. Певний час мені було дуже важко, але витерпів. Цьогоріч минуло вже три роки, як я кинув палити. Діти та дружина мною пишаються. Цікаво те, що кари Божої убоявся лише я. Вісім інших моїх побратимів, які теж заприсягалися більше не курити в Катюжанці, роблять це й донині”.

Думка експерта

Марина Малиновська, практикуючий психолог: “Головний мотив для відмови від цигарок — економія коштів”
“Кожна людина, якщо має бажання кинути курити, повинна обрати для себе дієву мотивацію. Одна з найрозповсюдженіших причин відмови від куріння — це дорожнеча цигарок. Якщо порахувати, скільки курець витрачає грошей на місяць чи рік, то це може стати для нього гарним стимулом, щоб цього більше не робити. Тим більше, що через підвищення акцизів ціна на тютюнові вироби скоро знову зросте. Адже насправді ми утримуємо своїми грошима світові тютюнові корпорації. Ще одна причина — це здоров'я. Медики вже давно довели, що після відмови від куріння одразу ж покращується робота серця. Єдиний мінус — це можливий набір зайвої ваги. Але в цьому також варто знайти плюси. А саме, зайві кілограми додаткова можливість нарешті зайнятися спортом: записатися у спортзал або ж зайнятися фітнесом, разом із сім'єю покататися на велосипеді, роликах, ковзанах. Для жінок важливою мотивацією може бути зовнішній вигляд. Адже в курців суха жовта шкіра, багато зморшок на обличчі, сіруваті зуби. Нікотин взагалі не сприяє квітучому зовнішньому вигляду. Проте скажу вам відверто — єдиної мотивації для всіх не існує. Для кожного вона своя, і те, що діє в одному випадку, не є актуальним в іншому. Повинно бути сильне переконання: “Я можу це зробити!”. Я також курила протягом 20 років. Покинути цю згубну звичку вирішила перед постом. Напередодні я викурила свою останню цигарку, а на папірчику написала “Завтра розпочинаю вести здоровий спосіб життя”. Щоб не було спокуси, прибрала з дому не лише цигарки, а й запальнички та попільнички. Таким способом кидати курити я намагалася не сама. Мою ініціативу підтримали ще три чоловіка. Але в результаті успіху досягла лише я. Без цигарок живу уже сім років”.

Фото: Дмитра Скрипника та www.vred-sigaret.ru

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую