ye-logo.v1.2

Стимул для імунітету

Здоров'я 4292
з архіву редакції
«Не застосовуйте імуностимулятори під час хвороби», - радить Антон Оголь.. Фото: з архіву редакції

Тільки-но осінь затягне хмарами небо і подмуть холодні вітри, як наш організм починає реагувати на похмуру погоду нежитем, кашлем, підвищеною температурою.

 Щоб встояти у період застуд, ми, зазвичай, біжимо до аптек з проханням дати щось від застуди, а також — для імунітету, щоб він оберігав нас від наступних застуд. Однак лікарі радять з обережністю ставитися до різних імуностимуляторів, імуномодуляторів, імунокоректорів.
«Будь-яке втручання в імунітет – дуже серйозна справа, - застерігає представник Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України Антон Оголь. - Тим паче, якщо робити це самостійно, за порадою знайомої чи білявки з телевізійного рекламного ролика. Тому усі препарати, які призначені для зміцнення імунітету, включаючи рослинні, - рецептурні. Чи потрібно додатково зміцнювати імунітет? Насправді, це складне питання. І тільки лікар після обстеження та проведення необхідних аналізів може зробити висновок, чи потрібно це вам. Зараз є багато препаратів, здатних підтримувати імунітет. Проте вживання їх, особливо неконтрольоване, може мати негативні наслідки. Насамперед, будь-який імунний препарат – це алерген для організму. Крім того, вони можуть загострювати хронічні захворювання, навіть ті, які досі протікали малопомітно. Усі препарати, які втручаються в імунну систему, протипоказані при наявності вірусу імунодефіциту людини. Потрібно також брати до уваги інші ліки, які ви приймаєте. Адже імуностимулятори з деякими не поєднуються. Так, женьшень не можна приймати разом з багатьма серцевими препаратами. Та й чи потрібні імуностимулятори при застуді — питання спірне. Вірусна інфекція у відносно здорової і дорослої людини, у дитини має перебігати взагалі без ліків. Тобто, якщо при гострому респіраторному вірусному захворюванні немає ускладнень, то ліків потрібно мінімум, у тому числі не потрібні антибіотики. Та й імуностимулятори краще все-таки застосовувати не під час хвороби, а тоді, коли людина здорова».
У багатьох з нас через напружений робочий графік не залишається часу на заняття спортом, загартовування, прогулянки на свіжому повітрі. Тобто, все те, що мало би зміцнювати імунітет. В Інтернеті можна знайти багато порад на кшталт: пігулка замість зарядки. Тобто, прийняв ліки, які «працюватимуть» над твоїм імунітетом, і можна бути спокійним. «Це хибна порада, - продовжує Антон Жанович. - Здоровий спосіб життя не можна замінити нічим. Так, реклама деяких препаратів створює враження, що пігулкою можна вирішити усі проблеми. Але якщо ви курите, зловживаєте спиртним, їсте багато жирного, соленого та гострого, не робите зарядки і не прогулюєтеся пішки, то ніяка пігулка не допоможе. Зрозуміло, що здоровий спосіб життя – це набагато краще, ніж будь-які лікарські препарати».
Зовсім не хворіти не вийде, але хвороба має минути максимум за тиждень
«Стикаючись з чужорідними агентами, тобто вірусами, організм завжди на них реагує, - каже Антон Оголь. - І при високій здатності вірусу викликати хворобу нереально говорити про те, щоб зовсім не хворіти вірусними захворюваннями. Тим паче, якщо людина живе місті, часто буває між людьми. Просто, кожне вірусне захворювання не повинно тривати більше трьох-семи днів, не повинно давати серйозних ускладнень та не має повторюватися часто (не більше одного-двох разів на рік). У такому випадку не йдеться про уражений імунітет. Якщо ж ви хворієте частіше, до того ж захворювання дають бактеріальні ускладнення, а період відновлення протікає мляво, з’являються специфічні захворювання (наприклад, герпес), то тоді варто замислитися і подумати разом з вашим лікарем, як можна зміцнити імунітет».
Для зміцнення імунітету, каже лікар, нічого особливого не потрібно: загартовування, правильне харчування, достатня кількість вітамінів природного походження, вживання у значній кількості овочів та фруктів, посилення рухової активності. А також – відмова від шкідливих звичок, надміру вживання алкоголю, відмова від енергетичних напоїв. Це усім відомі речі, але це – саме те, що потрібно для імунітету. А от до фіточаїв ставтеся з осторогою. Багато трав, які вживають для зміцнення імунітету, насправді не такі вже й безпечні. Та й їхню дозу визначити складно. Тому краще пити чорний чи зелений чай з додаванням усім нам відомих трав у невеликій кількості – ромашки, м’яти, меліси, або ж меду. А заморськими травами краще не захоплюватися.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую