ye-logo.v1.2

Ікони Богородиці та Христа у вишиванках (ФОТО, ВІДЕО)

Культура 6178

можна побачити в обласному художньому музеї, де розпочала свою роботу виставка народних ікон Поділля

Врятовані із небуття подільські ікони – 46 творів традиційного народного іконопису ХІХ – початку ХХ століття із фонду власної колекції представив на розсуд хмельничан та гостей міста колекціонер Олександр Чернов. Авторами більшості з них є сільські іконописці, або як їх ще називали «богомази». Вони наділяли християнських святих рисами свого народу: не лише простодушно «олюднювали», а й привносили елементи традиційного українського одягу та атрибутів, декоруючи загальний фон стилізованим квітковим орнаментом. І хоча у цих іконах відчувається професійна недосконалість, проте вона надіє їм відчуття щирості, адже відображає світогляд українців та їхню народну культуру. Переважна більшість експонованих робіт відтворюють події Святого Письма з подільським колоритом – у ликах святих можна впізнати риси, притаманні мешканцям нашого краю та України в цілому. Адже, як правило, художники-аматори змальовували їх з облич своїх рідних та близьких.

Однак серед представлених на виставці ікон є й виконані професійними майстрами. Наприклад, «Богородиця з дитям», датована 1927 роком та «Христос Спаситель» (1928 рік), яких з-поміж інших експонатів вирізняє декорована «низзю» сорочка, яка свідчить про подільське походження. І хоча ці дві роботи важко відносити до типової народної ікони, їх можна вважати своєрідними пам’ятками релігійного малярства періоду українського відродження кінця 1920-х років минулого століття.
За словами Олександра Чернова, кожна із 46 експонованих ікон має власний «характер» й історію, адже у більшості випадків вони повертались із небуття з пильних горищ. Почав він їх колекціонувати у 1997 році, збираючи з найвіддаленіших куточків Поділля. «Кожна колекція, яка лежить вдома, у фондах – нежива, – зазначив на відкритті виставки народних ікон Поділля директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілец. – Добре, що це не можна сказати про колекцію Олександра Чернова, яку вже бачили у різних куточках України. Адже якщо колекція подорожує – значить живе».

До речі, вперше познайомив хмельничан зі своєю колекцією іконопису Олександр Чернов ще у 1998 році. Але тоді вона налічувала лише десять хатніх ікон.
Побачити і відчути намолене мистецтво подільської минувшини можна до 15 травня в обласному художньому музеї.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую