ye-logo.v1.2

Як ми шануємо Тараса

Культура 3288

На сьогоднішній день у світі налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах.

 В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська (193), Тернопільська (165) та Черкаська (102) області.
Перший пам’ятник Т. Шевченку було відкрито у 1881 році до 20-річчя від дня смерті митця у казахському місті Форт-Олександрівський (нині – Форт-Шевченко) за ініціативи Іларіона Ускова, який був комендантом Новопетровського укріплення, коли Тарас Григорович перебував там на засланні. Того ж року перший пам’ятник Кобзареві з’явився й в Україні – погруддя Шевченка спорудили у Харкові промисловці-меценати Алчевські на подвір'ї власної садиби.

Перший пам'ятник з'явився на Старокостянтинівщині

Масово пам’ятники Кобзареві українці почали встановлювати в 1911-1914 роках до 50-річчя з дня смерті та до 100-річчя з дня народження поета. У ці роки в багатьох українських містечках і селах, особливо на Західній Україні, було встановлено кілька десятків монументів – переважно погруддя або невеличкі скульптури. Перший великий пам’ятник Шевченку з’явився в Україні в 1918 році у Ромнах. Того ж року пам’ятники відкрито в Москві та Петербурзі. Але виконані вони були поспіхом із нетривких матеріалів і проіснували не дуже довго. Після революції радянська влада хоч й шанувала образ Кобзаря, як «ідейного борця проти царизму і кріпацтва», але особливої «пам’ятникоманії» у 1920-х – 30-х роках з боку влади щодо Шевченка явно не спостерігалося. Наприклад, у Харкові поета увічнили у бронзі лише 1934 року, у Києві – в 1939-му році. Лише після переможного завершення Другої світової війни пам’ятників Шевченкові почали споруджувати на порядок більше, особливо після приходу до влади Микити Хрущева. Саме у ці роки з’явились перші пам’ятники великому Кобзареві на території Хмельницької області.
Перший в області пам’ятник Т. Шевченку був відкритий у 1954 році в селі Вишнопіль Старокостянтинівського району. Скульптуру було встановлено в центрі за ініціативою громади села і правління місцевого колгоспу ім. Шевченка з нагоди 140-ї річниці від дня народження Кобзаря. Виготовили пам’ятник на Львівській кераміко-скульптурній фабриці.
У 1959 році пам’ятник Т. Шевченку було відкрито в обласному центрі – місті Хмельницькому. Двометрову скульптуру в повний зріст встановили на початку бульвару Шевченка. Виготовили її із залізобетону на Львівській кераміко-скульптурній фабриці. Але простояв пам’ятник трохи більше двадцяти років – у 1981 році під час реконструкції вулиці скульптуру з постаментом було демонтовано.
У 1960-х роках в Хмельницької області з’явилось ще шість пам’ятників. Так, у 1960 році приклад вишнопільців перейняли ще два колгоспи ім. Шевченка – у селах Ліщани Ізяславського району та Воробіївці Дунаєвецького району. У 1965 році було встановлено перший пам’ятник у районному центрі – ним став Красилів.

34 Кобзаря

Нове піднесення шевченківської монументалістики розпочалось після проголошення Україною незалежності. Першою справою стало відновлення пам’ятника Т. Шевченку в Хмельницькому. Монумент замовили відомим майстрам – батькові та сину Валентину та Івану Знобі. Ідею розробив батько, а саму скульптуру з монолітного граніту виконав син. У 1992 році пам’ятник встановили у центральному сквері міста, який щойно отримав ім’я Тараса Григоровича. Того ж року була відкрита перша в області пам’ятна дошка на честь Кобзаря – її встановили в Кам'янці-Подільському на будинку колишньої чоловічої гімназії (тепер корпус історичного факультету національного університету), де восени 1846 року зупинявся геніальний українець.
Таким чином, після 1991 року в Хмельницької області з’явився 21 пам’ятник Т. Шевченку (19 скульптур та 2 меморіальні дошки). Характерною ознакою нового часу стало те, що Тараса Григоровича почали зображувати молодим, тоді як раніше домінувало традиційне скульптурне зображення у зрілому віці – з вусами, часто в кожусі та шапці. Зокрема, найкращим подільським пам'ятником Т. Шевченку мистецтвознавці визнають монументальне погруддя поета, встановлене у 2000 році в Кам’янці-Подільському, яке створив народний художник України, хмельничанин Богдан Мазур.
Отже, на теперішній час у Хмельницькій області 34 пам’ятники на честь Т. Шевченка, з яких 26, як пам'ятки та об’єкти культурної спадщини, занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Сергій Єсюнін

На фото: Перший в області Шевченко – село Вишнопіль
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую