ye-logo.v1.2

Виїзд дітей за кордон: що потрібно знати

Суспільство 13635
Фото: wideopenroad.ru

Щороку в період літніх канікул досить актуальним стає питання документального оформлення виїзду дітей за кордон.

 З метою запобігання неприємностей, пов’язаних з поверненням документів при перетині державного кордону, розглянемо питання, що стосуються дитячого відпочинку за межами України. Відповідно до Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» документами, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну та посвідчують особу громадянина України під час перебування за її межами, є, зокрема, паспорт громадянина України для виїзду за кордон або проїзний документ дитини.
Оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон провадиться дитиною до досягнення 18-річного віку у виняткових випадках за наявності вимог держави, до якої виїжджає дитина, чи вимог міжнародної організації, для участі в заходах якої здійснюється виїзд, а також у разі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини  громадянина України.
Оформлення паспорта громадянам України, які не досягли 16-річного віку, провадиться на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або їхніх законних представників у разі потреби в самостійному виїзді таких осіб за кордон. За законодавством, таке клопотання викладається у формі заяви, в якій вказується необхідність самостійного виїзду дитини за кордон, відомості про дитину, а також відомості про відсутність обставин, що обмежують право на виїзд за кордон (лише для дітей віком від 14 до 18 років). Перелік підстав для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон міститься у статті 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України».
Проїзний документ на дитину оформляється терміном на три роки або до досягнення нею 18-річного віку. Оформлення і видача проїзного документа на дитину здійснюється територіальним органом чи підрозділом Державної міграційної служби. Правилами перетинання державного кордону громадянами України передбачено, що виїзд за межі України громадянами, які не досягли 16-річного віку, здійснюється лише за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку.
Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків.
Під згодою в цьому випадку слід розуміти звичайну заяву, на якій нотаріус засвідчує справжність підпису батьків. Однак засвідчення справжності підпису батьків на згоді про виїзд дитини за кордон має певні особливості: така заява обов’язково має містити назву держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у ній. У заявах слід зазначати офіційне найменування держав. Така інформація міститься у Класифікації країн світу, затвердженій наказом Держстату України від 05.09.2012 № 373.
Часто виникають питання, чи може таку заяву зробити не нотаріус, а посадова особа органів місцевого самоврядування (зокрема, секретар сільської чи селищної ради). Адже до їхніх повноважень по вчиненню нотаріальних дій відноситься засвідчення справжності підпису на документах. Звертаємо увагу, що законодавством встановлене певне обмеження: зазначені посадові особи не мають права на оформлення документів, призначених для дії за кордоном.
Існують певні випадки, коли виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків, зокрема:
- якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;
- якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;
- в разі пред’явлення свідоцтва про смерть другого з батьків.
У практиці сімейних правовідносин дуже часто трапляються випадки, коли для виїзду дитини за кордон один з батьків не дає своєї згоди. Здебільшого це буває після розірвання шлюбу, внаслідок фактичного припинення шлюбно-сімейних відносин, або ж зумовлено постійними сварками в сім’ї, в якій є діти, і коли один із батьків бажає поїхати з дитиною за кордон на постійне місце проживання або на відпочинок, оздоровлення, а інший не бажає надати другому з подружжя дозвіл на виїзд дитини за кордон.
В такому випадку єдиним способом вирішення цієї проблеми є звернення до суду. Ця можливість передбачена як Правилами перетинання державного кордону громадянами України, так і Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України».
Таким чином, виїзд неповнолітнього за кордон в супроводі одного з батьків без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків допускається у випадку наявності:
- рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
- рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
- рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
- рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків; довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

При зверненні із позовом до суду, аби ця справа мале позитивне вирішення для заявника, в позовній заяві слід довести, що поїздка дитини за кордон здійснюється в інтересах дитини. Такими доводами можуть бути:
1. Доводи заявника, що за кордоном він має родичів, до яких має намір поїхати у гості з дитиною (підтвердити родинні стосунки письмовими доказами).
2. Доводи заявника, що за кордон він їде з метою оздоровлення дитини:
- довідка із лікувального закладу, що дитина перебуває на обліку у лікарів конкретного лікувального закладу, постійно хворіє і потребує щорічного оздоровлення (наприклад, довідка дитячого лора, що дитина потребує оздоровленню у зв’язку з тим, що постійно хворіє гайморитом; проживає у екологічно несприятливому місті);
- довідка із лікувального закладу, що дитина потребує відновного лікування за кордоном.
3. Доводи заявника, що за кордон він бажає повезти дітей на відпочинок з метою розширення їхнього кругозору, ознайомлення з культурою інших народів, стимулювання вивчення іноземних мов та підготовки до самостійного життя, однак не може отримати згоди на такі поїздки у відповідача.
4. Доводи заявника, що він має бажання та можливість забезпечити виїзд дитини за кордон.

Додатково потрібно також викласти доводи заявника, що його бажання отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон повністю узгоджується з його правами та обов’язками, покладеними на нього Сімейним кодексом України, і що відсутні обставини, які обмежують згідно із законодавством право виїзду дитини за кордон, відповідно, надання дозволу на виготовлення проїзного документа дитині для виїзду за кордон без згоди другого з батьків відповідає інтересам дитини та вимогам законодавства.


Наталія МУЛЯР, начальник Управління з питань нотаріату та банкрутства Головного управління юстиції у Хмельницькій області.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую