clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt

«Розсаду ми вирощуємо в парниках на кінському гноєві», —

«Закладання таких парників потребує досвіду, який формується не рік і не два», – каже Іванна Білоус.

«Закладання таких парників потребує досвіду, який формується не рік і не два», – каже Іванна Білоус.. Фото: Фото з архіву родини Білоусів

ділиться городниця із села Прислуч Полонського району Іванна Білоус

 Добре, що люди навчилися спостерігати за процесами в природі й призвичаїлися застосовувати її «секрети» в повсякденному житті. Особливо це стосується городництва та садівництва. Адже деякі знання передаються з покоління в покоління і завдяки цьому фермери збирають багаті врожаї без особливих зусиль. Один із таких природних процесів ось уже понад 20 років використовує родина Білоусів. Городники вирощують розсаду у парниках лише на кінському гноєві й запевняють, що кращого підживлення для майбутніх овочевих культур не існує. «Закладання таких парників потребує досвіду, який формується не рік і не два, – каже Іванна Білоус. – Наша ж родина завдячує цим методом дідусеві Івану Білоусу, який змалку знав усі ці секрети й навчив нас».
«Закладати парники починаємо наприкінці лютого-на початку березня»
За словами пані Іванни, гній у великій кількості має здатність виділяти тепло. В народі ще кажуть: «гній горить». Але найбільше це притаманно кінському гноєві. «Всередині кагату кінського гною, який «загорівся», температура може сягати 60°С, – запевняє городниця. – Ось саме таке тепло й використовується в парниках для підігріву грунту. Ми живемо в селі і, звісно, тримаємо коней – тому цього органічного багатства у нас за зиму назбирується вдосталь. А якщо не вистачає, то купуємо в сусідів. Також з осені заготовляємо багато соломи і грунт у парники.
Закладати парники починаємо наприкінці лютого-на початку березня, коли зазвичай земля ще вкрита снігом. Місце спочатку очищаємо від снігового покриву, робимо розмітку. Далі краї парників встеляємо соломою заввишки приблизно 40-60 см та завширшки 50 см. Центр притрушуємо також соломою. А тоді вилами почергово протрушуємо гній, солому. Гній на момент закладання парників має «горіти». Ознакою цього є пара та прілий запах, який йде від купи. Загальна висота шару гною – 40 см, соломою лише злегка прикидаємо, тому орієнтовна висота парника виходить 0,5 м. Верхній шар має бути з гною. Наступний етап – виставляємо дерев’яні короби (висота стінки 30 см) і накриваємо їх віконними рамами. Зверху вся конструкція накривається поліетиленом та великим шматком сукна, боки щедро обкладаються соломою».
Якщо лютують морози, лийте у парник окріп
«Добре, коли в дні висаджування розсади погода радує відлигою – тоді парники починають «горіти» за 4-7 днів, – каже пані Іванна. – Але останніми роками в цю пору лютують морози, тому доводиться втручатися і допомагати процесу. Для цього слід розкрити парники і налити окріп (десь 2-3 відра) у короб, але не по всій площі, а в 1-2 місцях. Потім швиденько парник закрити й зачекати ще декілька днів. Коли вони починають парувати, ми ногами добряче витоптуємо всередині коробів, дно щедро встеляємо тирсою, а на верх уже заносимо землю. Важливо, щоб шар землі був не тоншим 8 см (в ідеалі 14 см). Спеціальним дерев’яним маркером витискуємо рівчачки, в які сіємо насіння ранньої капусти, перцю, баклажанів, помідорів, селери та квітів. Рівці притрушуємо (окрім тих, де посіяли селеру) пересіяною на ситі землею, злегка приплескуємо дерев’яною дощечкою, поливаємо теплим розчином «Фітоспорину» і все добре вкриваємо.
А далі починається найцікавіше: ми стежимо за температурним режимом, адже для проростання кожної рослини він різний. Капуста, до прикладу, при температурі 36-40°С зійде за три дні, а насіння пасльонових при такій температурі може випріти, їм для проростання потрібно 28-30°С тепла та від 7 до 14 днів, залежно від культури. Щойно починають із землі прокльовуватися паростки капусти, температуру в парнику знижуємо до +16°С, тоді розсада не витягується і росте цупкою, наче дубочки. Перці й баклажани комфортно ростуть при +25°С».

«Розсаду поступово потрібно загартовувати, а за 2 тижні до висаджування в грунт взагалі залишити без укриття», – ділиться городниця Іванна Білоус.


«Спочатку висівайте перець і баклажани, а через два тижні – помідори»
За словами родини Білоусів, позитивно впливають на ріст розсади такі звичні городникам агроприйоми як прополювання та розпушування грунту в міжряддях. До того ж розсаду поступово потрібно загартовувати, а за 2 тижні до висаджування в грунт взагалі залишити без укриття, щоб ночувала під зоряним небом і звикала до сонця. «Наш досвід навчив нас спочатку висівати перець і баклажани, а через два тижні – помідори, – ділиться Іванна Білоус. – Оскільки останні швидше сходять і мають стрімку силу росту. І якщо їх посіяти в такі теплі парники на кінському гноєві зарано, то розсада помідорів швидко витягнеться і переросте (що призведе до зменшення врожаю).
Хочеться відзначити, що під такі парники у нас є постійне місце. Першокласний перегній тут утворюється за один сезон, який ми восени розвозимо по грядках.
Останні роки для поливу розсади в наших парниках користуємося біологічними препаратами, такими як «Фітоспорин», «Мікосан», «Емочки» (попереджують та захищають від грибків на грунті, й особливо від «чорної ніжки»). Дуже сподобалися «Гумісол», «Ріверм», «Гумат калію», «Азот офіт» тощо. Рослини завдяки їм здорові та набирають зелену масу просто на очах».  

 

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео




Архів новин

<<Грудень 2016>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31