ye-logo.v1.2

Інтернет повинен бути безпечним для дітей! Яку загрозу несуть багато сайтів у мережі?

4609

Інтернет – це зручна, популярна і корисна можливість для навчання та розваг, але він несе в собі багато небезпек для дітей і підлітків. Про це кажуть усі батьки, у тому числі й зіркові.

Переможниця третього сезону шоу «Х-Factor» Аіда Ніколайчук, у якої підростає 11-річний син Максим, каже: «Я дуже турбуюся за сина, коли я далеко від дому – на гастролях або на зйомках. Але ми вже давно проговорили правила поведінки в Інтернеті, які дуже спрощують життя. Крім того, я довіряю програмам «Батьківського контролю», в яких можна скласти список недоступних сину сайтів і максимально убезпечити його доступ у мережу».

Для того щоб кожна дитина знала ці прості правила, з січня 2014 року в Україні проходить великий навчально-пізнавальний соціальний проект «Безпечний інтернет» з ініціативи провайдера «Домашній телеком». Зоряні експерти проекту Аіда Ніколайчук, Геннадій Попенко та Дядя Жора (Вадим Мічковський) склали список правил безпечного користування Інтернетом для дітей і підлітків, якими користуються самі та які рекомендують іншим.
Батько двох дочок шоумен Дядя Жора (Вадим Мічковський) хвилюється, щоб ці сайти не стали «неприємним відкриттям» для Устини та Уляни. «Подібного роду речі і так дуже поширені в сучасному світі, тож навіщо погіршувати ситуацію? Більшість дітей вже у ранньому віці користуються смартфонами і планшетами. Головне – постійний контроль за дитиною в Інтернеті. Потрібно спостерігати і реагувати, з ким дружить дитина в соцмережах, що там пише, на які сайти заходить. А також постійно проводити бесіди, щоб дитина не боялася і не ховалася, і сама розуміла, що добре в Інтернеті, а що погано», – каже зірковий експерт.

Солідарний з ним відомий шоумен і телеведучий Геннадій Попенко. Він уже переживає за майбутнє навчання своєї дочки Богдани, а їй ще не виповнилося й трьох років: «Донька вже активно використовує планшет і ноутбук, дивиться на ньому мультики, грає в ігри. Пройде зовсім небагато часу – і вона почне активно користуватися Інтернетом. І треба подумати, як їй пояснювати, що не всі сайти в мережі розміщують інформацію, яку можна скачати легально, а на деяких сайтах є те, чого краще не бачити до певного віку».

Отже, які правила поведінки в мережі слід пояснити дитині, перш ніж залишити її наодинці зі всесвітньою павутиною?

Правило перше: Ввічливість у спілкуванні важлива в мережі не менше, ніж у реальному житті.

Правило друге: Копіювання та поширення чужих текстів – це незаконно. Варто з повагою ставитися до авторського права.

Правило третє: Інформація про родину, про місце вашого проживання, будь-які контакти, а також все, що пов'язане з вашим фінансовим становищем – це закрита інформація, яку не слід розголошувати.

Правило четверте: Необхідно пояснити дитині, що будь-яка особа в Інтернеті може з легкістю видавати себе за іншу. І це несе в собі величезну небезпеку. У жодному разі не можна зустрічатися з незнайомими людьми, навіть якщо ви давно спілкуєтеся.

Правило п'яте: Вартість відправки sms на різні портали дуже відрізняється, тому перш за все варто порадитися з батьками.

Правило шосте: Послуги в Інтернеті не завжди безкоштовні. Не можна скачувати піратські фільми, музику або книги. Найбільш безпечний спосіб отримати нову інформацію – це користуватися ліцензійним контентом у мережі.

Правило сьоме: Поясніть дитині, що Інтернет – це необхідний інструмент пізнання в сучасних умовах, і якщо їй щось не зрозуміло, ви з радістю допоможете.

Відзначимо також, що одним із найефективніших методів захисту дитини в мережі є «Батьківський контроль». Таку функцію надає відомий в Україні Інтернет-провайдер «Домашній телеком» від оператора «Датагруп». Ця послуга дозволяє автоматично фільтрувати контент в Інтернеті, та її можна налаштувати згідно з вашими особистими вимогами. Наприклад, кожен із батьків може обрати день і час перебування дитини в мережі, а також «Батьківський контроль» блокує раптову появу «нецензурних» банерів, зображень, посилань, сумнівних і піратських контентів з будь-якого пристрою: комп'ютера, ноутбука, планшета або смартфона дитини. Використовуючи «Батьківський контроль», ви можете залишатися спокійними: ваша дитина надійно захищена, поки ви зайняті своїми нагальними справами.

У наш час Інтернет став найпотужнішим ресурсом, який при правильному використанні допоможе вам розкрити потенціал вашої дитини. Головне, що необхідно, – це забезпечити їй безпеку в режимі онлайн.

Автор Віталіна ЄМСЬКА

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую