ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкрилася унікальна різдвяна виставка ікон

Культура 3619
http://cerkva-km.info/
Фото: http://cerkva-km.info/

Хмельничан та гостей міста запрошують побачити святкову склянку експозицію «Різдвяна зірка».

Свою третю персональну виставку «Різдвяна зірка» на розсуд хмельничан та гостей міста представила художниця-іконописець Тетяна Цимбарецька. Мисткиня пише ікони вже п’ятий рік. Благословення отримала в Свято-Георгіївському монастирі, поблизу Севастополя, на мисі Фіолент у настоятеля монастиря Ігумена Саватія та у Батюшки Василя в церкві Григорія Богослова, що в с. Іванківці Хмельницького району.
Ще будучи дитиною пані Тетяна мріяла стати художницею. Після завершення художньої школи навчалася в училищі на художника-оформлювача. Розпочинала писати візантійські ікони, але стиль творчості кардинально змінився після подорожі художниці у Коломию. Там вона познайомилася з іконами на склі.
Зображення святих на склі було поширене у 18-19-ому століттях. Згодом подібний іконопис занепав. Тепер його відроджують. В Україні ікони на склі почали активно писати в 17 столітті, в той час більшість звичних нам ікон на полотні не кожен міг собі дозволити купити. Тому в селах з’явилися майстри, які на склі писали свої роботи. До речі, такі ікони були свого роду першими розмальовками, образи та фігури на склі зображувалися лише чоловіками, а все інше могли розмальовувати жінки та діти. Ікони на склі не канонічні, їх не ставлять в церквах, але вони мають свою душу.

Десятки робіт створених на склі можна побачити впродовж січня в холі ХОТРК «Поділля-центр».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую