ye-logo.v1.2

Суд над перевізником, маршрутка якого перевернулася у Лезневому, досі не поставив крапку у справі

Суспільство 2973
Петро Стецюк не розуміє, чому його підприємство хочуть позбавити ліцензії
Петро Стецюк не розуміє, чому його підприємство хочуть позбавити ліцензії. Фото: автора

У підприємства «Купава» все ще хочуть відібрати ліцензію на перевезення пасажирів у Хмельницькому.

Вчора, 27 листопада, у Вінниці розглядалась апеляційна скарга Укртрансінспекції щодо рішення Хмельницького окружного адміністративного суду про дозвіл малому приватному підприємству «Купава» здійснювати пасажирські перевезення. Нагадаємо, раніше суд скасував рішення Укртрансінспекції анулювати ліцензію на перевезення пасажирів перевізнику, на маршруті якого 11 червня сталась ДТП, внаслідок якої загинуло двоє людей і близько 30 пасажирів отримали тілесні ушкодження.
«Відсутність прямого договору між ПМП «Купава» та водіями, які здійснюють пасажирські перевезення, – це одне з основних порушень. Також немає документів та графіку проведення ТО-1 і ТО-2, тобто немає підтвердження про проходження технічного огляду транспортних засобів. Ще один пункт порушення – медогляд праціників. Цих порушень достатньо, щоб позбавити ліцензії підприємство», - каже начальник Управління ліцензування та адміністративних послуг Укртрансінспекції Андрій Рубленко.
За його словами, передрейсовий технічний огляд транспортних засобів проводиться формально, оскільки транспортні засоби фактично не зупиняються на оглядовій ямі, а лише проводяться записи до журналів, таким чином, за дві хвилини механіки нібито встигають повністю оглянути автомобіль.
Представники ПМП «Купава» вважають свою діяльність цілком законною, опираючись на рішення суду першої інстанції. Результати позапланової перевірки за дотриманням ліцензійних умов вважають необ’єктивними.
«Хмельницький окружний суд не знайшов підстав для анулювання ліцензії. Ми спростували всі так звані порушення, на які вказала Укртрансінспекція. За законом, наше підприємство повинно здійснювати контроль за проведенням техогляду, а не безпосередньо проводити його. Договори з водіями теж законні, а щодо медичних довідок, то лише в одного водія вона була протермінована менш ніж на місяць», - пояснює на суді представник ПМП «Купава».
«Я не розумію, чому підприємство «Купава» хочуть позбавити ліцензії без поважних причин. Аварії стаються щодня, розбиваються літаки. Але ж не забирають ліцензію в аеропорту. Нехай усі претензії адресують не підприємству, а мені, якщо я особисто щось неналежним чином зробив», - каже директор ПМП «Купава» Петро Стецюк.

Директор ПМП "Купава": "Підприємство хочуть позбавити ліцензії без поважних причин"

За його словами, працівники підприємства не повинні нести відповідальність за халатність однієї чи кількох осіб, і позбавляти їх права на працю – некоректно.
«Суд визначить, хто винен в аварії – це одна людина чи кілька, але ж не 200, які залишаться без роботи, якщо ПМП «Купава» позбавлять ліцензії. Будемо чекати рішення суду», - додає директор ПМП «Купава».
На слухання приїхали семеро осіб, потерпілих у жахливій аварії у мікрорайоні Лезневе. Люди переконані, що Петро Стецюк ухиляється від правосуддя. Вони обурюються, що ПМП «Купава» досі обслуговує більше 60 маршрутів у Хмельницькому. Постраждалі стверджують, що перевізник не зробив висновків після ДТП. Побоюються, що поки не знову не станеться трагедія - злочинну схему перевезення не вдасться зруйнувати.

Потерпілі в ДТП сподіваються на справедливе рішення

«Мої діти постраждали в аварії, донька досі хворіє. Я мешкаю у Лезневому, тому добре знаю, як працює ПМП «Купава». Автобуси не виходять у рейси, транспорт у жахливому технічному стані, водії грубіянять. Але люди мовчать, бояться, що до нас взагалі автобус не їздитиме, якщо будемо скаржитись. - розповідає Інна Кришталь. – Я не можу зрозуміти, для чого Стецюк вигравав тендер, якщо не може забезпечити якісне обслуговування маршруту. Це ж соціальний транспорт, але складається враження, що з пенсіонерів просто знущаються!».
Більше того, голова громадської організації «Подільське правозахисне об’єднання автомобільних перевізників» Руслан Миронов стверджує, що працівники, долею яких переймається пан Стецюк, нічого не втратять, якщо у нього відберуть ліцензію.
«Перевізники хочуть повернутися до тієї системи, яка була до того, як ПМП «Купава» виграло тендер. Вони змушені здійснювати незаконну оплату оренди маршруту, який обслуговують. Це від 80 до 500 гривень в день. Звісно, ці гроші йдуть не через касу», - каже правозахисник.
Вінницький апеляційний адміністративний суд поки що не виніс рішення у цій справі. Колегія суддів оголосила перерву до 11 грудня.
«Радує те, що нас сьогодні підтримала прокуратура. Хоч суд і не оголосив рішення, та, як на мене, Петро Стецюк занервував. Якщо раніше він не сумнівався у своїй перемозі, думаю, тепер зрозумів, що ми цю справу просто так не залишимо», - переконана донька загиблого в аварії Аліна Козік.
Паралельно триває суд над водієм автобуса, який перевернувся. Івана Снігура звинувачують у загибелі двох та травмуванні більше 30 пасажирів. Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую