ye-logo.v1.2

Хмельницьких військових із 51-ї механізованої бригади біля Савур-Могили бомблять “Градами”

Суспільство 5019

Вище командування забороняє передислокування, проте й підмогу не надсилає.

Понад два тижні солдати 51-ї окремої механізованої бригади б'ються за курган Савур-Могила за 12 кілометрів від міста Сніжне. Висота знаходиться на стику Донецької та Луганської областей та біля україно-російського кордону. Наші військові перебувають під постійним обстрілом терористів, а також артилерії та “Градів” з території Росії.
Раніше на кургані розміщувався опорний пункт терористів, проте в кінці липня вище командування Збройних сил України перед бійцями 51-ї окремої механізованої бригади поставило завдання відбити Савур-Могилу. Операція повинна була тривати два дні, проте затягнулася на тижні.
“Ми і сухого пайку взяли на два дні, хоча стільки ж і їхали, - розповідає солдат 51-ї окремої механізованої бригади. - Тільки відбили висоту, пішов невеликий мінометний обстріл, а потім запрацювали їхні гаубиці, фугасно-осколковими бомбили. Там осколки були з мою руку. Бомбили нас з пів на десяту і до чотирьох ранку. Люди ховалися де попало. Хтось - у воронки, хтось ховався під згорілими БМП.”

Командир 51-ї окремої механізованої бригади Павло Процюк прийняв рішення відступити, щоб зберегти життя своїх бійців, проте знову отримав наказ взяти курган: “Покласти весь батальйон, але висоту зайняти... От тільки, в результаті, ми відійшли ще далі”, - каже солдат.
За те, що командир 51-ї ОМБР не виконав наказу та не повів своїх бійців на вірну смерть, Павла Процюка відправили під суд. Наразі солдатів бригади продовжують тримати поблизу Савур-Могили. Проте військових залишили без підтримки. Наші хлопці мало того, що голодують, не мають води та ще й по них постійно стріляють російські “Гради”, артилерія та терористи.


Така жахлива ситуація змусила рідних та близьких військових з Хмельниччини пікетувати обласний військовий комісаріат. Хоча там їм нічим не допомогли.
“Наші діти перебувають в зоні АТО з 11 травня без ротації. Чому солдатів Нацгвардії, прикордонників і інших відпускають після 45 днів, а наші там. Вони ж усі добровольці, не контрактники. У штрафбаті чи що? - обурюється Ольга з Ярмолинців, син якої служить у складі 51-ї ОМБР. - Там 18-19-річні діти. У них уже “дах” їде. Вони фізично та психологічно виснажені. Вони не боягузи, дайте їм лише пару днів перепочити. Росіяни їх постійно обстрілюють. Стріляють і з “Градів”, і фосфорними бомбами. Скільки там наших не знаю, але кожного дня є жертви.”
Жахливу картину бойових буднів солдатів бригади на власні очі побачили хмельницькі автомайданівці.
“Хлопцям немає що пити. Їм за дві доби привезли лише 120 літрів води. Та й та вода невідомого походження, застояна. Ми побачили бійця з обпеченими грудьми після обстрілу “Градами”. Коли він зняв з себе футболку, то на грудях міхурі від опіків. Омивався цією застояною водою, а витирався брудною ганчіркою. Йому дали два уколи і сказали:”Вперед далі на передову”, - розповідає волонтер-автомайданівець Юрій Лісецький. - Ноги повідпарювані від тих дубових берців, шкіра повідмерала. Їсти нема чого, пити нема. Їздив до спецпризначенців, до батальйону територіальної оборони, проблем там вистачає, але те, що твориться у цій бригаді — жахіття. Там дітей кинули під “Гради”.”


Зі слів автомайданівців, раніше 51-а окрема механізована бригада налічувала 300 бійців, зараз же їх трохи більше сотні.
“У цієї механізованої бригади техніки не залишилося. Коли ми до них приїхали, то чекали шість годин, поки їм надали машин, щоб вивезти вбитих та поранених. Біля мене сидів солдат і просто говорив у порожнечу, то ви уявіть у якому вони стані. Зато генерали, сидячи у зручних кабінетах, роздають накази”, - обурюється волонтер.
Під час пікету обласного військового комісаріату одній із жінок вдалося додзвонитися до свого сина: “Пообіцяли, що буде ротація, але не кажуть коли. Три дні тому виїхала зміна і сказали почекати. Зараз ситуація більш-менш, а вночі по-різному. З території Росії стріляють”, - каже матір солдата.


У військкоматі зізналися, що допомогти нічим не можуть і займаються лише комплектацією військових частин. До вищого командування зверталися, проте “це армія і командування перед нами не звітує, що зроблено, а що ні.”
Опісля рідні та близькі бійців 51-ї окремої механізованої бригади написали звернення до голови облдержадміністрації Леоніда Пруса та Президента України Петра Порошенка, у якому вимагають втрутитися у ситуацію: “Наполегливо вимагаємо Вашого втручання та реагування в здійснення ротації бійців, які перебувають в зоні АТО з 11 травня 2014 року, у зв'язку з тим, що ніякого матеріального та технічного забезпечення вони не отримують. В іншому випадку ми будемо змушені вдаватися до блокування роботи органів державної влади з метою виконання наших вимог.”

Коментарі:

Ілона Воронова 20.08.2014 09:49

Люстрація суддів, люстрація прокурорів і т.д. Проте ніхто чомусь не згадує про голову Хмельницької обласної федерації профспілок Геннадія Харківського. Кого –кого а його люструвати у першу чергу. Адже він один із перших підписав сумнозвісні закони від 16 січня. Беззаперечно завжди і у всьому підтримував колишнього Президента В. Януковича.   Геннадій Харківський хоч і трішки в інших масштабах але все ж таки наслідує В. Януковича. Намагається загарбати собі все і одразу. З 1997 року колектив відомої хмельничанам «33-тьої їдальні» намагається відстояти через суди у цього хапуги своє, те що належить саме їм. Адже на сьогоднішній день пан Харківський усіма аферами намагається забрати приміщення їдальні собі. І коли доходить діло до суду на поверхню випливає ще одна із багатоходових комбінацій Харківського аби обійти усі можливі закони і порядки і діяти самовільно. Так у 1997 році ділянку на якій збудована їдальня повторно було виділено навчально-культурному центру «Побужжя», під існуючі будівлі, на які лише в 2000 році видано свідоцтво на право власності, без право встановлених документів – Федерації профспілок області. Тобто пан Харківський зумів обійти тут і кримінальний закон.   Окрім цього пан Харківський як і екс-президент Янукович усіма можливими йому методами намагається влаштувати своїх синів не дивлячись при цьому ні на закони ні на права. Так підвальними і цокольними приміщеннями 33-ої їдальні та господарського управління без правових підстав користуються сини Харківського. Відкривши там свої офіси один із ремонту оргтехніки інший офіс – рекламна агенція.   Про доходи Харківського це взагалі окрема розмова. Не уточнював дані скільки точно у Хмельницькому безробітної молоді і людей середнього віку проте думаю усім відомо що чимало. Проте Харківського це взагалі не бентежить. Адже напевно важко відірватися від кормушки яка добре годує. Так от у свій далеко пенсійний вік пан Харківський отримує заробітну плату в районі 15 тис. грн. і таку ж пенсію. Також щороку навчально-культурний центр «Побужжя» та господарське управління сплачують федерації профспілок безповоротну фінансову допомогу. Так у 2013 році ця допомога склала понад 206 тис. грн.. запитання на засипку для громади як ви думаєте куди пішли ці кошти???? Якщо всього у федерації працює 6 чоловік. Відомо що за правління країною В. Януковича Харківський якось двічі за рік отримував допомогу по 150тис. грн..   Що ж до історії з 33-ьою їдальнею, так колектив не одноразово звертався до пана Харківського з проханням взяти їхню їдальню разом із колективом на баланс профспілок, проте Геннадій Петрович і чути цього не хоче. Його не турбує питання куди подінеться 33 хмельничанина які працюють у цьому закладі харчування. У нього ціль одна – забрати приміщення і все. З чуток дізнався що і сам Харківський у своєму тісному колективі зазначає не турбуйтесь скоро приміщення буде наше. Не даремно ж і суддів потрібно люструвати тому що такі як Харківський знає що їх дуже легко можна підкупити.      

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую