ye-logo.v1.2

Крижана вода оздоровить і омолодить

Здоров'я 4957
Фото: Дмитра Скрипника

А від хвороби вбереже віра. Проте, все-таки, стрибати в ополонку можна не кожному

Незабаром православні відзначатимуть одне з найбільших християнських свят – Водохреща. Вже традиційно цього дня багато подолян поспішають до водойм, аби скупатися у крижаній воді, яка цього дня має цілющі властивості. Взагалі моржування, кажуть медики, – справа хороша. Розумно використаний холод може зняти набряки, запалення, оновлює тканини організму. Моржування підвищує працездатність, опірність організму до холодових, психічних і фізичних навантажень. Починати моржування фахівці радять поступово, краще під наглядом досвідченого моржувальника. І обов’язково після консультації з лікарем. Але на Водохреща занурюються в ополонку не тільки досвідчені «моржі», а звичайні люди, які роблять це лише раз на рік, або взагалі зважилися на такий крок вперше. Кажуть, купання на Водохреща допоможе очиститися від гріхів та оздоровитися.

Однак, насправді купання у крижаній воді корисне далеко не всім і може мати негативні наслідки. Медики застерігають, що особливо небезпечною така купіль може бути для людей старшого віку, дітей та тих, хто має гострі та хронічні захворювання. «Зимове купання – це один з методів загартовування організму, – каже заступник головного лікаря Хмельницької міської поліклініки № 4 з лікувальної роботи, головний спеціаліст області з сімейної медицини Валентина Гесаль. – Але починати загартовувальні процедури потрібно поступово. Найкраще це робити влітку, після консультації з лікарем та за його порадами. Зазвичай, до холодної води організм привчають поступово. Зопалу кидатися у крижану воду, тільки за компанію, не раджу. Адже занурення у холод – це стрес для організму. І не кожному він піде на користь. Тому, якщо ви вирішили скупатися на Водохреща у відкритій водоймі, спочатку проконсультуйтеся з лікарем. Адже можна не занурюватися у холодну воду, а просто нею вмитися, бо цілющою на Водохреща вважається будь-яка освячена вода. Не варто купатися у крижаній воді тим, хто має атеросклероз, гіпертонію, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хвороби суглобів, ЛОР-органів, органів дихання, нирок, статевої системи. Я вже не кажу, що не можна купатися, якщо ви якраз хворієте. Навіть, якщо це – незначний нежить чи покашлювання». Солідарний з Валентиною Григорівною і головний лікар обласного кардіологічного диспансеру Ігор Салабай. «При будь-якій серцево-судинній патології не ризикуйте, а перед тим, як вдатися до купелі, порадьтеся із лікарем, – каже Ігор Олегович. – Адже під час занурення в холодну воду організм людини отримує сильний стрес. У людей з серцево-судинними хворобами це може призвести навіть до зупинки серця. Раніше, ще за радянських часів, лікарі-кардіологи проводили так звані холодові проби, коли пацієнт занурював руки у холодну воду. Але після того, як такі проби призвели до кількох інфарктів, їх робити заборонили. І це у крижану воду поміщали тільки руки, а коли зануритися повністю, уявіть, якими можуть бути наслідки! Й хоча така реакція організму на холодну воду – рідкість, все одно експериментувати не варто. Якщо хочете скупатися на свято, запитайте у свого лікаря, чи можна це вам робити, як підготуватися. Це займе хвилин двадцять, але вбереже вас від важких наслідків». Не радить обливатися холодною водою чи моржувати і обласний спеціаліст з нетрадиційної медицини Ольга Пітей. «Так ми просто пригнічуємо імунітет, – каже вона. – А от сауна та контрастний душ добре тренують судини, але й тут слід бути обережним. Якщо після сауни чи контрастного душу у вас з’явилося часте сечовипускання, це свідчить про передозування процедур».

А ще, кажуть фахівці, треба щиро вірити, що купіль очистить душу і тіло і піде вам на користь. Якщо ж такий вчинок – просто данина моді, краще від нього відмовитися.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую