ye-logo.v1.2

Здирництво серед медиків прокуратура «прикрила»?

Здоров'я 3790

Благодійні внески у медзакладах Хмельницького, за даними прокуратури, були зовсім не благодійними!

«У Хмельницькому міському перинатальному центрі запроваджено практику стягнення плати за проведення діагностичних обстежень і лабораторних досліджень під виглядом благодійних внесків. Лише торік на рахунок закладу надійшло більше 135 тисяч гривень таких коштів від 1200 пацієнтів-«благодійників», а вже у поточному році 124 особи внесли в касу майже 11 тисяч гривень», – повідомляє прес-служба прокуратури Хмельницької області.
Прокуратура з’ясувала, що тут за безкоштовне ультразвукове обстеження вагітні жінки за направленням лікаря платили 100-120 гривень, а іногороднім встановлено фіксовану вартість «добровільних внесків» за проведення досліджень у сумі 200 гривень.
Крім того, у міському перинатальному центрі вагітним жінкам не надавали жодної інформації про те, що вони мають можливість безоплатної, за рахунок держави, діагностики TORCH-інфекцій. Натомість відправляли їх до приватних медичних центрів. В одному з таких центрів минулого року було проведено платну діагностику 1774 жінкам.
Також, на вимогу лікарів перинатального центру окремі батьки повинні були оплачувати дороговартісний препарат, призначений для лікування дихальних розладів у новонароджених, який закуповувався за кошти державного бюджету. Вартість такого препарату становила 7800 гривень.
У Хмельницькій міській дитячій лікарні при поступленні на стаціонарне лікування недоношених новонароджених вимагали сплатити від 500 до 700 гривень благодійної допомоги.
Прокуратура області вимагає від Департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації усунути зазначені порушення законодавства та притягнути винних осіб до відповідальності.
 

До речі, на телефони «гарячої лінії» прокуратури області (755-141, 755-142) громадяни можуть повідомляти про стягнення коштів, у тому числі - вимагання надати добровільну матеріальну допомогу, за проведення діагностичних обстежень та лабораторних досліджень, а також про направлення до конкретно визначених приватних медичних закладів для проведення таких досліджень.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую