ye-logo.v1.2

У Хмельницькому смолоскипним маршем вшанують загиблих під Крутами

Суспільство 2211
Фото: з архіву та vk.com

Хмельничан закликають приєднатися до акції.

У четвер, 29 січня, у Хмельницькому відбудеться смолоскипний марш на честь героїв Крут. Хмельничани вийдуть на майдан Незалежності о 17:30 і зі смолоскипами пройдуть вулицями міста.
"Традиційно марш розпочнеться на майдані Незалежності, далі пройде вулицями Кам'янецька, Подільська, Соборна, Проскурівська і завершиться поблизу пам'ятника Тараса Шевченка. Ми закликаємо хмельничан долучитися до ходи, факелами забезпечимо. У 1918 році студенти повстали проти загарбників, сьогодні ж Україна бореться проти того самого ворога", - розповів організатор смолоскипового маршу Віктор Бурлик.

Довідка

29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути (130 км на північний-схід від Києва) стався бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 київськими студентами, які захищали підступи до Києва. Більшість українських добровольців були членами молодіжного Братства українських самостійників Юнацької школи імені гетьмана Богдана Хмельницького та Студентського куреня Українських січових стрільців - переважно студенти Київського університету, політехнічного інституту та гімназисти. Бій тривав 5 годин. Всі студенти загинули. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, - та у свідомості багатьох він набув особливого значення завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую