clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt

При приготуванні крабових паличок жоден краб не постраждав

Дмитра Скрипника

Філе якої риби йде на приготування сурімі, багато виробників воліють замовчувати.. Фото: Дмитра Скрипника

«Сімейна газета» вирішила дізнатися, який виробник реалізує смачніші крабові палички, і влаштувала серед працівників редакції дегустацію цього біло-червоного замороженого продукту

 Крабові палички впевнено зайняли свою нішу в світі продуктів харчування. Те, що в них немає крабів, знають, напевно, вже всі. Проте ми тішимо себе думкою, що нехай не ракоподібні, але хоча б риба в паличках є. Проте і рибними їх назвати можна з дуже великою натяжкою. Звісно, деякі виробники чесно вказують на упаковці відсотковий вміст рибного фаршу у своєму продукті. Тому уважно читайте етикетки й обирайте продукт, у якому сурімі не менше 40%. Сурімі – це фарш тонкого подрібнення з філе риб, який багаторазово інтенсивно промивали й рафінували задля видалення кісток, чорних плівок, пігментних, жирових й інших речовин. В результаті фарш набуває світлого кольору, високу желеподібну здатність та еластичність, не має вираженого рибного запаху і смаку. В цей фарш і додають різні харчові домішки. А от про те, яке філе риби йде на приготування сурімі, багато виробників воліють замовчувати! В кращому випадку це минтай, пікша, хек, тріска, путасу, ставрида. Для здешевлення продукції можуть використовуватися навіть рибні відходи, кістки та нутрощі.

Продукт під мікроскопом: Хто є хто?

Підфарбовувати рибну продукцію синтетичними барвниками заборонено, і ця вимога виконана: у складі крабових паличок – екстракт паприки і кармін, які є натуральними барвниками. Не зовсім зрозуміло, для чого в палички доданий білий барвник діоксид титану... Вочевидь, споживач швидше віддасть перевагу білосніжному продукту, ніж сірувато-білому. Е202 – сорбат калію, один із найпопулярніших консервантів, який вважається безпечним для організму людини. Е407 – карагенан, виробляється з морських водоростей. Е415 – ксантанова камедь, природний полісахарид. Е417 – тари камедь, подрібнене насіння дерева тара. Що ж стосується глутамату натрію (Е621) – найпоширенішого підсилювача смаку в світі, то його вплив на організм ще остаточно не вивчений. Японці навіть назвали його «умами» – п'ятий смак (після солодкого, солоного, кислого і гіркого). Є відомості, що він викликає звикання та негативно впливає на зір. Отже, поряд із цілком безпечними інгредієнтами, в крабових паличках можуть приховуватися й різноманітні стабілізатори, поліфосфати (їх також використовують: для пом'якшення води; для знежирення волокна; як інгібітор корозії; як компонент синтетичних миючих засобів, а також мила і пральних порошків) та сорбіти (харчові підсолоджувачі).
Тест: «сліпе куштування»
Ми зупинили свій вибір на шести марках, які є найпопулярнішими у торговій мережі Хмельниччини. Зауважимо, що жоден учасник нашої дегустації навіть не здогадувався, який саме продукт він пробує. Ми завчасно приховали усю можливу інформацію та пронумерували тарілки, на які, власне, і виклали шість зразків. Оцінювали традиційно за п'ятибальною системою, враховуючи смак, запах та структуру.


«Краще купуйте морепродукти: мідії, морську капусту», – каже головний дієтолог області Альона Брянцева
«Передусім хочу сказати декілька слів про рибу загалом, – каже головний дієтолог області Альона Брянцева. Це, звісно, дуже корисний продукт, але її можна споживати далеко не всім, не завжди та не у будь-якому вигляді. Не менш цінні для харчування людини й морепродукти: мідії, краби, креветки, морські гребінці, морська капуста тощо. Вони багаті на білок, при цьому мають низький вміст жиру (на відміну від риби, в якій може міститися до 30% жиру). Саме тому на фоні риби морепродукти виглядають «привабливіше». Крім того, вони містять багато калію, кальцію, заліза, йоду, марганцю тощо. В мідіях, до прикладу, білка вдвічі більше, ніж у курячому яйці. Але останні дослідження виявили, що в рибі та морепродуктах ще й великий вміст холестерину (навіть більше, ніж у свинині та яловичині). Тому зловживати ними не варто. Добре додавати морепродукти в салати. В ідеалі крабові палички фарбують екстрактом, який видобувають із панцирів крабів. Він же і надає продукту характерного крабового присмаку. Проте виробники, частенько, аби знизити собівартість продукту, обходяться без нього й використовують штучні ароматизатори та барвники».

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео



Курси валют на 05.12.2016
купівля
продаж
Міжбанк
$
25.97
26.01
27.66
27.7
0.41
0.41

Архів новин

<<Грудень 2016>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31