ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

«М’ясо для шашлика маринуйте не в кефірі, а у власному соку», – радять професійні кухарі

28 Червня 2014 р. Катерина ЗАГОРОДНЯ Гурман 5958


Вчені знайшли пояснення бажанню сучасної людини періодично нанизувати ситні шматочки на шампури і, стоячи біля вогню, вдихати ароматний запах підсмаженого м’яса.

«Кулінарний ДНК» – так можна назвати пам'ять про задоволення, отримане нашими предками вперше близько 1,8 мільйона років тому.
Найпоширеніший рецепт бізнес-експрес-шашлику, люб’язно наданий кухарем аматорської придорожної кухні Олексієм: маринування в кефірі чи майонезі, фасована приправа «до шашлику», кільця цибулі для краси і пікантності та поливання вином для ефекту феєрії свята. Маринування м’яса в кефірі – класичний варіант придорожного кафе та великих компаній.
Проте професіонали шашличної справи традиційного вірменського ресторану «Арарат» категорично не рекомендують маринувати м'ясо в кефірі, майонезі, вині або навіть додавати воду. «По-перше, естетика і традиція приготування та споживання шашлику, яка прийшла до нас з Кавказьких гір, полягає в поєднанні диму, м’яса та натуральних приправ. По-друге, зараз дуже багато хімічних добавок в кефірі, майонезі та вині, тому випари від такого маринаду тільки зашкодять і не дадуть ніякого задоволення. М'ясо для шашлику має бути настояне на власному соку, приправах, цибулі. Можна ще додати зерна гранату. В жодному разі не можна кидати чорний перець та оцет, адже від цього шашлик стане жорстким. Шматки м’яса потрібно розподіляти по шампуру рівномірно, так, щоб вони ледве торкалися один одного. Чим менші шматки – тим більша загроза пересушити шашлик», – пояснює кухар Ярослав Броварний.
Щоб полегшити роботу шлунку під час споживання шашлику, спеціалісти радять пити коктейль з кефіру, лимону та солі, а також урізноманітнювати споживання смаженого м’яса овочами та частуватись вином.
Спеціалісти з вірменського ресторану та аматори зійшлись на єдиній думці: «Щоб приготувати шашлик, треба мати хист і спеціальну інтуїцію, тому якщо у вас шашлик не виходить – не розчаровуйтесь. Можливо, вам це просто не дано!»
Єдині, хто не поділяє первісних захоплень м’ясом з димком – медики. Адже під час смаження на вугілля скапує жир, який має дуже шкідливі випари. За словами лікарів, споживання півкіло м’яса з димком прирівнюється до 200 викурених сигарет.
Але ці факти не зупиняють м’ясоманів, адже аматорські кухарі запевняють: якщо предки це їли, то й сучасним людям нічого боятись.

Правильний маринад - 80% успіху.

Нерівномірно нанизаний аматорський шашлик на кефірі.

 
 

м`ясо, шашлик, поради, «Арарат», Клименчук В`ячеслав

Коментарі:

  Так  Ні, дякую