ye-logo.v1.2

Віктора Очеретянка намагалися “люструвати” просто на форумі щодо люстрації,

Політика 4057

але начальник обласного департаменту освіти та науки відмовився писати заяву на звільнення.

Правозахисники, громадські діячі, освітяни, майданівці зібралися на громадський форум “Люстрація державної влади та місцевого самоврядування: світовий досвід та українські реалії”. Мета форуму — обговорити поняття люстрації, її критерії, познайомитися зі світовим досвідом, діяльністю люстраційних комітетів в області та теперішнім станом законопроектів про люстрацію.
“Всі погоджуються з необхідністю проведення люстрації в Україні, втім багато хто не усвідомлює значення поняття, його часто плутають з політичним переслідуванням, помстою, - розповів модератор форуму, заступник голови громадської ради при Хмельницькій ОДА Денис Монастирський. - Ми зібралися, щоб розібратися з цим питанням і дізнатися, на якому етапі зараз перебуває проект закону про люстрацію. Адже це дуже важливий закон, він може торкнутися багатьох людей, тому до нього потрібно підходити виважено”.
Прямо під час жвавого обговорення люди почали закликати до люстрації присутнього у залі начальника департаменту науки та освіти Віктора Очеретянка, кидали йому звинувачення та вимагали написати заяву на звільнення. Він у відповідь вимагав підстави для цього.
“Якщо буде розпорядження про звільнення, я піду. Якщо напишу заяву зараз, вийде, що визнаю усі звинувачення”, - сказав Віктор Очеретянко.
Під час форуму у режимі відеоконференції виступив голова Люстраційного комітету при Кабінеті Міністрів України Єгор Соболєв. Він розповів, що наразі існує три законопроекти щодо люстрації, вони мають багато спільних положень, але в деяких моментах суттєво різняться. Однак усі сходяться на тому, що через люстрацію мають пройти не лише представники останньої влади, а й усі держслужбовці, які коли-небудь були причетні до корупційних дій, та вихідці із керівництва комсомолу, комуністичної партії СРСР, КДБ.
“Ми плануємо зустріч з авторами усіх законів, щоб об'єднати ідеї, - каже Єгор Соболєв. - Безумовно, вже відчувається супротив щодо цього закону, і він буде тільки збільшуватися. Але й Майдан спочатку здавався неможливим”.
За його словами, роль люстраційних комітетів має бути мінімальною, вони мають бути незалежними, щоб не відчувати тиску, однак мати найменші можливості трактувати закон. Головна роль для проведення люстрації має належати закону, тому у ньому мають бути чітко прописані усі критерії.


“Головний висновок форуму наступний: якщо найближчим часом не буде прийнято закон, люстрація все одно почнеться, але вона буде хаотичною і неконтрольованою, більше схожою на суд Лінча”, - каже Денис Монастирський.
Нагадаємо, що на рівні області уже діє три люстраційних комітети — від партії “Свободи”, Ради Майдану та Самооборони. І Українське козацтво на чолі із Сергієм Скоробагатим планує створити ще один.

Довідково:
Люстрація (від лат. lustratio – очищення через жертвопринесення) — заборона діячам високого рангу, які скомпрометували себе, впродовж певного часу або пожиттєво працювати на державній службі. Термін зазвичай вживається щодо процесів у посткомуністичних державах Східної Європи з кінця 80-х років XX століття, де люстрація застосовується до високопосадовців комуністичного режиму, колишніх агентів таємної поліції, іноді — до всіх членів комуністичних партій. Зокрема, люстрація була проведена в Чехії, Польщі, Німеччині, Угорщині, Румунії, Грузії, Литві, Латвії, Естонії та інших державах.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую