ye-logo.v1.2

За "колючкою" в’язні знову відмовились їсти

Кримінал 2392
Фото: Скрін із відео "33 каналу"

У 58 виправній колонії, що в Ізяславі на Хмельниччині, в'язні голодують.

Джерело: Телеканал "33 канал".

Причин на те дві. Обидві не підтверджені. Перша - у в’язнів пропав апетит, бо хочуть змінити порядки та начальника зони Хомякова. Інша – адміністрація застосовує тортури та примушує голосувати за регіоналів. Усю правду скаже прокурор.
Вийти із тюрми «вперед ногами». В середовищі в’язнів знову відбувається стихійне «вскриття» та голодування. Люди квапляться порізати собі вени, бо їх катують та примушують голосувати за опозиційний блок. Це інформація, яка поставила 58 колонію із ніг на голову.
На думку право захисниці суспільству нав’язується думка ніби то за «колючкою» все гаразд, насправді тюремна реальність жахає. Як доказ, вона демонструє листи із зони. Їх щомісяця отримує від бранців.
Під стінами 58 Замкової виправної колонії активісти розтягли намет. Гріються біля багаття. А всередині понад три сотні бранців вже добу без їжі. Брат одного із засуджених розповідає на камеру про «суворі» будні у суворій колонії.
Прибуває десант уповноваженого з прав людини. Вони начеб то отримали сигнал, що адміністрація колонії перевищує свої повноваження. Одразу потрапити за поріг колонії перевіряльникам не вдається. До того, як побачитися із в’язками вони уже знають багато чуток. За сімома замками КПП і для адвоката.
Адвокат Марина Сташук приїхала аби на власні очі побачити побитого в’язня. Поки що інформація про тортури не підтверджена. Всередині перевіряє і районний прокурор. Порушень прав бранців він не побачив. А на офіційному сайті державної пенітенціарної служби в області з’явилась ось така інформація.
Управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області спростовує інформацію, викладену в інтернет-виданнях щодо побиття засуджених: 20 жовтня 2014 року в інтернет-виданнях з’явилась неправдива інформація про побиття засуджених в Замковій виправній колонії (№58), яких адміністрація вказаної установи начебто примушувала проголосувати за конкретну політичну партію. Повідомляємо, що вказана інформація є необ‘єктивною та упередженою. На даний час в Замковій виправній колонії (№58) проводиться перевірка як прокуратурою Хмельницької області, Ізяславського району, так і представниками спостережної комісії, громадськості, духовенства, ЗМІ.

В Україні відсутній чіткий механізм звернення до суду в`язнів. Тому нині все залежить від перевірки прокуратури, - кажуть правозахисники. І додають: частка справ, які доходять до судів, - мізерна. Більшість фактів побиття "заминають" якраз на етапі прокурорської перевірки.
Дізнатися, скільки скарг на побиття та знущання у колоніях підтвердилися неможливо, бо відповідної статистики не існує. Їхня кількість спливає у рішеннях Європейського суду на користь засуджених та мільйонних компенсаційних стягнень з України. Генпрокуратура ж звітує лише про окремі перевірки – з початку цього року їх провели уже майже сотню. Втім, для службовців, винних у знущаннях, такі перевірки зазвичай не мають жодних наслідків. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую