ye-logo.v1.2

Пригоди на Балканах. Старовинні церкви Софії

Туризм 2992

Столиця Болгарії мандрівникам настільки сподобалася, що вони вирішили продовжити розповідь про неї.

“Це чисте гарне місто з доглянутими парками і скверами, квітучими деревами і різнокольоровими клумбами. Гуляти тут дуже приємно і цікаво”, - запевняють Анна Думанська та Богдан Місюренко, які подорожують Балканами автостопом.
Раніше в Софії були лазні, в яких використовували натуральну теплу джерельну воду. Тепер лазні закриті, а будівлю, де вони розташовувалися, зараз реставрують, щоб зробити музей. Поруч б'є джерело, в якому можна набрати мінеральної води. Вона виходить з-під землі гарячою.


“Біля джерела завжди багато людей, які набирають у пляшки і великі бутлі таку воду. І ми її спробували. Вона має легкий аромат сірководню, але приємний смак”, - кажуть Аня та Богдан.
Є в Софії місце, яке називають площу Толерантності, тому що на ній стоїть відразу чотири храми різних віросповідань: католицький костел, православна церква, іудейська синагога і мусульманська мечеть. Таке мирне співіснування кількох релігій говорить про правильне ставлення людей до таких питань, їх мудрість і взаєморозуміння.


Звичайно, присутні тут і радянські споруди, адже республіка розвивалася соціалістичним шляхом аж до кінця 1989 року, коли країна вийшла з-під впливу СРСР.
У самому центрі міста розташовується прекрасний собор Святого Олександра Невського, який є другим за величиною на Балканах, після храму святого Сави в Белграді, і має площу 3170 кв. м. Він дуже красивий і є візитною карткою міста.


Найстаровиннішою пам'яткою міста вважається Ротонда Святого Георгія, яка була побудована ще в четвертому столітті. Потім майже 300 років вона служила мечеттю, коли до неї прибудували мінарет. Мечеть, мінарет якої був зруйнований у разі землетрусу чи якогось іншого стихійного лиха, не повинна знову використовуватися як храм мусульман. Так сталося і з цією будівлею.


“Сподіваємося, що в майбутньому ми обов'язково повернемося в Софію, щоб ще раз побачити її акуратні вулички, численні храми і красиві будівлі”, - кажуть автостопники.
Читайте також, як хмельничани здійснили безкоштовну екскурсію Софією.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую