ye-logo.v1.2

Філософсько-політичні плакати

Культура 2570

До березня «мешкатимуть» у музеї історії міста Хмельницького.

Нині, під час непроголошеної війни, коли ворог не лише знищує фізично, а й веде інформаційну боротьбу за свідомість людей, музей історії міста Хмельницького вирішив запросити подолян на символічний екскурс в історію нації, аби усвідомити припущені помилки минулого та не допустити їх у майбутньому. У художній залі музею усі бажаючі зможуть побачити неординарні філософсько-політичні, історичні та соціальні плакати хмельничанина Юрія Гончаренка.
Автор називав свої роботи політичними замальовками – «графічним виразом реалій, страшніших за картинки». У своїх нотатках Юрій Гончаренко зазначав, що будь-який справжній твір мистецтва народжується з любові до життя, а його політичні замальовки – з неспокою за долю України та за майбутнє української нації. І хоча у 2013 році життя Юрія Гончаренка обірвалося, але його оригінальна образна мова продовжує жити у його плакатах, в яких він прагнув осягнути минуле та дійсність.
Представлені на виставці більше трьох десятків плакатів Юрія Гончаренка – це зведені у чітку візуальну формулу повідомлення, призначені українській нації для висновків і конкретних дій.

Аби привернути інтерес і увагу глядача, активізувати його сприйняття, націлити у потрібному напрямку свідомість і волю до дії Юрій Степанович використовував образотворчі метафори, загальнозрозумілі символи, співставляв різномасштабні зображення та події, що відбувалися у різних просторах.

Важливу роль в роботах відіграє характер шрифту і розташування тексту, яскраве умовне декоративне колірне рішення.


За словами родича автора плакатів Юрія Молдована, Гончаренко мав загострене почуття справедливості, завжди перебував у пошуках істини. Тому його символічних та простих зображеннях закладений глибокий філософський зміст.
Виставка плакатів Юрія Гончаренка, яка має символічну назву «Обгортки для мізків», працюватиме у музеї історії міста Хмельницького (вулиця Проскурівська, 30) до березня: з 9.00 до 18.00, перерва з 13.00 до 14.00. Вихідні – неділя, понеділок.

Юрій Гончаренко


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую