ye-logo.v1.2

Експерт про бюджет: Якби був контроль за використанням коштів, то податків би вистачило

Економіка 2706
Світлана Трач: Схеми залишилися ті самі, що й були
Світлана Трач: Схеми залишилися ті самі, що й були. Фото: автора

Аудитор з 20-літнім стажем Світлана Трач проаналізувала окремі пункти та поправки, які парламент планує внести до бюджету та окремих законів.

Окремі поправки, за словами Світлани Василівни, серйозно «вдарять» не по тих, хто незаконно нажив своє майно, а по українцях середнього класу. На запрошення Хмельницького обласного партійного осередку "УДАРу" експерт проаналізувала поправки "проти" та "за" які виступають ударівці у парламенті. 

Зокрема, це стосується поправки про введення для фізичних осіб обов’язкового декларування доходів витрат та належного їм майна.

«Такі зміни до бюджету мають право на існування, але не в тій редакції, в якій вони подані. Адже з одночасним наданням податковим органам права перевіряти фізичних осіб та донараховувати 30%, це означає, що кожен з нас мав би, повертаючись в минуле, зберігати усі документи, до прикладу, на будівництво будинку чи купівлю якихось вартісних речей», – пояснює пані Світлана.

За її словами, ця поправка до закону «вдарить» по середньому класу, якому й так зараз не солодко.

«Якщо ж законотворці хотіли, щоб більш багаті верстви населення сплатили ці відсотки, хотіли ввести декларування для тих, хто нажив своє майно незаконно, то тут не варто нічого вигадувати, тут має вступати в силу кримінальний кодекс.Тому ця норма взагалі не може застосовуватися до нашого суспільства», – переконана Світлана Василівна. 

Введення податку на комерційну нерухомість та заміна неоподаткованої мінімальної площі податком на житлову нерухомість.

«Конституцією гарантовано кожній людині право на житло. І якщо гарантоване Конституцією житло обкласти податком, то це буде абсурд! Тому правильно роблять, до прикладу, депутати від «Удару», що відстоюють скасування цього пункту. Те ж саме стосується й поправки про банківську таємницю. Якщо депутати приймуть ті поправки, це означатиме, що усі ваші кошти та їх рух на рахунках будуть під пильним поглядом контролюючих органів», – переконана експерт. 

Партійці у парламенти виступають також проти механічного об’єднання податків, однак експерт каже – нічого страшного у цьому об’єднанні немає, а навпаки, є користь.

«Ці податки об’єднанні за своєю суттю. Наприклад, акцизний податок трансформується у такий, який він і був, а екологічний податок з палива закладений у ціну самого палива. Те ж саме – з податком за першу реєстрацію автомобіля. Це все, що закладене у вартість, і не є додатковим податком», – пояснює Світлана Василівна. На її думку, не є великим злом, якщо замість двадцяти двох податків, буде сплачуватися лише дев’ять.

«Внаслідок об’єднання єдиного податку з шести груп у чотири, зменшиться надходження до місцевих бюджетів. Але малий бізнес буде задоволений, тому що там обороти до 20 мільйонів. Якщо сьогодні підприємець сплачує 3% зі сплатою ПДВ та 5% без сплати ПДВ, то буде сплачувати 2 та 4 відсотки відповідно».

«Дуже правильно, що ви відстоюєте позицію про те, щоб звільнити від збору купівлю валюти для погашення кредитів. Я сама заручник валютного кредиту, тому добре розумію, наскільки це важливо. Ми де-факто розуміємо, що валютні кредити протизаконні в Україні. Але якщо підняти усі кредити, які були видані населенню у валюті, то банки розпадуться. Тому судова система, знаючи це, приймає рішення не на користь людей.

Проаналізувала Світлана Трач й інші пропозиції та правки до бюджету та окремих законів України.

У підсумку залишила партійцям побажання, процитувавши слова Прем’єр-міністра про те, що «якби у нас був контроль за використанням бюджетних коштів, то нам вистачило би тих податків, які сплачуються в Україні».

«Відстоюйте, будь ласка, контроль саме за використанням коштів із бюджету. Адже контролюється зараз податковим кодексом сам платник податків, а не використання коштів. Ось ввели військовий збір. Ми платимо його на ентузіазмі, бо свідомі, але де тут держава? Кошти як відмивалися, так і відмиваються, схеми залишилися ті самі», – резюмувала Світлана Василівна.

Марія Росецька.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую