ye-logo.v1.2

Хмельничани навчалися робити ляльки-мотанки (ФОТО)

Культура 4410
Фото: автора

Майстер-клас з виготовлення оберегу на здоров'я відбувся у Подільському Тренінговому Центрі.

Діти та дорослі взяли участь у захопливому, хоч і досить трудомісткому, майстер-класі із виготовлення ляльки-мотанки трав'яниці. У наших пращурів така лялька, наповнена лікарськими травами, вважалася оберегом на здоров'я та використовувалася для обрядів. Зараз вона має більше декоративне значення, може бути чудовою окрасою інтер'єру.


«Наші предки лікувалися природою, особливо травами. У спідниці ляльки-трав'яниці прихована м'ята, лаванда, ромашка та інші трави. Вони приємно хрустять у руках, мають гарний заспокійливий аромат», - розповідає організатор майстер-класу Світлана Щуцька.


Крок за кроком учасники майстер-класу «творили» ляльки: скручували із тканини голівку, тулуб, руки, з'єднували деталі між собою, наповнювали спіднички травами, одягали ляльку у сукню та хустинку, заплітали коси та прикрашали шию намистом. І хоч усі працювали за одними і тими ж принцами, у кожного вийшла своя неповторна ляльки.


 

Усі, хто зробив ляльку-мотанку, отримав відповідний сетрифікат.

Також присутні на майстер-класі познайомилися із історією ляльки-мотанки.


«Прототип першої ляльки робили наступним чином — брали шматок хліба, сушену сливу чи грушу, замотували у тканину, прикріпляли до палички і давали дитині, - розповідає пані Світлана. - Ляльки робили з будь-яких підручних матеріалів — кукурудзиння, макових голівок, ниток. Часто лялькам надавали сакрального значення, вони були обрядовими. Наприклад, ляльки-зерновушки, всередині яких сховані зернятка, робили на достаток, врожайність. Весільні ляльки, з'єднані між собою стрічкою, уособлюють щасливе спільне життя подружжя. Звідси і походить весільний звичай зв'язувати молодятам руки рушником».


Усі зібрані під час майстер-класу гроші, а саме 565 гривень, підуть на допомогу військом у зоні АТО.
Наступний майстер-клас у Подільському Тренінговому Центрі заплановано на 6 грудня. Стежте за анонсами.

Читайте також, як хмельничани навчалися робити підставки для кружок у техніці декупаж.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую