ye-logo.v1.2

Ринковий зашморг,

Політика 2163

або хто ховає великі надії малого бізнесу

Новий проект закону “Про місцеві податки і збори” підприємці вважають грабіжницьким. Податковий зашморг на шию вже майже затягнула Верховна Рада - парламент у першому читанні ухвалив відповідний законопроект. До другого справа поки не дійшла. Поки що...
Відповідно до нового законопроекту, планується відмінити ринковий збір. І ввести замість нього ринковий податок, який передбачає плату не за торгове місце, а за кожен метр земельної площі ринку, у тому числі й за проходи та проїзди, за ставкою, яка може бути у «надцять» разів більша за теперішню ставку ринкового збору.
Зараз підприємці сплачують ринковий збір за торгове місце. Максимальна сума - п’ятнадцять відсотків неоподаткованого мінімуму доходів громадян на день. Новий законопроект встановлює ринковий податок у розмірі від 0,25 до 2,5 відсотка від мінімальної зарплати або, в грошовому еквіваленті, від півтори до п’ятнадцяти гривень на день за квадратний метр ринкової території. Підрахувавши, на скільки зміняться ставки ринкового збору, підприємці отримали досить невтішні цифри: у разі прийняття нового закону за мінімальної ставки збір збільшиться у 21,4 раза, за максимальної – у 214!
Як зазначив виконавчий директор асоціації хмельницьких ринків Олександр Сніховський, нині в обласному центрі налічується 44 ринки та торгових ряди, де працюють майже тридцять тисяч підприємців. Тобто майже кожен четвертий працездатний мешканець міста.
Нині ринковий збір для непродовольчих товарів у Хмельницькому встановлений на рівні від 0,05 до 0,15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що у грошовому еквіваленті становить від 0,85 до 2,55 гривні за кожен день торгівлі. Як підрахувала пані Тетяна, що торгує на речовому ринку “Поділля-2”, якщо новий закон буде ухвалено, за її контейнер 2 на 2 метри доведеться платити від 6 до 60 гривень на день. “А якщо до цієї ціни додати вартість проходів та проїздів, що знаходяться на території ринку?! – обурюється жінка. – Сума буде набагато більшою. А платити за це доведеться нам!”.

«Такий проект приймати неможливо», –
вважає заступник міського голови Хмельницького Ірина Ковальчук. «Потрібно виправити недоліки, але так, щоб вони не відбилися на кишенях приватних підприємців, - каже Ірина Іванівна. – Зусилля хмельницької влади направлені не на збільшення тягаря на малий бізнес, а зробити так, щоб якомога більше підприємців сплачували те, що мають сплачувати».
За словами Олександра Сніховського, який у вівторок, 20 січня брав участь у всеукраїнських громадських слуханнях у профільному Комітеті Верховної Ради України з податкової і митної політики, Асоціація хмельницьких ринків, як і представники інших міст, поки відстоюють позицію підприємців у Верховній Раді. “Сподіваюся, влада нас почує, - каже Олександр Олександрович. – Якщо ж ні, не відкидаю можливості проведення масових акцій протесту. Адже новий закон для підприємців – як 1932-33 роки для селян. Тому ми не повинні допустити, щоб його було затверджено у цій редакції. Якщо ж це виявиться неможливим, обов’язково повинні врахувати усі пропозиції підприємців. До того ж, уряд у цьому проекті закону сплутав два поняття – неоподатковуваний мінімум, який є суто розрахунковою сталою величиною, й мінімальну зарплату, що є соціальним стандартом й зростає щороку”.

Теоретично Хмельницький програє, села - виграють
А практично із введенням ринкового податку програти можуть всі! Замість запропонованої в законопроекті мінімальної межі податку в 1,52 гривні за квадратний метр, податківці пропонують встановити межу у 18 копійок. За словами начальника відділу адміністрування платежів за землекористування, місцевих податків та зборів, ресурсних (рентних) та неподаткових платежів Державної податкової адміністрації в Хмельницькій області Світлани Відлацької, збільшення ставок може наповнити місцеві бюджети. Однак не на Хмельниччині! «Якщо брати нижню межу, яку пропонує ДПА України, то по Хмельницькій області відбудеться зменшення надходжень, – каже Світлана Ігорівна. – Тому що у нас велика щільність торгових місць на ринках. Тобто у нас мало вільної землі, яка сьогодні не оподатковується. Нині у нас, в середньому, квадратний метр торгового місця обходиться підприємцям у 43 копійки. А пропонується 18 копійок від загальної площі ринку. Щоправда, яку межу і для якого ринку ставити – це вже вирішуватимуть місцеві чиновники. А ось для ринків у районах це буде велике навантаження. Теоретично надходження до бюджету мають збільшитися, а практично – можуть зменшитися. Тому що ринки працюють 1-2 рази на тиждень, і там не багато підприємців на постійній основі. І ми можемо просто втратити платників податку».


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую