ye-logo.v1.2

Ірина Ковальчук: «При формуванні міського бюджету влада має дослухатися до думки людей»

Економіка 3745

Про це йшлося на круглому столі, організованому громадським об’єднанням «Дія громади» та підприємцями Хмельницького.

Прийнятий напередодні Нового року Державний бюджет та зміни до податкового і митного законодавства поставили чимало гострих питань перед приватним бізнесом. Обговорити їх і зібралися громадські активісти, підприємці, преставники Торгово-промислової палати, обласної ради та адміністрації й фіскальних служб. Представники малого та середнього бізнесу гостро критикували ці зміни, адже через додатковий фіскальний тиск та складність адміністрування податків , вони лише стануть тягарем для реального сектору економіки міста.
Зокрема, йшлося й про податки та збори, які відтепер визначатимуться на місцях. До прикладу, податки на комерційну нерухомість та автотранспорт. Їх розміри мають бути визначені при прийнятті міського бюджету. Тому, наголошували присутні, так важливо, щоб міська влада долучилася до широкого обговорення цих нововведень, зробила їх прозорими. Натомість на круглий стіл, який мав на меті розглянути нові правила формування міського бюджету, ні депутати, ні представники виконкому не прийшли. І хоча до сесії, на якій має бути проголосований основний фінансовий документ міста залишилися лічені дні, ніхто ще не бачив його проекту (на відміну, до речі, від обласного бюджету, який був представлений громадськості). Активісти та підприємці зійшлися на думці, що самі підготують за запропонують владі ставки податку на нерухомість. А також звернуться до міськради з вимогою зробити бюджетний процес прозорим.
Голова громадської організації «Дія громади» Ірина Ковальчук також прозвітувала про те, що за результатами минулого зібрання, на якому йшлося про оренду комунальної нерухомості, в міській раді вже створено робочу групу. «Якщо будемо сидіти, склавши руки, проблеми наростатимуть, як снігова куля, – наголосила вона. – Це наші гроші, це наше місто. І ми маємо брати безпосередню участь в тому, що відбувається».

Стосовно ж встановлення податку на нерухомість, Ірина Іванівна заявила, що "якщо міська влада буде ігнорувати пропозиції підприємців, то вони самостійно готуватимуть проекти рішень з тими ставками, які вважають реальними і виноситимуть їх на розгляд виконавчого комітету та депутатів". 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую