ye-logo.v1.2

Плитку державі замовляли «папєрєднікі», а пізно вкладають, бо хотіли… притримати гроші?

Суспільство 3359
Фото: колаж автора

Завісу раптового «покращення» благоустрою вулиць Хмельницького привідкрив голова обласної ради Іван Гончар. І не тільки.

«Плитка во время чумы» чи то пак війни, зовсім невчасно», «Краще б на армію ті кошти пустили», «Невже немає більш нагальної проблеми в місті, ніж тротуари латати?» – така реакція у більшості хмельничан та, подекуди, й гостей міста на те, що останнім часом комунальники масово почали капітальний та поточний ремонт тротуарів поблизу державних та комунальних закладів.

Якщо копнути глибше, нарікання не зовсім справедливі. Хоча мають право на існування.

«Не все так просто, як видається на перший погляд. Подання на реконструкцію та ремонт тротуарів комісія обласної ради подавала ще минулого, 2013 року, при формуванні бюджету. Але кошти прийшли тільки цього року. Та оскільки ці кошти виділені під конкретні роботи, то їхнє цільове призначення змінити неможливо», – спробував пояснити голова Хмельницької обласної ради Іван Гончар на питання «Чому обласна влада «замовила» у держави кошти саме на реконструкцію тротуарів?»

Однак джерела, які мають безпосередній стосунок до обласного бюджету, кажуть, що цільове призначення таки намагалися змінити. Цим, мовляв, і пояснюється те, що роботи проводяться лише зараз, а не влітку, коли були кращі погодні умови, адже кошти з державного бюджету прийшли вже давно.

«Це ж політика! Минуле керівництво вирішило, що потрібні тротуари. Після зміни влади змінилися й пріоритети. Спочатку тут, в області (обласна рада – авт.), кошти пробували притримати, щоб наступного року, як залишок, використати для інших, більш нагальних потреб. Але ж місто (міська влада – авт.) почало наполягати. Підключили всі можливі і неможливі важелі впливу, аж до обласних депутатів та голів фракцій, почали тиснути, мовляв, віддайте гроші на те, на що вони призначені. Дотиснули», – розповідає джерело Газети «Є».

За словами нашого джерела, кошти на виконання цих робіт у міському бюджеті були ще в серпні. Однак, переконують в обласній раді, міська влада теж вирішила притримати гроші і використати їх у наступному році. І теж – на інші цілі. Та тут вже не заспокоїлася обласна влада, яка змушена була добровільно-примусово таки передати кошти транзитом з державного до міського бюджету і почала вимагати їх освоєння ще цього року.

Іван Гончар підтвердив ці слова.

«Ми намагалися ці кошти повернути і поставити у дохід бюджету обласної ради, а в березні 2015 року розділити як залишки, на інші, більш важливі потреби. Але в липні цього року мене почали звинувачувати в тому, що я тримаю кошти і не передаю на місто, бо, нібито, «щось з того маю». Навіть почали погрожувати, що напишуть щось там кудись там, що ці субвенції з державного бюджету я не виділяю на міський бюджет. Мені нічого не залишалося, як віддати ці кошти на місто», – пояснив Іван Ярославович і додав, що, незважаючи на ці політичні ігри, місто від ремонтів та реконструкцій лише виграє.

«Пам’ятаєте, коли робили вулицю Проскурівську? Тоді теж було не на часі, було більше критики, ніж підтримки, але ми й досі маємо прекрасну пішохідну вулицю. Тому те, що центральна частина міста стане більш естетичною, це лише плюс. Все решта не має значення», – резюмував Іван Гончар.  

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую