ye-logo.v1.2

«Може вже досить голосувати так, як написано на папірці?», –

Політика 1905

заявив на сесії Хмельницької міської ради Олександр Палій

Останнє засідання міських обранців стало доволі цікавим. По-перше, прийняли низку потрібних (принаймні, так вважають самі депутати) рішень. По-друге, відбулися кадрові зміни в команді міського голови Сергія Мельника. Ну, а по-третє, не обійшлося без міні-скандалів. Отож про все спочатку.

Є план! Є зарплата освітянам!
Перше ж питання, яке було запропоноване на розгляд депутатам викликало доволі жваве обговорення. Пропонувалися затвердити стратегічний план економічного розвитку міста Хмельницького до 2015 року. Що в ньому цікавого, журналістам дізнатися було нелегко. Чи то криза «вдарила» по бюджету, чи то просто міська влада вирішила зекономити на поінформованості населення, чи може щось інше. З 46 проектів рішень, які мали розглянути міські депутати, журналістам роздали лише вісім. Стратегічного плану, щоб ознайомити його з населенням, у цю «вісімку» не поклали… За словами заступника міського голови Ірини Ковальчук, цей план потрібен для подальшого економічного розвитку обласного центру. Однак, чимало депутатів висловили сумнів щодо потреби міста в такому плані, який почав розроблятися ще за часів минулої міської влади, оскільки фінансово-економічна криза, яку ми нині переживаємо, навряд чи врахована в «стратегії». Але, як зазначив депутат Вадим Ружицький, який очолював експертну комісію з розробки цього плану, криза – не завада. «Це не фінансовий чи економічний результат, а шлях до досягнення цього результату, – сказав Вадим Петрович. – Ми залучали фахівців з Хмельницького національного університету, вивчали досвід інших міст тощо. Це крок до створення нормативної системи, організація взаємодії між різними органами та громадою міста. Тому я прошу всіх підтримати цей план». Поговорили, посперечалися та прийняли. А ось доповнення до бюджету розглянули доволі швидко. Мабуть, все через те, що, як зазначила начальник фінансового управління Наталя Степанова, уточнений бюджет не пов’язаний із збільшенням доходів. «В кращому випадку, ми виконаємо бюджет», – зазначила Наталя Володимирівна. Потрібно ж було вирішити проблему із зарплатами освітян міста, щоб ті отримали гроші, адже на кінець року дефіцит склав понад 3,5 мільйона гривень. Однак депутати погодилися з запропонованими змінами до бюджету і дали «добро» перерозподілити гроші з інших галузей для зарплати освітянам.

«Правонаступник» міського голови?
Мер Хмельницького Сергій Мельник запропонував депутатам затвердити на посаді першого заступника міського голови Олександра Віннікова, а на посаді заступника – вже екс-першого «помічника» Анатолія Савчука. Погодитися чи ні з міським головою депутати мали шляхом таємного голосування. «Олександре Федоровичу, – звернувся депутат Микола Приступа до пана Віннікова, – ви добре подумали? Згодні піти працювати в міськвиконком?» Почувши відповідь: «Так», Микола Іванович додав: «Ну, тоді ми маємо підтримати кандидатуру Олександра Віннікова. В мене така позиція, якого кандидата запропонує мер, такого ми маємо й підтримати». Отож підтримали. Щоправда, не всі. 51 депутат у виборчому бюлетені поставив галочку «за», а двоє – проти. Це, звісно, не завадило Олександру Віннікову стати першим заступником міського голови. Нагадаємо, що Олександр Федорович з 1994 до 2002 року обіймав посади заступника та першого заступника мера Хмельницького. І навіть був виконуючим обов’язки міського голови після трагічної смерті Михайла Чекмана. Працював начальником управління промисловості, транспорту, енергетики та зв’язку Хмельницької обласної державної адміністрації. А до повернення до міськвиконкому, пан Вінніков був заступником директора одного з банків.
Одразу ж після його призначення на посаду першого заступника мера, в кулуарах міської ради заговорили, що нинішній міський голова Сергій Мельник зібрався працювати в Києві. Такі чутки точаться вже не вперше. Однак після того, як Сергій Іванович «обрав» собі у заступники Олександра Федоровича, депутати заговорили, що саме Вінніков має стати «правонаступником» Мельника.

«Давайте переголосуємо»
В Хмельницькому говорять і про вражаючу одностайність депутатів з фракції БЮТ. Проект рішення «Про приватизацію орендованого нерухомого майна міської комунальної власності», яким пропонувалося давати дозвіл на приватизацію комунального майна лише тим, хто орендує приміщення на конкурсній основі не менше трьох років, не набрав необхідної кількості голосів, і тоді депутат Олександр Палій з «Нашої України» зробив гучну заяву: «Може, матимете відчуття гідності, і не голосуватимете по папірцю, – демонструючи якийсь папірець, в якому вказано, за яке питання потрібно тиснути кнопку «за», Олександр Володимирович звернувся до БЮТівців. – Виступає Вікарчук, і каже, що це потрібно для міста! Людина орендує майно 2-3 місяці, а потім його приватизує, це ж не нормально. Давайте підтримаємо колегу». Чи справді папірець має якесь відношення до голосування БЮТ так і залишилося невідомим. БЮТівці ні підтвердили, ні спростували заяву Палія. Натомість всі почули заклик керівника фракції БЮТ Ігоря Петяка, який закликав переголосувати та підтримати проект рішення, який представляв Віктор Вікарчук. Однак, заступник керівника фракції БЮТ Костянтин Чернилевський попросив перерву, що порадитися з однопартійцями. І вже після цього депутати повернулися до сесійної зали і… проголосували «за».


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую