ye-logo.v1.2

Анатолій Гаманюк про секрети господарювання: «Хліб тілесний треба поєднувати з духовним»

Суспільство 2140
автора
Пан Анатолій сподівається скуштувати плодів авокадо.. Фото: автора

Розмовляє з рослинами, як з друзями.

 Численні сорти яблук, винограду, особливо смачна малина, суниця, полуниця, порічки, смородина, а ще багато рідкісних фруктових та овочевих насаджень, квітів, і усе це старанно підв’язане, підживлене і акуратно підчищене – воістину райський куточок відкривається очам на обійсті сім’ї Гаманюків, яка проживає в селі Городище Деражнянського району. І хоч до збору врожаю багатьох культур ще далеко, як тільки побачиш усе це, виникає тверда впевненість, що рівненькі грядки та ретельно доглянутий сад порадують господарів щедрими плодами.
Гостюючи в родині Гаманюків, у привітних та напрочуд доброзичливих Анатолія Павловича та Людмили Анатоліївни, можна дізнатися багато корисного і цікавого. Голова сім’ї пан Анатолій охоче ділиться секретами своїх досягнень.

 Земля, дерева, навіть найменші представники флори, фауни, все, із чим контактуєш, потребує любові і турботи. Коли працюю на своїй ділянці, часто розмовляю з рослинами і вірю, що вони мене чують… От горіх, приміром, взимку примерз. Я дмухав на нього і примовляв, як мені шкода, що так сталося. Що ви думаєте? Гілки поступово віджили, навіть декілька плодів збереглося. Це дерево хороше, привезене здалеку, плоди великі і смачні.

Цілюще коріння отчої землі
Переїхала сім’я Гаманюків на батьківщину голови сімейства з Кривого Рогу чотирнадцять років тому. Тоді занедужали старенькі батьки, і стало зрозуміло: без догляду їм не обійтися. І хоч сам Анатолій Павлович переніс до цього важкі хвороби, вирішив, що іншої опори батькам, як його сім’я, в ситуації, що склалася, не знайти. Та й земля рідна – чи не краща передумова власного здоров’я? Як засвідчив подальший час, його розрахунок виявився правильним.
Анатолій Павлович зізнається, що любить усілякі рідкісні рослини, вивчає їх біологічні властивості, вплив на людський організм. Натомість не довіряє отим «єшкам», «хімії», якою перенасичені продукти в крамницях. Каже, що перш ніж купити той чи інший продукт, уважно вивчає його склад, вказаний на ярлику, а ще – дослухається до власної інтуїції. З роками у нього виробився такий собі «внутрішній цензор», оцінювач натуральності і корисності, характерний для багатьох сільських людей.
Щоправда, доводиться, хоч як не прикро, обробляти зелені насадження від численних шкідників спеціальними препаратами, бо в багатьох випадках жодні інші «натуральні» методи боротьби з ними не допомагають. Наприклад, побачив пан Анатолій, що виноградні кущі, до яких докладено стільки праці і душі, похнюпилися, поїхав до обласного центру і купив польський препарат, як то кажуть, на око, не шкодуючи 120 гривень за кілограмову пачку засобу, яким не лише вберіг рослини від різноманітних хвороб, а й підживив їх. До речі, виноград, кетяги якого вже тепер активно формуються, щороку радують господарів, хоч на наших місцевих ґрунтах ця рослина зазвичай росте неохоче, їй потрібні відповідні умови. Проте справжніх ентузіастів, таких, як мій співрозмовник (та й багатьох інших подільських виноградарів), це зовсім не лякає – працюють, поліпшують ґрунти і збирають щедрі врожаї солодких грон.

«Ходімо в наш Едем!» –
– з таким запрошенням Анатолій Гаманюк супроводжує охочих оглянути його чудовий сад. А цей сад і справді нагадує біблійний сюжет про найдревніше і найкраще місце, в якому жили перші створені Богом люди. Серед сортів яблуневих дерев: Сніжний кальвін, Королівський ранет, Джонатан, Солодка ріпка та багато інших, є нові, привезені саджанцями, є щеплені паном Анатолієм, а є й ще батьківські та дідівські-прадідівські. До останніх належить яблуня Зоря, яку в цих краях називають фунтовкою. Місцева назва, очевидно, пов’язана з великоваговитими плодами дерева, найбільші з яких сягають, за свідченням господаря, 620 грамів.
Анатолій Павлович знає толк в житті, і не лише житті рослин. У нього виробилася своя філософія, основним догматом якої є те, що потрібно, насамперед, дбати про екологію людського духу, рятувати саму людину від ницості, пожадливості, заздрості, неправильних вчинків. І тоді лише налагодиться все в нашому земному житті.

Людмила РУДКОВСЬКА.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую