ye-logo.v1.2

Через планування до врожаю

Суспільство 2563
автора
Фото: автора

Щоб город приніс максимум користі та гарний урожай, потрібно раціонально спланувати свою земельну ділянку.

 На ній інтенсивно повинен використовуватися кожен квадратний метр.
Досвідчений городник-аматор Геннадій Геля із с. Середпілля Глобинського району Полтавської області розказує, що насамперед варто пам’ятати правило, що більшість городніх рослин світлолюбні і не переносять затінення високорослими деревами чи будівлями.
– Взагалі, до планування городу – у кожного господаря індивідуальний підхід. Не останнє місце посідає правильне прокладання стежок. Вони мають бути широкими настільки, щоб було зручно ходити та провозити візок. Такі доріжки мають бути в усіх куточках земельної ділянки. Городні культури щороку треба чергувати – не потрібно саджати, наприклад, три роки поспіль картоплю чи помідори на одному й тому ж місці, бо на тій ділянці накопичуються хвороби та шкідники, притаманні овочу, що росте, – розказує Геннадій Дмитрович.
Співрозмовник додає, що при плануванні рядків тих чи інших городніх культур потрібно враховувати потреби та уподобання родини у врожаєві. Якщо якась частина городу розташовується біля садка, то там краще саджати ту культуру, яка швиденько зійде, доки повністю не розпустилося листя на деревах. Скажімо, цибулю на зелень, салат, шпинат, дехто у такому невеличкому затінку облагороджує міні-квітник. Бо фактично жодні культури не дадуть гарного врожаю у холодку.
Геннадій Геля каже, що мають значення і попередники: після цибулі, картоплі, помідорів можна сміливо саджати моркву, кріп, петрушку. На місці огірків, кабачків добре ростиме редиска, капуста, буряк.
Новачкам-городникам Геннадій Геля радить: біля картоплі не бажано саджати огірки, проте добре вони вродять поряд із капустою та горохом. Капуста дасть гарний урожай біля кропу, цибулі та картоплі, але не варто її саджати поряд із помідорами і квасолею. Для картоплі гарними сусідами є капуста, кукурудза, баклажани, квасоля, цибуля, проте ворогами є помідори, огірки та гарбузи. Моркву бажано посадити біля помідорів та гороху. Редиску треба сіяти поряд із огірками, помідорами, гарбузами, морквою та буряком.
– Аби компактно розподілити земельну ділянку, кукурудзу, наприклад, саджають в кінці городу, бо від неї падає тінь. В останній рядок з боку городу в лунки із зернинами кукурудзи кидають квасолю. Тоді вона в’ється по кукурудзі, не забираючи додаткову ділянку землі. Так саме можна саджати і гарбузи, але їх рядки з кукурудзою краще чергувати. По периметру городу раціонально буде посадити квасолю, що не в’ється, а не відводити для неї окреме місце. Дехто окантовує город петрушкою чи листовим салатом, – розказує Геннадій Дмитрович.
Що до рядків, то найширша відстань між ними у гарбуза та кукурудзи – 75-80 см, трохи менше – 60-75 см – саджають огірки та баштан. Відстань між рядками картоплі – 50-60 см, між рядками перцю та помідорів – 50 см, а моркви й цибулі – 25-30 см. Щоб обидва боки рядка нагрівалися рівномірно, їх роблять з півночі на південь.
Городники вже помітили, що коли ділянка рівна і розташована на пагорбі, особливих проблем з плануванням немає. Якщо город розташований з невеликим ухилом на південь, урожай буде раннім. Східний і західний схили сприятливі для вирощування овочів, проте північний урожай достигне пізніше звичайного, бо сонячні промені падають на нього під меншим кутом і менше нагрівають ґрунт. Якщо город розташований в низині, навесні ґрунт буде танути і висихати довше, а у великий дощ між рядками може стояти вода. Тому, аби позбутися зайвої вологи, треба передбачити дренажні канавки.
Наостанок Геннадій Геля радить відвести невеликий куточок на краю городу для компостної купи, куди будуть зноситись рослинні залишки та органічні відходи. Приблизно через два роки вони перегниють і утворять якісне органічне добриво. Тоді компост можна зручно внести на город, не перевозячи здалеку. Безперечно, правильне планування городу зробить працю на ньому приємнішою.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую