ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкрилась виставка про добрі справи євреїв

Суспільство 2715

Експозиція розповідає про 100-річну діяльність благодійної організації «Джойнт».

Цьогоріч Американський Єврейський Розподільчий Комітет «Джойнт» відзначає столітній ювілей. З цієї нагоди спеціалісти Комітету з Ізраїлю влаштували виставку рідкісних фотографій, на яких представлено вікову історію його добрих справ. На світлинах - люди, які працювали в «Джойнт» в 1920-х роках у Москві, діти, вихованці і вихователі дитячого будинку, робота «Агро-Джойнта». Організація «Джойнт» була створена 1914 року для допомоги євреям, які постраждали від Першої Світової Війни, з 1919 року допомогу отримувала і єврейська громада в Україні.
«Архівні дані свідчать про представництва «Джойнт» у Проскурові та Кам’янці-Подільському, які розповсюджували різнопланову допомогу єврейським громадам по всій території сучасної Хмельницької області. З 30-х років минулого століття діяльність організації була заборонена у СРСР, проте допомога велася підпільно. Зі здобуттям Незалежності «Джойнт» повернувся на терени України, представлений через благодійні фонди, одним з яких є Хмельницький благодійний фонд «Хесед Бешт», який працює в області вже 15 років», - розповідає менеджер з інформації ХБФ «Хесед Бешт» В’ячеслав Нагнибіда.

Виставка подорожує територією України і Росії, у Хмельницький вона приїхала зі Львова. За словами В’ячеслава Нагнибіди, діяльність організації цікава тим, що представники «Джойнт» передавали допомогу не лише єврейському населенню, а й українцям.

«Хоча організація «Джойнт» була створена для допомоги євреям, її діяльність набула значно ширшого масштабу. Така величезна праця за століття може слугувати лише зразком для українців. Ми теж повинні об’єднатися задля спільної справи», - зазначає секретар міської ради Костянтин Чернилевський.
«В державному архіві збереглися документи, які підтверджують героїчність тих людей, які допомагали українцям у скрутні часи. Є й трагічні випадки. До прикладу, в Ярмолинцях лише кілька років тому знайшли могили двох представників «Джойнт», котрих розстіляли місцеві жителі», - розповідає директор обласного державного архіву Володимир Байдич.

На сьогодні «Джойнт» - це потужна благодійна організація, яка розповсюджує свою гуманітарну місію в осередки природніх й техногенних катастроф, збройних конфліктів, тощо. З весни 2014 року «Джойнт» працює й у зоні проведення АТО на Сході України.
Виставка «100 років Американському Єврейському Розподільчому Комітетові «Джойнт» триватиме до 23 грудня у приміщенні обласного художнього музею (вул.Проскурівська, 47).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую