ye-logo.v1.2

Хмельницький художник-емальєр Іван Юрков відсвяткував 70-річчя (ФОТО)

Культура 4669

У свій день народження митець дарував подарунки іншим.

Іван Юрков — художник, який присвятив себе рідкісному виду мистецтва — гарячій емалі на металі. Десятки років він творить дивовижні картини, які приваблюють своєю декоративністю, яскравістю кольорів та глибоким змістовним наповненням. Митець переважно працює у техніці перегородчастої емалі, коли на основу напаюються тоненькі металеві смужки (вони є контурами малюнку), а між ними вплавляється кольорове скло.
У своїх роботах Іван Юрков відтворює красу навколишнього світу, фантастично зображуючи гори, квіти, птахів, людей, звертається до вірувань наших предків, етнічних мотивів.


Серед картин, представлених на ювілейній виставці у Хмельницькому обласному художньому музеї, помітне місце посідають емалі на релігійну тематику, а також видання Кобзаря, обкладинки яких Іван Юрков оздобив емалями на теми шевченкових віршів.


На адресу ювіляра під час відкриття виставки лунало багато теплих слів. Усім, хто вітав художника, він дарував свої емалі.
«Головне, що він невтомний художник. Коли б не зайшов до нього у майстерню, він завжди творить», - сказав про колегу художник Микола Мельничук.
«Він працює і в будні, і у вихідні, не може сидіти без діла. Мабуть, Господь дає наснагу творити, чому я дуже радію, - каже дружина художника пані Валентина. - Ці твори будуть довго жити, і нас з ним переживуть».

Понад 40 років дружина Валентина підтримує художника.
Голова міського товариства «Просвіта» Зоя Діденко запропонувала звернутися до влади із пропозицією відкрити у місті кімнату-музей емалей художника.
«Ми вже піднімали це питання, і один із колишніх мерів навіть обіцяв це зробити, але не виконав обіцянку. Думаю, зараз підходящий час для того, щоб довести справу до кінця. Адже Іван Юрков — унікальний художник не лише для Поділля, а й всієї України, його прекрасні роботи мають зберігатися у нашому місті, і хмельничани мають їх бачити», - каже Зоя Діденко.

Ось такі емалі з портретами Шевченка Зоя Діденко отримала у подарунок від ювіляра.
Переглянути емалі Івана Юркова можна у Хмельницькому обласному художньому музеї за адресою: вул. Проскурівська, 47. Виставка орієнтовно працюватиме до 17 грудня.
До речі, у цей же час триває виставка Івана Юркова “Біблійні мотиви на емалях” у Народному Дому “Просвіти” (вулиця Пилипчука, 49).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую