ye-logo.v1.2

Мінус кілограм – мінус два міліметри ртутного стовпчика

Здоров'я 5448

Лише змінивши спосіб життя, можна значно знизити артеріальний тиск

Кожна людина хоч раз у житті  мала проблеми з артеріальним тиском. Підвищений тиск – причина інфарктів та інсультів. Про те, який тиск вважається нормальним, як його можна підкоригувати без пігулок та коли бити на сполох, розмовляємо із заступником головного лікаря з лікувальної роботи обласного кардіодиспансеру Валентиною Габінет.
– Валентино Олександрівно,  який все-таки тиск вважається нормальним?
– Межі нормального тиску, які встановлені у всьому світі з участю Всесвітньої організації охорони здоров’я, складають 140/90. Усе, що вище – підвищений. До цих норм прийшли експериментально.  Брали одну групу людей з тиском, нижчим 140/90, і ще одну – з вищим. У другій групі кількість ускладнень у майбутньому була значно більша,  ніж у людей з першої групи.
– Тиск у людини стабільний?
– Ні, він змінюється протягом дня: знижується у стані спокою, під час сну, і підвищується при хвилюванні, фізичних навантаженнях. Тиск залежить від настрою, обставин, погоди. Причому, впливають не стільки пори року, скільки атмосферні явища. Крім того, тиск залежить від віку людини. У молодих він нижчий.
– Як правильно його вимірювати тиск?
– Про рівень тиску, виходячи лише з одного показника, судити не можна. Потрібно тричі з інтервалом у п’ять хвилин виміряти тиск і взяти середній показник. Бо коливання в межах десяти міліметрів  ртутного стовпчика вважається нормальним. Тим паче, деколи виникає  так званий «синдром  білого халату». Тобто, є люди, у яких при зустрічі з медичним працівником відчувають хвилювання, і у них росте тиск. А коли з пацієнтом поговорити, вона посидить кілька хвилин, заспокоїться, і тиск знижується.
– Які ж причини підвищеного тиску?
– Це захворювання поліетіологічне, тобто причин дуже багато. Їхня сукупність, їхній вплив одна на одну спричиняє підвищення  тонусу судин, і як наслідок – в судинах зростає тиск. У підвищенні тиску задіяні багато систем та органів. Але визначити одразу, який механізм превалює, складно. Тому ми говоримо про фактори ризику, при наявності яких у людини можна спрогнозувати підвищення тиску. Серед основних факторів ризику –  спосіб життя, а саме: харчування (надмірне вживання солі, вживання насичених  жирами продуктів, висококалорійне меню), малорухомий спосіб життя. Якщо ці два фактори збігаються, вони ведуть до надмірної ваги. А повним людям рідко вдається уникнути підвищеного артеріального тиску.  Крім того, до гіпертонії призводять умови  життя – нервові зриви, стреси. Підвищують тиск також паління та надмірне вживання алкоголю. У того, хто курить багато років,  і без інших факторів ризику підвищується тиск.
– А спадковість відіграє роль?
– Ми говорили про керовані фактори ризику. Є ще некеровані. Це – спадковість, вік. З віком тиск зростає. Особливо у старшому віці, коли відсутній активний гормональний фон. Також, якщо ваші батьки, бабусі-дідусі страждали від гіпертонії, ви – у зоні ризику.
– Якщо схуднути, кинути палити, почати робити зарядку, тиск можна знизити?
– Звичайно. Наприклад, зменшення ваги на кілограм дозволяє знизити тиск на один-два міліметри ртутного стовпчика.  Та й варто звертати увагу не на саму вагу, а на об’єм талії. Адже на рівень тиску впливає не загальне ожиріння,  а абдомінальне –   збільшення об’єму живота. Для чоловіків об’єм талії має бути меншим за 102 сантиметри, для жінок – менше 90. Власне, потрібна модифікація способу життя: кинути палити, разом з лікарем  підібрати дієту і дотримуватися її, схуднути, за можливістю уникати стресів, хоча б тричі на тиждень робити помірні фізичні вправи тривалістю не менше сорока хвилин. Якщо таким чином вдалося знизити тиск до норми, то можна обійтися і без медикаментів. Але ретельно стежити за рівнем тиску.
– А якщо у людини тиск нижчий, скажімо, 100/60?
– Є особи, для яких цей тиск нормальний, робочий. При такому тиску вони нормально себе почувають. У декого ж він  до цієї позначки знижується при деяких обставинах. Тобто, тиск 100/60 для одного може бути нормою, для іншого – гіпотонією. Про це потрібно судити індивідуально.
– Які перші сигнали підвищеного тиску?
– Перше підвищення тиску супроводжується головним болем, дрижанням в усьому тілі, у деяких випадках – нудотою, запамороченням. Але з часом, якщо тиск постійно тримається високим, органи і системи звикають до цього, і людина  підвищеного тиску не відчуває. Тому кожній людині, яка досягла сорокарічного віку, потрібно регулярно вимірювати тиск.
– Сьогодні багато хто купує тонометри, аби самостійно вимірювати тиск. На що звернути увагу при покупці?
– Найточніші показники отримаєте, якщо манжета накладається на плече.  Особливо це стосується людей старшого віку. Можете купити автоматичний, напівавтомат – це вже що вам більше подобається.
– Тонометри ще й показують пульс. Який пульс вважається нормальним?
– Від 55 до 85. Якщо регулярно пульс більший чи менший від норми, потрібно звернутися до лікаря і встановити причину цього.
– Гіпертонію потрібно лікувати протягом усього життя?
– Так, це невиліковна хвороба. Й буває, що тиск у гіпертоніка тривалий час тримається у нормі. Але все одно, це – «хворе місце» людини, саме тиск реагуватиме на різні життєві обставини. Лікувати підвищений тиск і  і уникнути його негативних наслідків можна. Насамперед, потрібно регулярно вимірювати тиск і підібрати оптимальну схему лікування. Ми виходимо з принципу: щоб найменшою кількістю ліків досягти найкращого ефекту. Адже 5-6 таблеток у день хворий буде приймати недовго, йому це просто набридне. А от по одній можна приймати роками. Однак, з часом може розвинутися звикання до препарату. Тому періодично  препарат потрібно змінювати.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую