ye-logo.v1.2

Хмельничанка Антоніна Феськова малює портрети голкою та ниткою

Суспільство 3649
Фото: Дмитра Скрипника

Вишивка для хмельничанки Антоніни Феськової — це не просто творчість і хобі, але й спосіб заробляти гроші та самореалізовуватися.

 Вже п'ять років дівчина, фінансист за професією і майстриня за покликанням, працює оператором машинної вишивки, оздоблює традиційними українськими візерунками сукні та сорочки. Проте після роботи Тоня не відкладає голку з ниткою на поличку. Вдома вона береться уже за ручну вишивку. Її золоті руки дарують життя ексклюзивним речам: вишитим вечірнім та весільним сукням, чоловічим та жіночим вишиванкам, спідничкам та кофтинкам, оздобленим чудернацькими візерунками. Але найбільше дівчині подобається працювати над портретами. Їх Тоня також... вишиває. Спочатку вона, дивлячись на фотокартку, сама розробляє схему майбутньої картини, підбирає відповідні кольори, а вже потім береться за кропітку роботу. Портрети виходять немов із 3D-ефектом: вишивальниці вдається за допомогою ниточок передати не лише чіткість зображення на полотні, але й відтворити найменшу емоцію людини. Її портрети живі, справжні, складається враження, що вони дихають енергією.
“Як і всі дівчата — обожнюю гарні незвичні дрібнички, а ще мені подобається робити їх самій. І, мабуть, найбільше люблю дарувати їх друзям та рідним! - каже Тоня. - З дитинства захоплююся вишивкою. Оздоблення одягу — то найпалкіша моя пристрасть. Але й різні симпатичні картинки не проходять повз мою увагу. Я освоїла різні техніки вишивання, на різних тканинах, встигла зробити безліч помилок. Тому залюбки ділюся власним досвідом зі всіма охочими, не шкодую ні ідей, ні порад”.

Спеціальні інструменти полегшують життя вишивальниці
Вишивка нині дуже актуальний і модний вид творчості. Згадайте лишень ікони з бісеру — їх не пробував вишивати хіба-що ледачий. Якщо ж ви у цій справі новачок, то перед тим, як братися до роботи, слід запам'ятати декілька важливих деталей. На думку майстрині, навіть вишивальна голка має бути спеціальною та особливою. Від звичайної її відрізняє продовгувате вушко — щоб зручніше було заселяти дві чи більше нитки. Така голка може бути з гострим кінцем (підійде для вишивання на твердих тканинах, нашивній канві) та тупим кінцем. “Також існують голки для вишивання бісером — вони дуже тоненькі, - каже Тоня. - Нитки можуть бути абсолютно різні — як синтетичні, так і натуральні. Для вишивки хрестиком найбільше підійдуть муліне, шовкове муліне та шерсть. Та існує багато вишивальних технік, у яких можливе використання одночасно ниток різної товщини та текстури. Не зайвим буде придбати спеціальні щипчики, щоб швиденько обрізати ниточку та маркер для тканин. За його допомогою легко розкреслити ділянку для вишивання. Буває він білого кольору (для чорних тканин) та блакитного. Зникає під дією холодної(!) води, можна з додаванням спирту. Під дією тепла (праска, батарея, нагрів під лампою, тепла вода) закріплюється на тканині назавжди. Зверніть увагу, що білий маркер проявляє себе на тканині десь через 20-30 секунд після нанесення ліній. А ось простий олівець з тканини вивести або дуже-дуже складно, або нереально взагалі”.

Нитки зберігайте в паперових органайзерах
“Мабуть, із часом, усі вишивальниці стикаються із питанням — як же зберігати всі ті жмутики ниточок, які залишаються після вишивки, щоб вони не плуталися, не губилися бірочки з номерами кольорів, - ділиться досвідом майстриня. - Можна придбати спеціальні органайзери для муліне. Бувають вони двох видів: зручні, можна сказати довговічні (але й дорожчі!) та саморобні паперові органайзери. Їх можна намалювати від руки на цупкому картоні, надавши оригінальної форми. На них записується номер та фірма виробника та намотуються залишки ниток. Кольорове розмаїття для вишивальниці дуже важливе, адже від нього залежить політ фантазії та кінцевий результат. Буває, що для виготовлення одного портрета йде від 17 до 100 відтінків ниток. Для зручності я позначаю кольори на схемах сердечками, квіточками, трикутничками та квадратиками. Тоді майстрині дуже просто працювати, слідуючи за моїми “підказками”. До прикладу, картину формату А3 можна вишити за три місяці. Але це не показник, адже у кожної творчої людини свій темп, своє художнє бачення. Навіть одну і ту ж саму схему кожен вишиває по-своєму”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую