ye-logo.v1.2

Вишиті, мереживні, бурштинові, шовкові та «в’язані» казки (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Культура 5142
Фото: автора

Експонуватимуться в Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї до 15 грудня

В обласному краєзнавчому музеї – унікальна казкова виставка. І хоча у ній лише 12 експонатів, кожен із них – справжній витвір мистецтва, від якого важко відвести погляд. Вишиті, мереживні, бурштинові, шовкові, «в’язані», бісерні, солом’яні та шкіряні казки – «родом» із Рівного. Їхня «мама» – юрист за освітою, рівнянка Олена Медведєва. На створення казкового світу її надихнув син Андрій. У старших класах хлопець захопився написанням книжок для найменших читачів. Аби казки сина «ожили», Олена вирішила виготовити їх в ручну, креативно оздобивши повчальний зміст оповідань. Втілити задум родини Медведєвих у життя допомогли рівненські майстри.
Олена Медведєва, яка стала засновницею й головним редактором видавництва «Креативна книга», переконана: справжню казку не можна втиснути у сторінки з палітуркою. Саме тому ці книги оздоблені шовком, нитками, лозою, бурштином, бісером, шкірою, плетеним гачком мереживом – щоб казки «оживали». Кожна з них – неповторна: як в оформленні, так і за змістом. Адже головне гасло усіх, хто створював ці казки: «Чим би дитина не бавилась, аби читала!» Першою побачила світ (у листопаді 2011 року) вишита казка «Їжачок – сто голочок»: усі ілюстрації до неї вишиті гладдю.

Згодом з’явилася бурштинова «Сонь – син соняха». Вона – найдорожча у казковій колекції.

Нині у скарбничці видавництва – 18 унікальних книжок. Кожна – у єдиному екземплярі. На виставці у Хмельницькому представлені 12 не схожих одна на одну казок. Виконані вони у різних техніках. Одні книжки створювались місяцями, інші – роками.
За словами старшого наукового співробітника історичного відділу обласного краєзнавчего музею Ніни Стрижак (на фото), казка «Сніжинка-Даринка» – вчить щедрості.Усі аплікації у ній – вишиті гладдю.

Мереживна казка «Руки».

У бісерній казці «У парі з ангелом» увесь текст – вишитий. 

Шовкова казка «Доля» виконана у техніці «батік». Замість контуру у ній використовувався віск.

М’яка казка «Кольорова тінь» – дуже повчальна. Вона вчить, як важливо врости особистістю.

«В’язана казка «Киця-Киць». Її головні герої – котики, бо дуже люблять гратись клубочками ниток.

У гості до вишитих, мереживних, бурштинових та інших казок можна завітати за адресою: м. Хмельницький, вул. Подільська, 12, обласний краєзнавчий музей. Години роботи: понеділок-четвер: з 8.00 до 17.00, п’ятниця – до 16.00. Субота, неділя – вихідний.
Вартість квитків: дошкільнятам – безкоштовно, учням – 3 гривні, студентам – 5 гривень, дорослим – 7 гривень. Тематична групова екскурсія (до 30 чоловік) – 30 гривень.
Телефон для довідок: (0382) 65-51-28, 068-529-25-49.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую