ye-logo.v1.2

Штрафи не лякають: попри заборону у Хмельницькому продають піротехніку (ВІДЕО)

Суспільство 2978

Міліцейські рейди по точках неліцензованого продажу не дають результату.

Хмельничан закликають із розумінням поставитись до непростої ситуації в країні та відмовитися цьогоріч від салютів. Міська рада навіть заборонила використовувати піротехнічні засоби до завершення антитерористичної операції. Та, очевидно, виявляти громадянську свідомість хочуть не всі, бо піротехніку безперешкодно купують і продають у центрі Хмельницького.
«Міська рада просить хмельничан утриматись від використання фейєрерків під час свят. Але, на жаль, це все, що ми можемо зробити. Свідомі люди самі повинні розуміти, що з України вистачить феєрверків від градів та смерчей, які у зоні АТО виглядають аж ніяк не по-святковому. Турбує сьогодні також серйозна небезпека терористичних актів, а вибухи від салютів будуть дуже недоречними», - говорить секретар Хмельницької міської ради Костянтин Чернилевський.
За законом, щоб продавати піротехнічну продукцію потрібна ліцензія. Салютами можуть торгувати лише спеціалізовані підприємства з універсальним асортиментом непродовольчих товарів, приміщення яких обладнані згідно з вимогами охорони праці, пожежної безпеки та відповідають технічним, санітарно-гігієнічним нормам і правилам. Відповідно, продаж феєрверків на ринках – незаконний. І, як виявилось, правоохоронці тут безсилі.
“Боротися з нелегальним продажем піротехнічних засобів практично неможливо. На жаль, усе, що ми можемо зробити, – це заборонити їх використання. Якщо не виконується заборона, значить міліція не справляється. Недосконале законодавство, що тут скажеш», - додає Костянтин Чернилевський.
Правоохоронці ж переконують, що обов’язки свої виконують справно, проводять рейди, вилучають піротехнічну продукцію, проте продавців цим не злякаєш.

«Працівники відділку міліції контролюють територію, де нелегально продають піротехніку. Практично щодня вилучають салюти, складають адміністративні протоколи. Продавці у палатках спеціально виставляють не весь товар, який мають. Дещо міліціонери вилучили, вони доставляють іще. Коли їх затримують, то пояснюють, що не знали про відповідальність, скаржаться про відсутність іншого заробітку. 600-800 гривень штрафу, який передбачений законом, їх не лякає», - каже речник Хмельницького міського відділу міліції Катерина Терещенко.
Як вона пояснює, використання піротехніки в громадських місцях у новорічну ніч контролюватимуть правоохоронці. Проте вони не зможуть услідкувати за хмельничанами, які підривають салюти у себе вдома, попри заборону міської ради. Та й така заборона, кажуть чиновники, - лише заклик до совісті людей. Проте існує інший аспект. Для багатьох хлопців, які повернулися із зони бойових дій, звуки салютів дуже схожі на вибухи, а тому сприймати їх спокійно вони, як зізнаються, не можуть. Тим часом у центрі Хмельницького і надалі торгують піротехнікою, не ховаючись. Продавці про заборону на феєрверки начебто не чули і детально розповідають, як ними користуватися.

Кореспондент «Газети Є» намагалась купити салюти у ятці біля ТЦ «Либідь Плаза». Там безперешкодно торгують піротехнікою, купити можна все: від простеньких петард до «пишних» феєрверків. Яку територію в цей час контролюють міліціонери – не зрозуміло.

Відео Галини Мельник та муніципальної ТРК "Місто".

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую