ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Як визначити якість вершкового масла?

16 Липня 2014 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4965
«На світлі масло втрачає вітамін А», - каже пані Леся.
«На світлі масло втрачає вітамін А», - каже пані Леся.

Смак вершкового масла знайомий нам з раннього дитинства.

 Бутерброди, різні каші, млинці  ці та багато інших страв просто важко уявити без вершкового масла. Втім, нині багато хто відмовляється від цього задоволення. Продукт втрачає популярність через свою якість. А точніше, через відсутність останньої. В магазинах представлений величезний асортимент масляної продукції, в якому досить просто загубитися. У підсумку ми купуємо продукт, а вже вдома розчаровуємося в його гастрономічних характеристиках. І річ не лише в неприємному смаку. Небезпека полягає і в тому, що ненатуральна олія здатна завдати нашому організму більше шкоди, ніж користі. Про те, як правильно обирати вершкове масло, ми запитали в провідного спеціаліста Держспоживінспекції у Хмельницькій області Лесі Пилипюк.
Колір масла має бути однорідним по всій поверхні
«При визначенні якості вершкового масла враховують стан зовнішньої споживчої тари (чистоту, цілісність, стан маркування), органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні, медико-біологічні і санітарні показники,  каже Леся Сергієвна.  Консистенція масла повинна бути щільною, однорідною. Поверхня на розрізі слабко блискуча, суха, з наявністю однорідних краплин вологи. У топленому маслі вона м'яка, зерниста; у маслі з наповнювачами  м`яка, пластична. Колір масла – від білого до жовтого, однорідний у всій масі. Масло з наповнювачами має колір добавок. Смак і запах повинні бути чистими, характерними для даного виду масла, без сторонніх присмаків і запахів; для топленого  специфічними».

Уникайте дріжджового запаху та кислого смаку
За словами Лесі Сергіївни, до дефектів смаку і запаху вершкового масла, які характерні для інших молочних продуктів, належать: сторонні присмаки  кормовий, хлібний, затхлий, пригорілий, металевий, рибний, згірклий, пліснявий, гнильний, сальний тощо, сторонні запахи. Дріжджовий запах може виникати у кисло-вершковому маслі. Це є наслідком забруднення вершків або масла сторонньою мікрофлорою (дріжджами). Під дією дріжджів цукор зброджується, накопичується етиловий спирт. Кислий смак виникає при використанні дуже кислих вершків або при тривалому зберіганні масла.
Дефектами консистенції масла є м`яка, крихка і рихла консистенції, наявність кристалів солі.

Має значення, як масло зберігається в магазині
«Варто уникати масла з пошкодженою і забрудненою тарою та упаковкою, з деформованими брикетами, неправильним або нечітким маркуванням, зі сторонніми домішками,  каже пані Леся.  Вершкове масло не любить бути на світлі. Воно втрачає вітамін А, окислюється і стає жовтим. Тому не купуйте масло в прозорому пергаменті, тільки у фользі! Масло повинне лежати в холодильнику, ізольовано від продуктів, які мають гострий запах. Необхідно також пам`ятати, що жовтий шар на маслі для їжі непридатний».

вершкове масло, порадник, споживач, Пилипюк Леся,

Коментарі:

  Так  Ні, дякую