ye-logo.v1.2

Худнути чи набирати вагу слід з розумом

Здоров'я 3597

Щоб досягнути успіху у спорті чи просто привести своє тіло у гарну форму, фізичної підготовки замало.

 Потрібно ще й правильно харчуватися. У чому полягає здорове харчування, розповідає старший тренер спортивного клубу “Evolution” В'ячеслав Нестеренко.
“Харчуватися правильно — корисно як для покращення здоров'я, так і фізичної форми. Здорове харчування — 75% успіху як при наборі м'язової маси, так і при схудненні. Воно допомагає покращити обмін речовин, а отже, продовжити молодість та життя”, - розповідає В'ячеслав.
Здорове харчування передбачає виключення жирних та борошняних продуктів, алкоголю та тютюну. Харчуватися слід п'ять-шість разів на день невеликими порціями. Зранку бажано вживати складні вуглеводи (каші) в поєднанні з клітковиною (салати, фрукти). У другій половині дня переходити на білкову або змішану їжу (наприклад, домашній сир з фруктами), ввечері — білок з клітковиною (наприклад, варена чи запечена риба, курятина, варені яйця з салатами). При такому приблизному раціоні організм отримує підживлення кожні три години та нормально функціонує.
“Люди часто кажуть, що неможливо на роботі харчуватися часто. Але кілька хвилину на невеликий перекус, наприклад, яблуко з кефіром або цільнозернові хлібці з чаєм, можна знайти завжди. Головне — мати бажання”, - запевняє тренер.
Якщо розрив між прийомами їжі складає п'ять-шість годин, виникає небезпека шлункових захворювань: сік виділяється кожні три години, якщо не надходить їжа, він роз'їдатиме стінки шлунка.
При триразовому харчуванні можливе надмірне споживання калорій за один прийом. Наприклад, якщо людина за один раз з'їдає перше, друге, ще й десерт, організму важко усе переварити, обмін речовин уповільнюється. Також погано, коли основний прийом їжі приходиться на вечір: цілий день організм витрачав енергію, не отримуючи підживлення, а після 20 години обмін речовин сповільнюється і зайві спожиті калорії відкладаються у вигляді жирів. Якщо ж уникнути триразового харчування неможливо, слід розподіли його наступним чином: сніданок — середній за кількістю калорій прийом їжі, обід — найпоживніший, вечеря — найлегша.
“Крім правильного харчування, покращенню обміну речовин сприяють фізичні навантаження. Якщо немає можливості займатися у спортзалі, потрібно ходити пішки по 5-7 кілометрів на день або приділяти хоча б 15-30 хвилин фізичним навантаженням вдома, - розповідає В'ячеслав Нестеренко. - Також обмін речовин допомагають пришвидшити біологічно активні домішки, такі як екстракт зеленого чаю, різноманітні трави та спеції (кориця, корінь імбиру, червоний гострий перець, куркума). Корисно вживати мультивітамінні препарати, а спортсменам — ще й спортивне харчування”.
Багаторазове здорове харчування допомагає скинути зайву вагу набагато краще, ніж дієти, а головне — дозволяє не набрати її знову.
“Коли за тиждень людина скидає кілька кілограмів, це неправильно, тоді спалюються не лише жири, а й м'язові тканини. Дієта має зворотний ефект — після неї, коли людина починає харчуватися, як раніше, організм компенсує свою вагу із запасом. При правильному ж схудненні за місяць можна втрачати не більше 0,9 кг. Процес буде повільним, зате результат — стабільним”, - каже тренер.

Фото надане спортклубом "Evolution".

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую