ye-logo.v1.2

Кам'янчанин робить лебедів із... старих автомобільних шин, а будівельні піддони перетворює на портрети Шевченка

Культура 6741
автора
З будівельних піддонів пан Андрій створює справжні шедеври.. Фото: автора

Треш-арт — так нині називають новий напрямок у сучасному мистецтві, де задіяні старий мотлох, зіпсовані або використані речі, які люди, зазвичай, відправляють на смітник,

 - і це вже досить поширене заняття. 31-річний кам'янчанин Андрій Баранський про створення краси з предметів, які уже були у вжитку, знає, як ніхто інший. Завідуючий практиками Подільського державного аграрно-технічного коледжду та керівник творчої студії “Фантазія” вже три роки виготовляє саморобки з трендового символу “Єврореволюції” - автомобільних шин. Їх майстер пропонує використовувати не для будівництва редутів та барикад, а як декор прибудинкового ланшафту. Казкові та мультяшні герої, екзотичні папуги, романтичні лебеді, кумедні черепашки, химерні клумби для квітів. І це далеко не всі “гумові шедеври”, які народила бурхлива фантазія пана Андрія. Більше того, він майстерно виготовляє різні вироби з дерева, виливає різноманітні фігурки з бетону і майструє птахів та звірят з пінопласту.

“Автомобільна гума може прийняти найхимерніші форми”
Андрій Григорович залюбки ділиться своїми знаннями, причому робить це абсолютно на добровільних засадах, з власної ініціативи. Він не лише започаткував гурток творчості, в якому почав давати майстер-класи студентам коледжу, але й за власний кошт придбав ножі, інструменти та спеціальні верстати, фарбу, пензлики тощо. Крім того, чоловік постійно перебуває у пошуках матеріалу, з якого можна було б творити. І діти потягнулися до цікавої справи, причому не лише хлопчики, але й дівчатка. “Спочатку я почав займатися виробами із шин у вільний від роботи час, - каже майстер. - До цього нічим подібним ніколи не займався. За професією я інженер-педагог, закінчив сільськогосподарський інститут, друга вища освіта — облік та аудит. Працював і продавцем, і на фермі, і на току, був механіком і робив євроремонти, тобто із творчістю не мав нічого спільного. Але треш-арт мене так захопив, що нині не уявляю без нього життя. Починав у підвалі свого будинку в малесенькому приміщені “два на два”, тож доводилося працювати в буквальному сенсі на колінах. Коли про це довідався директор коледжу, то виділив приміщення під майстерню. Не зважаючи на те, що автомобільна гума, яка з роками зносилася, має непривабливий вигляд, з неї можна виготовити багато незвичайних і оригінальних речей. Термін служби у таких виробів для саду та городу досить великий, оскільки шини є довговічним матеріалом, який стійко переносить перепади температури й вогкість. До того ж гума легко піддається обробці та може прийняти найхимерніші форми. Але фарбувати фігурки з гуми краще в декілька шарів, так кольори довше зберігають яскравіть”.

“Вмикайте” фантазію й починайте творити!”
Остання масштабна робота творчої студії “Фантазія” - це патріотична виставка до 200-річного ювілею Тараса Шевченка, сировиною для якої послужили дерев'яні будівельні піддони. Андрію Григоровичу зі своїми вихованцями вдалося з грубих, нікому не потрібних шматків деревини, створити справжні шедеври. На виставковому стенді знайшлося місце і тризубу, і мапам України та Хмельницької області, і двом Шевченківським портретам, і зображенню Кам'янець-Подільської фортеці, і іконам. “Дерев'яні будівельні піддони при вмілій професійній обробці стають чудовими столиками, стільцями, тапчанами, а також прекрасними картинами, - каже чоловік. - Чудових ідей застосування таких піддонів в побуті просто не злічити. До прикладу, якщо ви володієте такими підручними матеріалами, ваш будинок може прикраситися незвичайним журнальним столиком, химерними поличками, вишуканими вішаками для одягу. “Вмикайте” фантазію і починайте творити!”. Нині ж майстер планує зробити дерев'яні альтанки та гойдалки. Цілком можливо, що в недалекому майбутньому його роботи прикрашатимуть ботанічний сад.

Старі шини в талановитих руках майстра перетворюються на казкових героїв.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую