ye-logo.v1.2

Микола Томенко: «Необхідно узаконити статус технікумів у системі освіти»

Суспільство 2153
Фото: автора

Радник Президента України, перебуваючи на Хмельниччині, розповів про перспективи малих форм навчання, майбутнє аспірантів та подальшу реалізацію акції «7 чудес України»

Під час зустрічі, зокрема, йшлося про необхідність врегулювання подальшого функціонування технікумів в Україні. За словами Томенка, не заперечуючи реформаторської суті закону «Про вищу освіту», він визнає, що існує низка проблем, які потрібно врегулювати вже в новому Парламенті.

«В законі відсутня згадка про технікуми, і це ставить під загрозу існування цілого сегменту середніх спеціальних закладів, які надзвичайно важливі в підготовці фахівців в економіці та народному господарстві», – відзначив Микола Томенко. Він також наголосив на тому, що технікум, як навчальний інститут, не буде скасований, а для того, щоб заспокоїти студентів та викладачів, потрібно внести зміни до закону «Про вищу освіту», і, відповідно, узаконити статус цих навчальних закладів. Це питання, за словами радника Президента, має бути розглянуто новим Парламентом в перші дні його роботи.

Крім того, відповідаючи на питання щодо переходу на нову систему визначення наукових ступенів, Микола Томенко відзначив, що він буде еволюційним. «Всі ті, хто сьогодні навчаються в аспірантурі і готують дисертації, будуть захищатися за традиційним принципом. Натомість після того, як Кабінет Міністрів ухвалить положення про новий порядок отримання вчених ступенів, лише ті аспіранти, які почнуть готувати дисертації на підставі нового документу та відповідних норм Закону «Про вищу освіту», будуть захищатись та отримувати наукові знання, які передбачені новим Законом», – зазначив Томенко.

Нагадаємо, Закон «Про вищу освіту» передбачає ліквідацію наукового ступеню кандидата наук, натомість вводиться ступінь доктора філософії.

Окремо радник Президента розповів про подальші перспективи діяльності свого фонду «Рідна країна». Заснований 19 липня 2006 року, фонд спрямовує свої сили на сприяння розвитку культури, в тому числі на реалізацію програм національно-культурного розвитку; на охорону і збереження культурної спадщини, історико-культурного середовища, пам’яток історії та культури; на сприяння духовному пробудженню та моральному відродженню людей.

Один з найвідоміших проектів фонду – «7 чудес України», який почав реалізовуватися, починаючи з 2007, і налічує на сьогодні три масштабні акції: «7 історико-архітектурних чудес України», «7 природних чудес України» та «7 чудесних туристичних маршрутів України».

Метою проведення цього проекту є визначення найбільш привабливих туристичних маршрутів вихідного дня та найкращої туристичної інфраструктури України. Всі етапи акції, під загальною назвою «7 чудес України», мали великий успіх, а у 2008 році акція «7 природних чудес України» ввійшла у трійку найважливіших просвітницьких акцій року.

Завдяки тому, що на Хмельниччині є чимало історико-культурних пам’яток, наша область є однією з найактивніших учасниць проекту. В 2008 році, під час другого етапу акції, «7 природних чудес України», одним з переможців став Національний природний парк «Подільські Товтри». В 2010 році, під час реалізації третього етапу акції: «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», серед переможців була Кам’янець-Подільська фортеця.

Під час зустрічі Микола Томенко зазначив, що вважає акцію «7 чудес України» однією з найбільш успішних в популяризації туристичних, історико-архітектурних природних об’єктів України. І сьогодні настав час активніше пропагувати менш знані міста, які мають свою історію. Тому в 2015 році планується проведення нової акції, яка матиме назву «7 чудес України серед малих міст». До списку претендентів будуть включені і міста Хмельниччини, зокрема Летичів, Білогір’я та Ізяслав.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую