ye-logo.v1.2

Замість ЖЕКів — управителі

Суспільство 2265
Фото: tsn.ua

Уряд розробив новий варіант Закону «Про житлово-комунальні послуги».

 Парламентські експерти мають до нього багато претензій.  І новий склад Верховної Ради має ухвалити реформу, щоправда, до законопроекту можуть внести ще багато змін. А нововведень у проекті ціла купа.
Найперше — ЖЕКи. Замість них працюватимуть управителі. Але мешканці будинків позбавлені права обирати цих управителів, їх призначатиме місцева влада. Й саме управителі наділяються монопольним правом на надання житлових послуг. У плані формування тарифів перед управителем відкриваються безмежні можливості, приміром, він має право встановлювати вільні ціни.
Ще одна неприємна новація — стягування пені. Розробники законопроекту запропонували стягувати пеню з неплатників «автоматом» після 20 числа місяця, наступного за звітним. А виконавцям дали право повідомляти споживачам про зміну тарифів заднім числом, протягом десяти днів після зміни.
А от оформити претензію на якість житлово-комунальних послуг має стати простіше. У проекті прописано, що на виклик споживача про складання акту-претензії управитель або виконавець повинні будуть прибути протягом двох днів, зараз чіткий термін не вказаний. Якщо ж управитель чи виконавець не прийдуть за цей час або ж відмовляться підписувати претензію, можна буде запросити двох сусідів і попросити їх підписати претензію і направити її поштою комунальникам. Для реагування на претензію теж відводиться два дні.
Самі комунальники погоджуються, що реформа у галузі потрібна, але останнім часом пропонувалося дуже багато різних змін. «Певно, новому складу Верховної Ради доведеться доопрацьовувати законопроект «Про житлово-комунальні послуги», - каже начальник обласного управління житлово-комунального господарства Петро Махнюк. - Думаю, там ще буде багато змін, можливо, від нинішнього законопроекту мало що залишиться. На моє переконання, формувати і затверджувати тарифи на житлово-комунальні послуги мають органи місцевого самоврядування. Так само — як затверджувати управителя, чи начальника ЖЕКу. Адже на цій посаді має бути не просто хороша і чесна людина, а ще й професіонал з відповідною кваліфікацією і досвідом роботи. Нам потрібен такий закон, який задовольняв би і комунальників, і пересічних людей, а це дуже непросто».
На необгрунтовані тарифи скаржиться начальник Хмельницького ЖЕКу № 1 Олександр Забурмеха. Зокрема, Олександр Володимирович бідкається, що не вистачає грошей на ремонт покрівель. «Свої функції ми виконуємо, - каже він. - Та й альтернатива ЖЕКам є, у нашому місті паралельно працюють об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. І стикаємося з тим, що мешканці таких будинків просяться назад до ЖЕКів».
У будь-якому випадку законопроект ще оцінюватимуть експерти та народні депутати. Але реформи управління житлово-комунальним господарством нам не уникнути.

Ольга МАЛИНОВСЬКА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую