ye-logo.v1.2

Ігор Цибенко: “Щоб уникнути вимерзання малини при осінній посадці, саджанці слід добре підгорнути”

Суспільство 5886
Дмитра Скрипника
Фото: Дмитра Скрипника

Вишня, шовковиця, малино-суниця та ожино-малина, лохина, брусниця, журавлина, ірга, аронія, актинідія та ківі...

 І це далеко не повний перелік ягідних культур, які ростуть у знаного ягідника з Деражнянщини Ігоря Цибенка.
Його фермерське господарство «Батьків cад» у селі Вівсяники є одним із найкрупніших ліцензійних розсадників в Україні. Але головний акцент фермер робить на вирощуванні малини. Ігор Васильович знає всі секрети розмноження та підвищення врожайності цієї ягоди.

“Восени всі саджанці викопуються і пересаджуються на постійне місце”
“Для розмноження потрібно спочатку придбати чистосортний безвірусний посадковий матеріал, - каже Ігор Васильович. - Це можуть бути саджанці малини або самі корені. Способів розмноження є декілька і все залежить від вашого уміння і цінності матеріалу.
Для розмноження корінням: для зміцнення кореневої системи й посилення імунітету перед посадкою потрібно замочити корінці на 15-30 хвилин у 0,5% розчині комплексного добрива з формулою 3.27.18 (в перекладі Азот - 3%, фосфор - 27%, калій - 18%). Особисто я ще додаю “Тоpsin” - 30 г та “Антихрущ” або “Бомбардир” - 1 г на 10 л води. Для розмноження малини в полі потрібна грядка з підготовленою і добре заправленою органікою землею. Не слід забувати, що ягода ростиме на одному місці до 10 років. Риються канавки глибиною 3-5 см, в них викладається коріння. Проводиться полив і підгортання, щоб уникнути вимерзання при осінній посадці. Восени всі саджанці викопуються і пересаджуються на постійне місце в полі. Це робиться так, щоб максимально зберегти кореневу систему в грунті. Навесні наступного року на місці одного саджанця виросте 5-8 молодих рослин. Так у вас з'явиться маточник малини, який і буде давати повноцінні саджанці протягом 8-10 років. Викопування потрібно здійснювати щоосені. При мульчуванні тирсою або соломою обов'язково слід внести аміачну селітру з розрахунку 15-20 г на
1 кв. м з наступним поливом. Селітру вносять наприкінці квітня, починаючи з другого року використання маточника.
Ще один спосіб кореневої посадки малини: нарізати кореневі живці приблизно 10-12 см довжини і восени після обробки стимулятором росту з додаванням фосфорно-калійного добрива і будь-якого антигрибкового препарату упакувати їх у торф в звичайну теплицю без обігріву. Шар торфу — 5-7 см. Полив обов'язковий. Навесні живці висаджуються на грядку як у першому способі, краще з мульчуванням.

Молоді пагони можна не знищувати, а укорінити
Не багато садівників-аматорів знають як підняти врожайність ділянки приблизно на 30% і при цьому отримати величезну кількість саджанців. Пан Ігор рекомендує видаляти молоді пагони малини, так звану “кропивку” аж до 20 травня (у нашій зоні на Хмельниччині). Робити це можна різними способами, простим видаленням за допомогою плоскоріза або сапи чи з використанням гербіциду “Баста”.
“При видаленні “кропивки” весь потенціал рослини йде на ріст ягоди, а ті пагони, які з'являються після 20 травня менше уражуються хворобами та шкідниками, а значить, здоровіші й продуктивніші, - каже ягідник. - Випробування з цього приводу проводилися в Польщі й надбавка до урожаю склала приблизно 30%. Але “кропивку” можна не знищувати, а укорінити. Суть методу описана багатьма вченими і полягає в здатності нижньої частини молодого пагона створювати коріння. Викопуються молоді саджанці по досягненню ними 5-8 см з підрізуванням в грунті 5-6 см. При такому викопуванні ви побачите білу частину саджанця. Ось на цій частині й буде коріння. Викопування проводиться рано-вранці й рослини складаються в поліетиленовий мішок, щоб уникнути втрати вологи. Все-таки не в усіх є теплиця або парник, - де можна провести вкорінення, тому розповім більш простий спосіб (як при пікіровці розсади овочів). Використовується грунтосуміш як для вирощування розсади. Місце для вкорінення обирається з північного боку будівлі, де сонце буде з'являтися тільки вранці й ввечері. У будь-який ящик насипається грунтосуміш шаром завтовшки 8-10 см, декілька разів поливається водою для ущільнення і за допомогою олівця вся “кропивка” висаджується на відстані 6-10 см (залежно від величини пагона). Грунт навколо саджанця злегка трамбується і поливається. Після цього ящик накривається прозорою плівкою, краї плівки необхідно притиснути. З ранку і ввечері потрібно провітрювати рослини і зволожувати їх за необхідності (на плівці завжди повинна бути роса). Через 10-15 днів починають рости молоді листочки на саджанцях малини, що свідчить про утворення коренів. Приблизно через два тижні вранці й ввечері ящики відкривають на декілька годин із збільшенням часу і до кінця третього тижня пересаджують на грядку з обов'язковим притіненням. Хороші результати дає обприскування фосфорно-калійним добривом (азот потрібно практично виключити або давати мінімум) з розрахунку 3 г на 1 л води. Обприскування проводити ввечері раз на три дні. При такому розмноженні ми вбиваємо одразу двох зайців: підвищується врожайність малини з одночасним оздоровленням малинника і можливості розмноження саджанців у великій кількості без шкоди для малини”.

Господар знає, як підняти врожайність малини на 30 відсотків.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую