ye-logo.v1.2

Підприємці Хмельницького висловилися за зниження орендної плати за комунальне майно

Економіка 3219

Вони обговорили бюджет міста на наступний рік і внесли свої пропозиції.

Громадська організація «Дія громади» зібрала представників малого бізнесу Хмельницького, щоб обговорити своє бачення бюджету на наступний рік та внести пропозиції щодо його оптимізації. Перше питання, яке підняли підприємці, — це зменшення орендної плати на комунальне майно. Адже у зв'язку із економічною ситуацією в країні їхні витрати постійно зростають, а тому сплачувати оренду плату до бюджету стає дедалі важче.
«Яким буде міський бюджет, говорити ще рано. Але є сталі складові надходжень, серед них — плата за оренду комунального майна (становить близько 1%). У місті близько трьох тисяч юридичних і фізичних осіб користуються комунальним майном, в середньому на кожному такому маленькому підприємстві працює щонайменше три особи. Тобто, у цій господарській діяльності задіяно близько 10 тисяч сімей. Тому це питання дуже важливе, воно стосується багатьох хмельничан, - пояснює голова громадської організації «Дія громади» Ірина Ковальчук. - У зв'язку зі збільшенням витрат підприємців, і не лише по орендній платі, а й комунальним послугам та іншим витратам, вже є проблеми з надходженнями — підприємцям важко сплачувати такі суми».


Якщо говорити про зменшення плати за комунальні послуги не доводиться (в Україні вони — одні з найнижчих у Європі і мають зростати, вважає Ірина Ковальчук), то зменшити орендну плату для підприємців цілком можливо: шляхом перегляду і деталізації ставок, застосування понижуючих коефіцієнтів тощо.
«Хочемо, щоби міська влада допомагала малому бізнесу. Наприклад, під час кризи 2008 року міськвиконком зменшив орендну плату для підприємців. Зараз економічна ситуація ще складніша. Витрати підвищилися, зменшилися заробітки, постає питання: закриватися чи якимось чином триматися на плаву», - розповідає приватний підприємець Світлана Каменецька, яка керує ательє індивідуального пошиву виробів із шкіри і хутра і винаймає чотирьох працівників.
Наприкінці 2013 року міська рада підвищила орендні ставки на комунальне майно.
«До підвищення оренда одного квадратного метра становила 6 грн., зараз — майже 14 грн. Якщо додати оплату комунальних послуг, виходить, що мені потрібно сплатити п'ять тисяч гривень на місяць (на початку року ця сума була вдвічі меншою). Це великий тягар», - розповідає пані Світлана.
Це була перша зустріч, присвячена громадському обговоренню бюджету міста, але не остання. «Дія громади» планує обговорити запропоновані Кабміном зніми у дохідних частинах міських бюджетів, як тільки вони будуть оприлюднені.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую