ye-logo.v1.2

Пригоди на Балканах. Грецькі Салоніки — азійський куточок у Європі

Туризм 2475

У першому грецькому місті на мандрівників чекали справжні пригоди.

“Спочатку людина, з якою через сайт гостинності Couchsurfing ми домовилися про ночівлю на три найближчі дні, безслідно зникла. Таке з нами траплялося вперше. Під'їжджаючи до Салонік, ми намагалися йому подзвонити, однак він не брав трубку і не відповідав на електронні повідомлення”, - розповідають Анна Думанська та Богдан Місюренко.
Хмельничани були одні в незнайомому місті, але досить швидко знайшли безкоштовний вай-фай і дізналися, що саме в цей день у місті проходила зустріч каучсерферов - учасників цього сайту. Туди вони і попрямували в надії знайти людину, охочого запросити їх у гості на цю ніч. Так і вийшло, їх забрав до себе грек Лефтеріс. Наступну ніч мандрівники провели у грузина Гели, який вже 15 років не був на Батьківщині.
Хмельничан здивувала кількість графіті на стінах, вікнах і дверях будівель, на лавках, бордюрах, пам'ятниках і транспорті.


“На більшості вулиць майже всі перші поверхи були замальовані безглуздими графіті, які складно було б назвати засобом самовираження або творами мистецтва”, - кажуть вони.
У Салоніках мандрівники стикнулися з неприємними речами. Стільки жебраків вони не бачили ніколи, хіба що у Камбоджі.
“Поки ми сиділи в центрі міста на лавочці, до нас і до людяй, які були поруч, кожну хвилину (без перебільшення) підходили різні люди і пропонували щось у них придбати (від ручок і годинників до ременів і сумок) або просто просили гроші, - діляться враженнями автостопники. - Бачили ще хлопчика, який, підходячи до туристів в ресторанах, грав один і той же короткий мотив на гармошці , поки ті не давали йому грошей”.


Також хмельничанам вдалося поспостерігати за нелегальним бізнесом.
Люди явно не грецької зовнішності сидять і стоять групками. До них підходить чоловік, вони разом йдуть до сміттєвого баку, дістають звідти блок сигарет і віддають покупцеві одну або кілька пачок. Після цього вони ховають сигарети, що залишилися, назад у смітник.
“Незважаючи на все це, місто нам сподобався. Воно хаотичне і трохи схоже на Азію, тут панує позитивна атмосфер, а греки, в цілому, - відкриті, веселі та смішні люди, з незвичним почуттям гумору”, - розповідають Анна та Богдан.


Місто Салоніки заснував цар Македонії Кассандр в 315 році до н. е. Тут розташовується дуже багато пам'яток різних епох: якщо просто без карти гуляти містом, через кожні 100 метрів можна наштовхнутися на якусь старовинну будівлю.


"Нас здивував мікс різних часів, коли поруч із звичайними житловими будинками стоять античні руїни. Здається, люди настільки звикли до того, що їх оточує старовина, що не надають жодного значення історичним цінностям, серед яких живуть, -діляться враженнями автостопники. - Цікаво, що тут вже багато разів намагалися побудувати метро, але постійно натикалися на щось старовинне. У цьому місці починалися археологічні розкопки, які припиняли будівництво підземки”.

Читайте також про особливості спілкування у Болгарії та особливості місцевої мови, про які дізналися мандрівники.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую