ye-logo.v1.2

Система оповіщення: чи готова Хмельниччина до надзвичайних ситуацій

Суспільство 2282
Фото: gazeta-misto.te.ua

Основна апаратура оповіщення нині морально і фізично застаріла, проте в цілому система здатна виконувати покладені на неї завдання.

Із впровадженням в Україні стану підвищеної готовності, в області тривають перевірки систем цивільного захисту населення. Фахівці з’ясовують, чи готові вони до роботи в умовах надзвичайних ситуацій. Також передбачені заходи щодо перевірки системи оповіщення, основні технічні засоби якої дістались країні у спадок від Радянського Союзу і, фактично, з того часу не модернізувались.
«Обласна спеціалізована служба оповіщення і зв’язку створена 2009 року. До неї входять Хмельницька філія ПАТ «Укртелеком», Хмельницька дирекція УДП «Укрпошта», ПАТ Подільська Телефонна Компанія «Мітел», ХОДТРК «Поділля-центр», представник «Київстар GSM», Хмельницька філія СП «UMC» і Хмельницька філія Концерну РРТ», - розповідає начальник технічної служби «Укртелекому» Руслан Петров.
Попри це, за його словами, приватні оператори зв’язку участі в роботі служби не беруть, бо їхні представники в області не мають жодних технічних або розпорядчих повноважень для цього.
«Таким чином, вже котрий рік основним технічним засобом оповіщення є автоматизована апаратура оповіщення «Сигнал-ВО», яка розміщена на технологічних майданчиках філії «Укртелеком». Уся апаратура ще була зроблена у 70-х роках, прийнята в експлуатацію у 1986 році, і за цей час не було проведено жодної її модернізації», - підкреслює Руслан Петров.
Як наголошує фахівець, за цей час апаратура морально і фізично застаріла. Інституту, що її проектував, і заводів, що виготовляв, уже не існує. Елементарна база, на якій створена апаратура, нині промисловістю вже не випускається.
«У 1986 році до апаратури оповіщення було підключено 325 електросирен і більше 500 тисяч радіоточок. На жаль, на сьогодні до апаратури підключено всього 72 електросирени та менше 45 тисяч радіоточок. Кількість заяв про відключення радіоточок з кожним роком зростає. Абонплата за них навіть не покриває витрати на їх утримання, - констатує Руслан Петров. - Загалом за своїм технічним станом апаратура оповіщення «Сигнал-ВО» обмежено здатна виконувати покладені на неї завдання щодо оповіщення населення у випадку надзвичайних ситуацій. На сьогодні модернізація, або відновлення її початкового стану, не доцільна ні технічно, ні фінансово».
Фахівець пояснює, що частково цю проблему в області минулого року вирішили, і за результатами проведеної роботи, система оповіщення в цілому здатна здійснювати покладені на неї завдання.
«За рахунок державних бюджетів у 2014 році придбано і встановлено п’ять сирен ручного запуску, 76 гучномовців, дев’ять мегафонів та 100 FM-приймачів. У всіх райдержадміністаціях встановлені ноутбуки, на базі яких за допомогою пристрою автоматичного додзвону можна здійснювати оповіщення керівників служб цивільного захисту і населення району», - підсумовує Руслан Петров.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую