ye-logo.v1.2

На заводі у Шепетівці, де ремонтують вйськову техніку, роботи вистачає

Суспільство 8277

Підприємство виконує замовлення Міністерства оборони

 Державне підприємство «Шепетіський ремонтний завод» – єдиний в Україні, котрий відновлює ракетні системи залпового вогню «Град», «Акація», «Смерч», «Ураган» – всього 36 видів продукції. Загалом підприємство ремонтує 126 видів арт-установок (усі які є на озброєнні у ЗС України) і інші бойові машини.

На підприємстві за допомогою трактора саме розвантажують 28-тонну самохідну артилерійську гаубицю «Акацію». Пушка 122-мм задирає дуло у небо, самохідка, лягаючи траками, важко сповзає з причепа. Арт-установку ставлять поряд з ще 5 таким ж «Акаціями». На баштах декотрих ще видніються наполовину зафарбовані гвардійські емблеми колишнього Союзу. Воно й не дивно, адже техніка була «законсервованою» по 30-35 років, нині ж їй дають друге життя.

«У нас підприємство працює по замкненому колу, – розповідає директор заводу Олег Турінський. – Тобто усі агрегати розбираються до найменших деталей, залишається лише рама. Далі все відчищаємо, відмиваємо, перебираємо. Якщо деталь погана – заміняємо. Ми навіть повністю укомплектовуємо бойову машину – від ключів і запчастин до ящиків для боєприпасів».

На підприємстві 7 основних цехів, у деяких з них виготовляються необхідні деталі, інші беруть з других підприємств. Після такого капремонту бойова машина прослужить ще 15 років.

Нині завод уже відремонтував арт-установок на 6 мільйонів гривень. Наразі Міноборони до кінця року замовило ремонт ще 57 бойових машин на загальну суму 60 мільйонів гривень. Уся відремонтована техніка піде на озброєння для сил АТО.

На підприємстві існують так звані виїзні бригади. Оскільки поламану чи підбиту техніку не завжди економічно вигідно транспортувати на завод, тоді спеціальні бригади ремонтують їх на місцях дислокації.

Нині на території підприємства зберігається понад півтори тисячі різноманітної військової техніки: від машин зв’язку до найпотужнішої арт-установки в Україні – «Смерч».

На ремонт однієї бойової одиниці (в залежності від її модифікації) витрачають від 2 тижнів до місяця. На заводі працює 350 робітників, відповідно, затримок по зарплаті не існує.

«Роботи вистачає, – каже слюсар-механік Сергій Куркевич. Чоловік саме розбирає двигун і коробку передач від автомобіля «Урал», на базі котрого змонтована ракетна установка залпового вогню «Град». Автомобіль стоїть поряд. – На такий двигун піде днів 2-3 роботи. А далі в інший цех, озброєння перебирати».

Крім ремонтного діють токарний, механічний, оптичний і навіть деревообробні цехи. У будь-якому випадку за місяць купа металобрухту перетвориться на бойову машину.

Михайло КОРОТАШ

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую