ye-logo.v1.2

“Підбори не вище чотирьох сантиметрів, задник та профілактична устілка - цього досить, щоб ваші стопи були здоровими”, - стверджує лікар-ортопед Олександр Делікатний

Здоров'я 4879
з архіву редакції
За словами Олександра Вацлавовича патологія стопи нерідко викликає проблеми хребта. Фото: з архіву редакції

Проблеми з хребтом, артрози, артрити, варикозне розширення вен... Всього цього не було б, якби ми вчасно турбувалися про здоров'я своїх ніг, а точніше, стоп.

Як уникнути патологій стоп і як позбутися їх у разі, якщо вони вже виникли, розповість хмельницький лікар-ортопед Олександр Делікатний.

Однією із патологій стопи є поперечна плоскостопість. Це, в основному, жіноча проблема, у чоловіків вона зустрічається дуже рідко. Однією з причин, що призводять до цього, є спадковість, і якщо ваша мама чи бабуся мали таку патологію, вона, швидше за все, повториться у вас. Особливо, якщо жінка провокує розвиток плоскостопості ходінням на високих підборах.

Стимулює розвиток плоскостопості і перенесена вагітність. У цей період в організмі жінки циркулює фермент міорелаксін, який розслабляє м'язи. Причому, не тільки черевної порожнини, а й опорно-рухового апарату, в тому числі стопи. До цього додається ще збільшення ваги жінки. І якщо деформація з'явилася в цей період, позбутися її неможливо. Тому устілки з коректором поперечного склепіння я би рекомендував носити усім жінкам під час вагітності.

Взагалі м'язи стопи слабкі, вони не витримують навантаження (вагітність, носіння високих підборів), через що розпластується передній відділ стопи, на внутрішній її поверхні з'являється кісточка, а великий палець зміщується назовні. Це перша ступінь, коли ні фізичних, ні естетичних проблем не виникає.

Але, якщо на ці, здавалося б, незначні прояви, не звертати уваги, симптоми посилюються, і вже на третій стадії перший палець ховається під другий та третій. Утворюються такі собі дульки на ногах, через що людині вкрай важко ходити, і без операційного втручання вже не обійтися. До речі, такі операції з гарними результатами виконують у наших обласній та міській лікарнях.

Тож коли ви побачили, що великі пальці на ваших ногах починають зміщуватися назовні, зверніться до спеціаліста. На першій стадії деформації, коли великий палець незначно зміщений назовні, ми рекомендуємо устілку з коректором поперечного склепіння, який пасивно ставить кістки стопи в правильне положення. Устілки можна придбати в спеціальній майстерні, де їх виготовляють навіть під індивідуальне замовлення. Головне, щоб вони мали коректор поперечного склепіння.

... Поперечна плоскостопість трапляється й у дітей, але до вищеназваних проявів не доходить, бо організм молодий, дівчинка ще не ходила на підборах, не народжувала... Нерідко в підлітковому віці дівчатка займаються бальними танцями, одягаючи взуття на високих підборах. Це не дуже добре, особливо, коли вже є передумови до розвитку поперечної плоскостопості. І тут знову ж таки потрібна устілка.

Ще одна патологія - поздовжня плоскостопість, або сплощена стопа. Проявляється вона вже в дитячому віці. В результаті розвивається п'яточно-варгусна деформація стопи, коли п'ята відхиляється назовні. Батьки звертають на це увагу, лише коли ніжки у дитини набувають Х-подібної форми.

Тут допоможе масаж великогомілкової групи м'язів, устілка, яка діє як клин, що унеможливлює рухливість колінного суглоба. Х-подібні ноги в дитини виправити неважко, головне, робити це потрібно своєчасно. Але краще йти до лікаря не тоді, коли ніжки в дитини прийняли форму Х, а робити це з профілактичною метою.

Серед факторів, які стимулюють формування Х-подібних ніг, має значення вага, збільшення якої посилює цю патологію. Тому ця проблема може виникнути і в дорослому віці. Частіше - у жінок. У цьому випадку треба підвищити тонус великогомілкової групи м'язів за допомогою масажу та фізкультури (ходіння на носках, п'ятах, та на зовнішньому боці стопи). Ну, і устілка, яка, повторюся, працює як клин.

У майстерні, де можна купити таку устілку, є схема масажу при Х-подібних ногах. Хоча краще, якщо його робитиме спеціаліст.

Взагалі, що стосується проблем стопи взагалі, то підбори мають бути не вищими чотирьох сантиметрів, навіть якщо у вас немає жодних проблем зі стопою. А вже вищі підбори збільшують навантаження на передній відділ стопи. Дуже добре користуватися профілактичними устілками усім без винятку.

Влітку ми часто носимо шльопанці, особливо, діти. Але вони не фіксуються до стопи, не фіксують п'яту (тому наявність задника дуже важлива), не мають підборів, хоча вони мають бути навіть у дитячому взутті, правда, висотою один сантиметр. Лише в цьому випадку формується правильна хода, а тіло через зміщення центру важкості не завалюється назад.

Запам'ятайте: здорова стопа вбереже вас у майбутньому від хвороб хребта та суглобів ніг.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую