ye-logo.v1.2

Секрети жіночого здоров’я

Здоров'я 3084

Запалення яйників може призвести до безпліддя

Запалення яйників, або по-науковому – оофорит, найчастіше діагностується у жінок віком від 16 до 35. Якраз у 16-18 років дівчина починає статеве життя. А кожна людина – і чоловік, і жінка – має свою флору. Й під час статевого акту якраз відбувається обмін флорою – як нормальною, яка має бути у кожного, так і патогенною, яка може викликати різні захворювання. Таким чином інфекція може дійти до яйників та викликати запалення.  І чим більше жінка має статевих партнерів і незахищених статевих актів, тим більше шансів у неї захворіти не лише на запалення яйників, а й на інші «ін-тимні»  недуги. Серед інших факторів, які провокують запалення:
– венеричні захворювання;
– переохолодження;
– аборт;
– запальні процеси в організмі;
– перевтома, стрес, низький імунітет.
Найбільша небезпека запалення яйників – порушення дітородної функції.  Про те, що з яйниками не все гаразд, можуть свідчити проблеми з місячними – чи то затримки, чи навпаки -  якщо цикл стає коротшим. Крім того, запалення яйників супроводжується болями внизу живота, температурою та рясними виділеннями з піхви. Якщо запалення не лікувати, ці прояви з часом стихають, але можуть призвести  до непрохідності маткових труб, викликати  спайковий процес у статевих органах. І, як наслідок – жінка стає безплідною.

Лікування – суто індивідуальне
Під час діагностики запалення яйників лікар має визначити, який саме мікроорганізм викликав запалення. Далі – зробити посіви на чутливість цього мікроорганізму до  антибіотиків, і на основі  антибіотикограми призначити ті препарати, які максимально ефективно  лікуватимуть запалення. Тому в жодному разі не можна  користуватися ліками, які призначили вашій подрузі чи сусідці: мікроорганізми, які викликали запалення, різні, й препарати – також.
А для профілактики запалення яйників не потрібні якісь неймовірні жертви. Достатньо вдягатися за погодою, приділяти належну увагу особистій гігієні і, звісно, контролювати свої статеві контакти.

Консультант – гінеколог-ендокринолог Хмельницького міського перинатального центру Дмитро КУШНІРЕНКО.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую