ye-logo.v1.2

Ікону зберегли для нащадків звичайні городочани

Культура 6166

Відомо чимало випадків зцілення від недуг та інші милості, які люди отримали після молитов перед чудотворною іконою Святого Антонія, що зберігається у Городку

 Загалом же ікона Святого Антонія Падуанського відома близько 400 років. Спочатку образ знаходився в костьолі францисканців у Кам’янціПодільському. Але татари, переконавшись у чудотворних властивостях ікони й злякавшись її сили, змусили прибрати її з храму. Тому у 1787 році ікону перевезли до Городка, де вона деякий час зберігалася у костелі Святої Анни, збудованому у 1732 році. Відтоді Святий Антоній став покровителем Городка. Після будівництва у містечку нового храму єпископа та мученика Святого Станіслава, чудотворний образ перенесли туди, де він залишався аж до знищення костелу радянською владою у 1935 році. Відтоді ікону переховували місцеві мешканці. Як розповідали старожили, зображення Святого Антонія з дитятком на руках церковний сторож вирізав з рами, обгорнув його навколо тіла й, під пильними поглядами енкаведистів, виніс з костелу. Є відомості, що до війни образ переховувала Кася Кисилівська, яка довгі роки була презесом (головою) каплички в Городку. У 1957 році ікону намагалися реставрувати. Весь образ разом із фрагментом і оригіналом тоді був замальований. Але чудотворні ікони не гинуть... Наприкінці сімдесятих – на початку вісімдесятих років, завдячуючи тодішньому настоятелю парафії отцю Владиславу Ванагсу, на місці каплиці збудували храм – перший за часів комуністичної влади в Україні. Образ Святого Антонія переселився туди.
Перекази про чудотворність ікони люди передають від покоління до покоління. За часів Союзу в день Святого Антонія (13 червня) до містечка з’їжджалися віруючі з усіх колишніх республік – католики, православні, євреї, протестанти. Збереглася ця традиція й донині. Тепер на день Святого Антонія до храму приходять майже усі мешканці райцентру, приїжджає сила-силенна гостей. Святого Антонія прохають про зцілення від недуг, деколи смертельних. «Якось одна жінка, яка приїхала до Городка з Тернопільщини, розповіла, що кілька років тому у неї була невиліковна хвороба суглобів, – розповідає отець Віктор Лутковський. – Люди порадили їй приїхати до Городка, помолитися Святому Антонію. Після поїздки вона швидко одужала, тепер може вільно ходити. Відтоді жінка навідується сюди щороку. Ще один приклад. В однієї моєї знайомої дочка захворіла на рак – усі обстеження підтвердили діагноз. Потрібно було їхати до Києва й рятувати дівчину. Жінка прийшла до храму й попросила про молитву до Святого Антонія за зцілення для дочки. Після того дівчина поїхала до лікарні й виявилося, що хвороба відступила, і це підтвердили обстеження. Крім того, є багато свідчень, що Святий Антоній допомагає при втраті якихось цінностей. Власне, таке диво сталося і з тодішнім настоятелем парафії отцем Владиславом Ванагсом. І ці дива – не якісь забобони чи чари, а справа віри у Господа. Про заступництво Святого Антонія треба просити з чистою душею і великою вірою у Бога».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую