ye-logo.v1.2

Закон «Про часткову мобілізацію»: Кого покличуть до військкоматів. Роз’яснення

Суспільство 6902
Фото: mashivka.just.gov.ua

Третя хвиля часткової мобілізації дозволить привести додатково в бойовий стан 15 бойових частин і 44 частини бойового забезпечення.

Як пише ZiK.UA з посиланням на NEWSru.ua, про це заявив секретар РНБО Андрій Парубій, який представляв у парламенті законопроект щодо часткової мобілізації. 

Як повідомлялося, Верховна Рада України сьогодні ухвалила закон про затвердження указу Президента України Петра Порошенка «Про часткову мобілізацію».

«За» підтримку відповідного законопроекту на засіданні у вівторок, 22 липня, проголосували 232 народних депутати. Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Це «дозволить привести додатково в бойовий стан 15 бойових частин і 44 частини бойового забезпечення».

Згідно з документом, часткова мобілізація проводиться протягом 45 днів з дня набрання указом чинності на території всіх регіонів України, крім Автономної Республіки Крим і Севастополя.

«Заклик військовозобов’язаних, резервістів і постачання транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву», – зазначено в тексті указу.

Указом визначено, що «місцеві органи виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності організовують та забезпечують в установленому порядку:

1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

2) виділення тимчасово будівель, споруд, земельних ділянок, транспортних та інших матеріально-технічних засобів, надання послуг Збройним силам України, Національній гвардії України, іншим військовим формуванням України відповідно до мобілізаційних планів».

Як відбувається мобілізація, кого покличуть до військкоматів


Призов служити Батьківщині зазвичай надсилають поштою, однак надворі ХХI століття, а закон був написаний в 1993 році. Відтоді світ дуже змінився, з’явилися нові засоби зв’язку.

Зараз будуть додзвонюватися телефоном, але багато хто приходить до військкомату самостійно, без всяких повісток і дзвінків.

У військкоматах кажуть, що телефонують переважно офіцерам запасу і тим, хто буде забезпечувати збір – складати списки, шукати контакти призовників тощо.

В іншому все як зазвичай під час призову: повістка (дзвінок) – явка – інструктаж – розподіл у частину.

У період, який у Законі України «Про мобілізацію» називається «особливим» або «воєнним», усі державні підприємства повинні працювати на потреби оборони країни, мобілізація торкнеться не лише громадян, а й заводи, фабрики, органи влади. Всі вони будуть переведені на обслуговування армії. Приміром, фабрики з пошиття одягу почнуть шити форму, автозаводи будуть перепрофільовані для випуску військової техніки.

Можуть залучити до виконання військових замовлень і приватні підприємства. Тоді держава даватиме військові замовлення, при цьому оплачуючи їх. До слова, перед Першою світовою війною саме на цьому ґрунтувалося небувале економічне зростання, тоді всі підприємства постійно мали замовлення і отримували за це гроші, а робітники постійно мали роботу, йдеться у публікації.

У разі загальної мобілізації вона буде вибірковою та добровільною. Та й браку у добровольцях зараз немає, військкомати навіть скаржаться, що людей приходить забагато і немає фахівців, щоб усіх записати. Влада заявляла, що брати будуть чоловіків до 27 років, хто старше цього віку, але молодший за 45 років – у штаб, хто старший 45, але молодший за 60 – призначать на роботу з документами і паперами.

Кого не беруть до армії у випадку загальної мобілізації

Підприємства можуть «забронювати» особливо важливих співробітників призовного віку, щоб вони працювали в тилу на потреби оборони, якщо в цьому є необхідність. Не підуть також ті, хто працюють в органах влади. Можуть звільнити від служби батька, в якого п’ятеро неповнолітніх дітей. Також звільняють і за станом здоров’я, це встановлює комісія.

Правда, навіть отримавши позначку «непридатний», потрібно кожні півроку приходити заново огляд. Наприклад, навіть якщо потенційний солдат без ноги, то йому кожні півроку потрібно буде приходити до військкомату і доводити, що нога не відросла.

З оголошенням мобілізації можуть забрати авто чи будинок

Згідно із законом, громадяни зобов’язані надавати свої автомобілі та іншій транспорт в тому випадку, якщо військові вважають, що він допоможе оборонятися державі. Крім того, можуть зайняти будинок, якщо він потрібний буде для оборони.

Також громадян можуть залучити до вуличних робіт, необхідних у воєнний час, наприклад, якщо треба копати траншеї або зводити оборонні споруди.

Жіноче питання при мобілізації

Жінок набирати на передову не будуть. Але ті представниці прекрасної статі, які мають близькі до військових спеціалізації (телефоністки, оператори ПК), теж можуть потрапити на службу в армії, на роботу при штабі. Також можуть взяти жінку, яка прийде проситися добровільно – тут потрібно тільки пройти комісію. Багатьох беруть у медсестри.

Нагадаємо, український парламент кілька разів затверджував укази колишнього в. о. президента Турчинова про часткову мобілізацію.
 

Коментарі:

Вася Пупкін 31.07.2014 13:20

А тут новини чи твір на довільну тему?!!

"Призов служити Батьківщині зазвичай надсилають поштою, однак надворі ХХI століття, а закон був написаний в 1993 році. Відтоді світ дуже змінився, з’явилися нові засоби зв’язку."

ЗАКОН Є ЗАКОН

Конституцію також 1991 року написали то що її також не потрібно дотримуватись
 
"У період, який у Законі України «Про мобілізацію» називається «особливим» або «воєнним», усі державні підприємства повинні працювати на потреби оборони країни, мобілізація торкнеться не лише громадян, а й заводи, фабрики, органи влади. Всі вони будуть переведені на обслуговування армії. Приміром, фабрики з пошиття одягу почнуть шити форму, автозаводи будуть перепрофільовані для випуску військової техніки." А це до чого тут, чи просто до відома?
Зараз часткова мобілізація і ніякий стан не введено.
   

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую