ye-logo.v1.2

"Ми не маємо права мовчати під час кризи в Україні"

Суспільство 2596

Редактори європейських ЗМІ написали відкритого листа

Адам Міхнік, історик, письменник і дисидент до 1989, написав відкритого листа лідерам Європейського союзу щодо російської агресії на Україні.
Цей лист надрукувала "Gazeta Wyborcza". Також отримали підтвердження від французького Le Monde, італійської La Stampa, німецької Die Welt, іспанської El Pais, Словаччини МСБ та Литви Летувос Рітас.

 


 

"Лицемірство, дурість і мовчання інтелектуальної еліти, художників, вчених і ЗМІ в часи просування нацистського і сталінського тоталітарних режимів завжди залишатиметься сумною пам'яттю про ХХ століття. Закрили очі на анексію Австрії, Чехословаччини і Балтії – і це ганьба Європи. Ніхто не говорив так красиво про світ і міжнародні закони, як Гітлер і Сталін; і ніхто не зробив стільки злочинів, як ці диктатори.

Сьогодні Європа мовчить про агресивну імперіалістичну політику Президента Росії Володимира Путіна. Захід мовчки терпить його агресивну політику, яка явно порушує суверенітет інших країн: Молдови, Латвії, Грузії, і - в першу чергу - України.

Європейський союз діє так, ніби це велика версія нейтральної Швейцарії в сучасному світі. Але Європі не подобається Швейцарія. Дві криваві світові війни почалися тут.

Таким чином, ми - інтелігенція, журналісти, вчені - маємо обов'язок бути пильними, як Капітолійські гуси нашого часу. Ми не повинні підпадати під стару ілюзію; ми не повинні приймати конформізм. Ми зобов'язані говорити чітко і рішуче.

Пана Путіна не варто ототожнювати з російською нацією, так само, як ми не ототожнювали Брежнєва з російською нацією, коли він почав війну в Афганістані. Росіянином був Андрій Сахаров, справедливий і мужній дисидент, реальний і справжній голос Росії.

Нинішня війна з Україною почалося з приєднання Криму, і продовжувалася провокаціями на Сході країни. Вона є ганебною, трагічною і небезпечною. Вона супроводжується рішеннями уряду Путіна, які душать демократичні свободи в Росії.

Умиротворення - це дорога в нікуди. Путін - не політик європейського зразка; він -політик, чиїм способом життя є постійний авантюризм. Є зловісні ознаки того, що він вже відкрив скриньку Пандори. І випустив авантюристів і шовіністів, любителів завоювань і жадоби крові. Відправка цих бандитів в Україну з відмінною військовою технікою є злочином.
Ми - головні редактори газет з усієї Європи - закликаємо лідерів країн Європейського Союзу зупинити агресивну політику президента Путіна. Досвід учить, що діалог з Путіним є марною тратою часу - якщо він не підкріплений єдністю і твердістю. Пан Путін не піклується про слабких і м'якотілих опонентів. А пан Путін, як і раніше, поставляє зброю і найманців на Схід України. Він продовжує збирати свої війська вздовж кордону. Україна має право обирати шлях європейської демократії, і українці мають право жити в чесній державі. Можливо, майбутнє Європейського союзу вирішується сьогодні на Сході України!

Країни Європейського Союзу повинні використовувати всі засоби тиску: зупинити продаж всіх видів зброї в Росію, ввечти економічні і політичні санкції. Солідарність проти пана Путіна є реальною відповіддю на українську кризу".

Адам Міхнік, головний редактор, "Gazeta Wyborcza"
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую