ye-logo.v1.2

«Траву треба збирати так, щоб ніхто не бачив,

Здоров'я 6593

«Траву треба збирати так, щоб ніхто не бачив,

Кожна рослина має якусь користь. Знаючи про властивості кожної, можна використовувати їх з користю.
Мешканці сіл дуже часто застосовують для лікування якихось хвороб саме трави. Кажуть, що медикаменти дорогі, а траву можна назбирати самому. Тому кожен у селах бодай трохи знає, як собі допомогти.
«Наші бабусі та дідусі ходили збирати траву так, щоб ніхто не бачив. Щоб не «набралася» лікувальна зелень чужої енергетики чи заздрості, – розповідає Алла Харусь із села Онишківці Шепетівського району. – Так само й ми зараз робимо. Також важливо вибрати правильний час для збору – це Зелені свята, Івана Купала…».
Спілкуючись із нами, пані Алла розповіла про надзвичайні якості звіробою, порадила як краще його пити: для профілактики, для укріплення організму – одну дрібку цвіту, бажано брати лівою рукою, кажуть сама інтуїція керує, скільки взяти трави. Коли вже звіробій використовують для лікування, то вже необхідний більш індивідуальний підхід. Навіть «шпориш», який дають курчатам, і той корисний, хоч у більшості випадків він слугує «зеленим килимом» на подвір’ї.
«Йти за травами треба вдосвіта, поки ще сонце не зійшло. Та найголовніше – з добротою, зі світлими намірами, бо інакше вона нікому не допоможе», – пояснює Василь Вознюк із Грицева, що на Шепетівщині.
Ще з діда-прадіда родина пана Вознюка займалася збиранням трав та фітолікуванням. І сам він практично з дитинства знав, яка трава від чого лікує. «Збирати трави – це у мене в крові», – каже чоловік про себе.
Є одна маленька таємниця. У Онишківцях (Гриців та Ониш-ківці зовсім поруч) найкраще збирати цілющі трави у так званій діброві. Там особливе місце, кажуть місцеві.
«Вивожу коня пастися, а сам траву збираю… Я її бачу. Там стільки корисного. Є навіть такі рослини, що занесені до Червоної книги», – розповідає пан Василь.
Односельчани розповіли, що у тому місці колись жив відлюдником священик, інші кажуть, що там було поселення, але людей звідти переселили. Також говорять, що у діброві якась особлива енергетика, що навіть корови, які там пасуться, стають здоровіші і дають краще молоко.
Проте окрім збору, потрібно засушити трави. Травники наголошують, що усі «процедури» по приготуванню цілющого зілля мають робитися в гарному настрої та з чистим серцем. Тоді, трава наче набирається позитивної енергії, і її природна користь підсилюється.
Дружина пана Василя Оксана розповіла, що взимку люди постійно приходять до них за порадами та травами.  
«Кому продаю набори з лікувальних трав, а як бачу, що людина бідна, ще й хворіє, то й так даю», – каже пан Василь.
А ще додав, що добрій людині завжди допоможе, не залишить наодинці із недугом. Взагалі, шепетівчани залюбки ділилися своїми знаннями і запевнили, що коли хтось захоче їхньої поради, завжди раді відповісти.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую